

NEPAL SHANGRI - LA SFTGFOP1 SF BIO - czarna herbata
Tajemnicza dolina, raj na ziemi, miejsce nieskończonego szczęścia i wiecznego spokoju. Shangri-La to być może mit pobudzający wyobraźnię wielu poszukiwaczy przygód. Ale z pewnością jest to również pyszna czarna herbata ze wzgórz nepalskiego Ilam. Dla wszystkich, którzy pragną najczystszej natury, niekończącego się dobrego samopoczucia i dużej ilości energii. Już w pierwszym łyku ujawnicie jego sekret. Smakuje jak owoce i przyprawy.
Skład
Herbata czarna NEPAL SFTGFOP1 FF SHANGRI BIO 100%Napar i smak herbaty
Czarna herbata Nepal Shangri-La SFTGFOP1 SF BIO daje napar o ciemnobursztynowej barwie. W aromacie rozpoznacie typową słodycz i przyjemną cierpkość, nastęnie odkryjecie ślady owoców i przypraw. Ta herbata jest wyśmienita gorąca, ale również doskonale orzeźwiająca jako mrożona herbata.
Pochodzenie herbaty
Region Ilam położony jest we wschodniej części Nepalu i ze względu na swoją fascynującą przyrodę oraz rozległe plantacje herbaty jest jedną z głównych atrakcji turystycznych tego regionu. Herbatę w Ilam produkuje się od 1863 roku, pięć lat później wybudowano pierwszą przetwórnię, a plantacje zajmowały ponad 55 hektarów ziemi. Dla wielu mieszkańców herbata jest źródłem utrzymania. W 2010 roku całkowita produkcja Nepalu wynosiła około 16 milionów kilogramów rocznie, z czego większość pochodziła z Ilam.
Ilam jest jednym z pionierów rolnictwa ekologicznego w sposobie uprawy chińskiej herbaty (Camellia sinensis). To nie przypadek, że Nepal był pierwszym regionem, który zakazał używania plastikowych toreb na zakupy, przeznaczył część swojej ziemi na przetwarzanie odpadów podlegających rozkładowi, a jego małe elektrownie wodne wytwarzają energię elektryczną najbardziej niezawodnie w całym Nepalu. Teraz już może nie jesteście zaskoczoni, że z taką troską i stosunkiem do natury również uprawiaja herbatę organiczną.
Krzewy herbaciane w Nepalu rosną na pagórkowatych terenach, co wpływa korzystnie na jakość ich liści. Pierwsze zbiory trwają od końca marca do końca kwietnia, drugie od połowy maja do końca lipca. Herbatę zbiera się również jesienią.
Technika produkcji czarnej herbaty oczywiście polega na jej zrywaniu (bardzo często ręcznie i w ściśle określonych warunkach - pracownicy wychodzą na plantacje wcześnie rano, nie wolno im używać żadnych aromatycznych zapachów ani spożywać pikantnych potraw, bo liście natychmiast wchłonąłby ich zapach) następnie zbiory przynosi się do przetworzenia w dużych koszach. Herbatę pozostawia się do zwiędnięcia, potem jest zwijana za pomocą specjalnej maszyny - wałka. Następuje odpoczynek, podczas którego sok uwolniony z liści zajmuje się fermentacją. Herbata ciemnieje i nabiera charakterystycznego smaku. Następnie herbatę należy wysuszyć, a tym samym ustabilizować chemicznie. Następuje sortowanie i pakowanie herbaty.
Na koniec wyjaśnienie etykiety tej herbaty. SFTGFOP1 oznacza Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe i odnosi się do faktu, że jest to herbata z dużym udziałem pędów, zwykle z plantacji alpejskich.
Zalety herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Nepal zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

SIKKIM TEMI SFTGFOP 1 FIRST FLUSH - czarna herbata

YUNNAN BLACK PREMIUM - czarna herbata
