

DARJEELING FTGFOP I SECOND FLUSH TUKDAH - czarna herbata
Herbacie Darjeeling blogerzy przypisują to jedno słowo: piękna. Nie musisz być znającym się na wszystkich światowych nowościach w herbatach, aby było jasne, że ogrody herbaty Tukdah pokochasz. Po pierwszym smaku usidli cię harmonijnym smakiem. Będziesz myśleć o nim przy śniadaniu, przed obiadem i po kolacji. Można go pić, kiedy tylko masz ochotę!
Skład
Czarna herbata Darjeeling FTGFOP I SECOND FLUSH TUKDAH 100%Napar i smak herbaty
Piękny bursztynowy napar z silnym zapachem - tj. właściwy Darjeeling. Jego smak jest delikatny, przyjemnie ściągający i wyważony. Pozostawia ślad słodkiej dobroci, jasny i żywy w sytości.
Pochodzenie herbaty
Tylko około 87 ogrodów herbaty na świecie ma prawo do produkcji herbaty z logo i nazwą Darjeeling. Tukdah Tea Garden, który znajduje się we wschodniej części Indii, w zielonym regionie wschodnich Himalajów, należy między nimi do nich. Typowym dla niego jest świeże powietrze, seria wodospadów i niekończąca się zieleń, nad którym wznosi się stale zaśnieżona Kanchenjunga, trzeci najwyższy szczyt Himalajów. Takich warunków nie znajdziesz nigdzie indziej na ziemi, herbata, która rośnie w Tukdah nie ma odpowiednika w skali światowej.
Drugi zbiór zazwyczaj trwa od połowy maja do początku czerwca. Na plantację w tym czasie wyruszają miejscowe kobiety i dziewczyny z wielkimi koszami, by wspinać się na zboczach i zbierać zielone złoto zanim rosa spadnie. Zwilżony rosą materiał przyśpiesza utlenianie enzymów, co nie jest pożądane. Po zbiorze liście więdną, a następnie są zwijane (gdzieś już maszyną, ale głównie ręcznie) i trafiają do fermentacji.
Darjeeling ulega fermentacji maksymalnie w 90 procent, w związku z tym, ten proces jest bardzo dokładnie kontrolowany. Równie monitorowane jest również ostateczne suszenie.
Oznaczenie skrótem herbata FTGFOP (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) sugeruje, że jest to niezwykle ceniony rodzaj plantacji wysokogórskich, którego produkcja została w pełni uwzględniona.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Herbatę zalać wrzącą wodą 1 łyżeczkę na 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Czas ekstrakcji 2-3 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DARJEELING TGFOP 1 GIELLE - czarna herbata

YUNNAN BLACK PREMIUM - czarna herbata
