

-
Herbata według zawartych ziół
- Ginkgo biloba - Miłorząb dwuklapowy
- Herbata bambusowa
- Herbata jaśminowa
- Herbata lipowa
- Herbata malinowa
- Herbata z dziurawca
- Herbata z konopi
- Herbata z kopru włoskiego
- Herbata z melisą
- Herbata z miętą
- Herbata z owoców dzikiej róży
- Herbata z pokrzywy
- Herbata z przywrotnika pospolitego
- Herbata z rokitnikiem
- Herbata z rumiankiem
- Herbata z szałwii
- Herbaty imbirowe
- Herbaty Moringa
- Herbaty Tulsi
- Kolcowój chiński - Goji
- Niebieska herbata z Klitorii
Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Herbata z Nepalu
Nepal jest kolejnym krajem, w którym nie można przegapić okazję by skosztować herbatę. Co ciekawe, choć smak herbaty z Nepalu jest naprawdę doceniany, za jej uprawą w tym regionie nie stoi zbyt długa tradycja. W zasadzie można powiedzieć, że uprawy herbaty w Nepalu nie mają nawet dwustu lat.… cały opis

GOLDEN NEPAL FTGFOP 1 SECOND FLUSH - czarna herbata

NEPAL HIMALAYAN JUN CHIYABARI BIO - zielona herbata

NEPAL SHANGRI - LA SFTGFOP1 SF BIO - czarna herbata
Herbata z Nepalu
Nepal jest kolejnym krajem, w którym nie można przegapić okazję by skosztować herbatę.
Co ciekawe, choć smak herbaty z Nepalu jest naprawdę doceniany, za jej uprawą w tym regionie nie stoi zbyt długa tradycja. W zasadzie można powiedzieć, że uprawy herbaty w Nepalu nie mają nawet dwustu lat.
Faktem jest jednak, że grunty, którymi dysponuje Nepal, jak również miejscowy klimat, doskonale sprzyjają uprawom tej rośliny. Trudno więc się dziwić, że gdy rozpoczęto uprawę, efekty były naprawdę dobre.
Dobre warunki to jednak nie wszystko. Gatunek, który hoduje się w Nepalu, jest dość mocno związany z indyjskim Dar Jeelingiem, czyli jedną z najlepszych i najbardziej chwalonych odmian herbaty na świecie.
Ten kraj jest w stanie wyprodukować tylko 16.000 ton herbaty rocznie. Główne kraje eksportu są India, Pakistan, Australia i Niemcy.
Stosunkowo ubogi Nepal rozpoczął uprawę krzewów herbacianych chińskich pod koniec 19 wieku. Pierwsze rośliny były przywiezione z sąsiedniej prowincji Darjeeling i rozsadzone na plantacjach w Illamu i Soktimu. Dziś możemy kupić herbatę i z Panchtharu, Dhankuta i innych plantacji. Uprawa, zbiór i produkcja herbaty w Nepalu zatrudnia 60 procent kobiet. Pracują one w małych gospodarstwach, które są zgrupowane razem w stowarzyszenie producentów herbat Himalayan prawosławnych (HOTPA). Uprawa herbaty jest uwarukowana także ścisłymi wytycznymi gospodarki Nepalu, które nie pozwalają na wzbogacanie produkcji metodami sztucznymi. Dzięki temu otrzymujemy herbaty organiczne pozbawione pescytydów. Do kraju oficjalnie nazwanego Federalna Demokratyczna Republika Nepalu, przyjedżają turyści zazwyczaj by wydać się na unikalne wędrówki do wsi w Himalajach, buddyjskich świątyń i by zaznać unikalnych kulinarnych doświadczeń.