

INDIE POŁUDNIOWE NILGIRI – czarna herbata
Przywieźliśmy ją z Niebieskich Gór. Herbata ta rosła otoczona wodospadami, dziką naturą i górskimi pastwiskami, by pocieszyć wszystkich, którzy potrafią docenić jej korzenną słodycz. South Indian FOP Nilgiri to mocna, pachnąca herbata o prawdziwie wyraźnym cytrusowym posmaku. To zasługa unikalnych warunków naturalnych gór południowych Indii oraz pracy miejscowych drobnych rolników.
Skład
Czarna herbata NILGIRI 100%Napar i smak herbaty
Herbata z Indii południowych daje wspaniały złocistopomarańczowy napar pachnący pomarańczami i cytryną. Jego smak można określić jako korzenny, słodki i oczywiście cytrusowy. Indyjskie południowe Nilgiri docenicie podczas śniadania lub popołudniowej przekąski. Herbatę można wzbogacić mlekiem lub małą ilością cukru.
Pochodzenie herbaty
Nilgiri to nie tylko synonim wyśmienitej czarnej herbaty. Unikatowe są też tutaj położone Niebieskie Góry – obszar na styku stanu Karnataka i Kerala na południu kraju. Minimum 24 miejscowych wierzchołków wychodzi ponad 2000 metrów nad poziomem morza. Nilgiri Hills to część rezerwatu biosfery chronionego przez UNESCO. Ciekawostką jest, iż w wysoko położonych stepach odkryto artefakty z okresu prehistorycznego. Dziś znajdują się one w zbiorach Muzeum Brytyjskiego. Czarna herbata z Nilgiri bywa porównywana do herbaty cejlońskiej. Listki ma większe, ale napar ma bardziej gładki smak.
Zbieranie przebiega od stycznia do kwietnia oraz od czerwca do sierpnia, jak tylko skończy się okres deszczowy. Na plantacje herbaty wczesnym rankiem udają się kobiety i dziewczyny, by zebrać odpowiednie listki herbaty. Po oskubaniu wkładają je do dużych koszów. Kiedy kosze są już pełne, wędrują do obróbki. Farmerzy zostawią je na chwilę, by lekko powiędły, a potem je walcują między dwoma dużymi płytami metalowymi. W ten sposób zakłóca się struktura komórek listków i uwalnia się sok, który rozpoczyna fermentację. W cieple i wilgcić herbata zmienia swój kolor, smak i zapach. Kiedy cały proces dojdzie do końca, herbata jest suszona za pomocą gorącego powietrza.
Skrót FOP (Flowery Orange Pekoe) w nazwie herbaty wskazuje na wysokiej jakości zbiór z zawartością młodych pędów.
Zalety herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























25. 6.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - czarna herbata

DARJEELING TGFOP 1 GIELLE - czarna herbata
