

Darjeeling Castleton FTGFOP1 Second Flush BIO - czarna herbata
Tego doskonałego Darjeeling można przyrównać do eleganckiej pani. Wie, jak się zachowywać, wygląda świetnie a swą niewymuszoną elegancją ozdobi każdą imprezę. Ta herbatę doceni prawdziwy koneser i początkujący smakosz. Ma delikatny muszkatułowy posmak, którego po prostu nie zapomnicie.
Skład
Czarna herbata DARJEELING FTGFOP1 100%Napar i smak herbaty
Darjeeling Castleton charakteryzuje się mniejszymi liśćmi koloru ciemnobrązowego lub jasnozielonego. Napar jest złoto żółty z eleganckim, gładkim i aromatycznym smakiem. Może przypominać brzoskwinie z dodatkiem przypraw.
Pochodzenie herbaty
Castleton to nazwa wspaniałego ogrodu herbacianego położonego w mglistej dzielnicy Kurseong. Tam już od 1885 r. znajdziemy Darjeeling. Drzewa herbaciane posadził tam przedsiębiorczy Anglik, kiedy większość krzewów importował z Chin. Rosną one na działce o powierzchni 300 ha i pielęgnuje je aż 665 pracowników.
Herbaty z Castleton są uważane za ortodoksyjne, zbierane są tylko ręcznie, a dokładny proces produkcyjny jest ściśle strzeżoną tajemnicą. W każdym razie - Castleton był pierwszym ogrodem herbacianym, któremu został wydany certyfikat ISO 9000. Nastąpiło to we wrześniu 1994 r.
Chińskie krzewy herbaciane (Camellia sinensis) na stokach Himalajów świetnie prosperują. Zdaniem dyrektora marketingu jest to zasługa środowiska naturalnego, które ma na końcowy produkt największy wpływ. "Castleton jest wyjątkowy swą lokalizacją, profilem gleby i samymi krzewami herbacianymi", mówi Binog Gurung.
I FTGFOP Darjeeling Second Flush zbiera się w czerwcu i lipcu. Jest to drugi zbiór,którego liście są bardziej aromatyczne i silniej smakowo profilowane. Po oskubaniu pozostawiane są do więdnięcia i fermentacji. Pod bardzo ścisłym nadzorem kierownika plantacji, który monitoruje temperaturę, wilgotność i długość naturalnego utleniania enzymów, zielona herbata zmienia swój kolor na ciemnobrązowy. Dosuszana jest za pomocą gorącego powietrza. Ostatnim etapem jest sortowanie i pakowanie gotowych herbat.
Większość herbat z ogrodu Castleton jest sprzedawana wyłącznie na aukcjach. Tylko bardzo mały procent produkcji dostaje się na rynek w Japonii, Niemczech i Wielkiej Brytanii.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Darjeeling najpierw zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka do 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Okres zaparzenia 3-5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić materiał.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DARJEELING TGFOP1 SILVERHILL - czarna herbata

DARJEELING FIRST FLUSH FTGFOP I BIO - czarna herbata
