-
Herbata według zawartych ziół
- Ginkgo biloba - Miłorząb dwuklapowy
- Herbata bambusowa
- Herbata jaśminowa
- Herbata lipowa
- Herbata malinowa
- Herbata z dziurawca
- Herbata z konopi
- Herbata z kopru włoskiego
- Herbata z melisą
- Herbata z miętą
- Herbata z owoców dzikiej róży
- Herbata z pokrzywy
- Herbata z przywrotnika pospolitego
- Herbata z rokitnikiem
- Herbata z rumiankiem
- Herbata z szałwii
- Herbaty imbirowe
- Herbaty Moringa
- Herbaty Tulsi
- Kolcowój chiński - Goji
- Niebieska herbata z Klitorii
Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Czysta czarna herbata
Pure Black herbaty są jak stworzone dla aktywnych, twórczych i dociekliwych miłośników herbaty. Rzeczywiście odpędza zmęczenie i pomaga poprawić koncentrację. Nieistnieje jeden uniwersalny smak czarnej herbaty. Wszyscy, którzy silnym i aromatycznym napojom nie mogą się oprzeć, potwierdzają fakt,… cały opis
Z czasopisma o herbacie
- ManuTea: Herbaciana energia na cały rok
- 2. Dzbanuszek pełen zdrowia. Przygotuj sypaną herbatę!
- 3. Jak radzić sobie ze stresem raz na zawsze
- 5. Herbata jest już w domu i co teraz?
- 6. Sypana herbata nie toleruje światła, wilgoci i zapachów.
-
Anhui (2)
-
Assam (7)
-
Ceylon (1)
-
Darjeeling (11)
-
Darrang (1)
-
Dimbula (7)
-
Fujian (4)
-
Guangxi (1)
-
Guizhou (1)
-
Guria (4)
-
Ilam (2)
-
Indie / Assam (1)
-
Kagoshima (1)
-
Kurseong (1)
-
Milima (1)
-
Mount Kenja (1)
-
Mount Namuli (1)
-
Nilgiri (2)
-
Nuwara Eliya (2)
-
Prowincja Kandy (4)
-
Ruhuna (2)
-
Rukeri (1)
-
Sidamanik (1)
-
Sikkim (1)
-
Tinsukia (1)
-
Uva (1)
-
Valle de Cauca (1)
-
Wschodni Bengal - Baghmari (1)
-
Yunnan (11)
-
Zhejiang (1)
-
Aromatyczny (6)
-
Cytrusowy (2)
-
Cytryna (1)
-
Czarne czereśnie (1)
-
Delikatnie pikantny (1)
-
Delikatny (11)
-
Dymny (2)
-
Gałka muszkatołowa (1)
-
Harmoniczny (2)
-
Hrozno (1)
-
Intensywnie (4)
-
Karmel (1)
-
Kremowa (2)
-
Kwaskowaty (1)
-
Kwiatowy (4)
-
Lekko pikantny (3)
-
Lekko ściągająca (1)
-
Miodowy (4)
-
Naturalny (5)
-
Orzechowy (1)
-
Orzechy (1)
-
Owoce (3)
-
Owocowy (11)
-
Pełny (2)
-
Pikantny (9)
-
Prażona (1)
-
Przyprawiony (2)
-
Przyprawy (9)
-
Silny (1)
-
Słodkawy (20)
-
Słodki (3)
-
Unikalny (1)
-
Wędzony (1)
-
Ziemisty (1)
-
lekki (1)
-
lekko słodki (1)
-
Świeży (10)
CZARNA PERŁA - kwitnąca herbata
CEYLON DIMBULA OP I - czarna herbata
GOLDEN TIPPY ASSAM FTGOP 1 MOKALBARI - czarna herbata
INDIE POŁUDNIOWE NILGIRI – czarna herbata
CEYLON FBOPF SILVER KANDY - czarna herbata
DARJEELING BPS First Flush BIO SINGTOM - czarna herbata
CEYLON FBOPFEXSP NEW VITHANAKANDE - czarna herbata
CHINA YUNNAN FOP GOLDEN TIPPED - czarna herbata
LA CUMBRE VALLE DEL CAUCA BIO – czarna herbata
CHINA YUNNAN GOLDEN BUD MAO FENG - czarna herbata
TARRY LAPSANG SOUCHONG - herbata czarna
INDIE POŁUDNIOWE NILGIRI FOP BIO - czarna herbata
DARJEELING SECOND FLUSH FTGFOPI - czarna herbata
Gruzińska czarna herbata Kolkhida
LONG ZHU BLACK - czarna herbata
JAPAN BLACK BENIFUKI BIO – czarna herbata
CHINA BLACK SENCHA BIO - czarna herbata
CEYLON OP 1 - czarna herbata
CHINA YUNNAN GOLDEN DRAGON – czarna herbata
NEPAL SHANGRI - LA SFTGFOP1 SF BIO - czarna herbata
Kenia Kangaita FOP - czarna herbata
Chiny Keemun Hao Ya - czarna herbata
NEEDLE BLACK - czarna herbata
Taiwan Honey Black - herbata czarna
Czysta czarna herbata
Pure Black herbaty są jak stworzone dla aktywnych, twórczych i dociekliwych miłośników herbaty. Rzeczywiście odpędza zmęczenie i pomaga poprawić koncentrację.
Nieistnieje jeden uniwersalny smak czarnej herbaty. Wszyscy, którzy silnym i aromatycznym napojom nie mogą się oprzeć, potwierdzają fakt, że herbaty oferują nieoczekiwane przeżycia. Zaprowadzą cię na wzgórza monsunowe w Sri Lance, które pachną przyprawami. Będą prowadzić cię do kultowych plantacji Darjeeling, gdzie wśród zieleni przebłyskują sari młodych Indek. A dalej zaproszą was do tradycyjnych Chin, gdzie produkcja najwyższej jakości czarnej herbaty jest wyjątkowo wyrafinowana.
Co wyrażają te dziwne skróty,
Nie tylko czarne, ale wszystkie herbaty są klasyfikowane. Prawdą jest, że przestrzeganie ustalonego sortowania plantatorom sprawia pewne kłopoty. Mimo to, dobrze jest znać podstawowy sposób klasyfikacji herbat.
Whole leaf (herbata liściasta) - zawiera całe liście, rzadko połamane. Herbaty z całych liści są produkowane ortodoksyjnym sposobem, zachowują maksymum aromatów. Aby uwolnić smak trzeba ją parzyć dłużej.
T (Tip) – herbata z nierozwiniętych pąków liści.
F (Flowery) – herbata kwiatowa (pączek i dwa listki.)
G (Golden) – herbata o złocistym kolorze naparu.
O (Orange) – herbata z długich liści.
P (Pekoe) – herbata z liści krótszych i grubszych.
S (Souchong) – herbata z najgrubszych liści, podłużnie zwiniętych.
B (Broken) – herbata z łamanych liści.
F (Fannings) – miał i odsiew
M (Mixed) – mieszanka.
Jeśli za literami określającymi stopień gradacji pojawia się „1” to oznacza herbatę o absolutnie najlepszej jakości.
OP – Orange Pekoe- jest to herbata o długich, spiczastych liściach, większych od FOP, rzadko zawiera tipsy;
FOP – Flowery Orange Pekoe- jest to herbata zrobiona z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Są w niej młode, miękkie, delikatne listki i tipsy(szczytowe)
GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe – jest to herbata ze „złotymi tipsami”, czyli koniuszkami złocistożółtych pączków;
FTGFOP – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – jest to FOP o bardzo wysokiej jakości;
FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe – herbata zawierająca łamane długie i grube liście oraz najmłodsze pędy;
BOP – Broken Orange Pekoe – herbata zawierająca łamane długie i grube liście;
BP – Broken Pekoe – herbata zawierająca krótsze liście niż BOP.
BOPF (ang. Broken Orange Pekoe Fannings) – główna klasa herbaty na Cejlonie, w Indonezji, południowych Indiach, Kenii, Mozambiku, Bangladeszu i Chinach. Herbata czarna z pewnymi dodatkami, o jednorodnych rozmiarach cząstek, bez pączków. W Indonezji znana jako „BOP fine” lub „small-leaf BOP” (drobna BOP, BOP o małych liściach)
Fannings (zgnieciony) - miał, który spadł przez gęste sito. Jest on stosowany w torebkowych herbatach. Smak i zapach po rozcieńczeniu z wodą uwalnia się szybko.
PF ( ang. Pekoe Fannings)
Kurz (pył) – proszek z przesiewania ortodoksyjnych herbat. Z niego jest produkowana prasowana herbata.
D1 (ang. Dust 1) – z Cejlonu, Indonezji, Chin, Afryki, Ameryki Południowej i południowych Indii
PD/PD1 (ang. Pekoe Dust/Pekoe Dust 1) – produkowana głównie w Indiach, najdelikatniejsza herbata.