-
Herbata według zawartych ziół
- Ginkgo biloba - Miłorząb dwuklapowy
- Herbata bambusowa
- Herbata jaśminowa
- Herbata lipowa
- Herbata malinowa
- Herbata z dziurawca
- Herbata z konopi
- Herbata z kopru włoskiego
- Herbata z melisą
- Herbata z miętą
- Herbata z owoców dzikiej róży
- Herbata z pokrzywy
- Herbata z przywrotnika pospolitego
- Herbata z rokitnikiem
- Herbata z rumiankiem
- Herbata z szałwii
- Herbaty imbirowe
- Herbaty Moringa
- Herbaty Tulsi
- Kolcowój chiński - Goji
- Niebieska herbata z Klitorii
Potrzebujesz porady?
Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Herbata z Indii
India i herbata razem to jak filiżanka i talerzyk. Ich historia jest ściśle związana już od 12 wieku. Zapis o wykorzystaniu liści herbaty rodzaju Assam jako warzyw i dla przyrządzania napoju, wykonał holenderski podróżnik. Siedemset lat później doznała uprawa herbaty w Indiach zupełnie innego… cały opis
-
Aromatyczny (1)
-
Bergamota (1)
-
Charakterystyczny (1)
-
Cytrusowy (1)
-
Cytryna (1)
-
Delikatnie pikantny (1)
-
Delikatny (6)
-
Gałka muszkatołowa (1)
-
Gorzki (4)
-
Gorzko-słodki (1)
-
Harmoniczny (2)
-
Karmel (1)
-
Kremowa (2)
-
Kwaskowaty (1)
-
Kwiatowy (8)
-
Lekko gorzki (1)
-
Liczi (1)
-
Miodowy (2)
-
Naturalny (5)
-
Neutralny (2)
-
Orzeźwiający (1)
-
Ostry (1)
-
Owoce (3)
-
Owocowy (5)
-
Pikantny (5)
-
Przyprawiony (3)
-
Przyprawy (4)
-
Słodkawy (8)
-
Słodki (5)
-
Ziołowy (2)
-
Złożony (1)
-
lekki (1)
-
Świeży (10)
-
Ananas (1)
-
Ashwagandha (1)
-
Banan (1)
-
Bergamotka (1)
-
Brahmi (1)
-
Cynamon (2)
-
Czarna herbata (37)
-
Czerwona porzeczka (1)
-
Goździk (2)
-
Guduchi (1)
-
Imbir (3)
-
Jaśmin (1)
-
Kurkuma (2)
-
Kwiat malwy (1)
-
Liście poziomki (1)
-
Mango (1)
-
Moringa (3)
-
Neem (1)
-
Oolong (1)
-
Papaja (2)
-
Pieprz różowy (2)
-
Pomarańcza (1)
-
Psyllium (2)
-
Shatavari (1)
-
Skórka pomarańczowa (1)
-
Trawa cytrynowa (2)
-
Tulsi (2)
-
Zielona herbata (1)
-
Świerzbiec właściwy (1)
-
Żurawina (1)
MASALA CHAI - czarna herbata
TULSI (Święta Bazylia) - zioło
ASSAM HATIMARA CTC BOP - czarna herbata
MORINGA LIŚCIE - zioło
ASSAM TGFOP 1 - czarna herbata
ANGIELSKI KARMEL – czarna herbata
DARJEELING TGFOP1 SILVERHILL - czarna herbata
ASHWAGANDHA BIO - żeńszeń indyjski-proszek
KURKUMA BIO – proszek
ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - czarna herbata
NEEM BIO – proszek
DARJEELING FTGFOP1 - czarna herbata
MIESZANKA ZIOŁOWA ZŁOTA MORINGA (NATURALNA)
ASSAM FTGFOP1 1ST FLUSH BAGHMARI - czarna herbata
ASSAM TGFOPI MARGERITA - czarna herbata
DARJEELING EARL GREY – czarna herbata
DARJEELING MARGARETS HOPE - czarna herbata
ASSAM TGFOP - czarna herbata
ASSAM TGFOP1 SONIPUR BIO - czarna herbata
BRAHMI - proszek
Moringa BIO - proszek
ASSAM SECOND FLUSH BOP CORRAMORE - czarna herbata
DARJEELING TGFOP 1 GIELLE - czarna herbata
TRIPHALA - proszek
Herbata z Indii
India i herbata razem to jak filiżanka i talerzyk. Ich historia jest ściśle związana już od 12 wieku. Zapis o wykorzystaniu liści herbaty rodzaju Assam jako warzyw i dla przyrządzania napoju, wykonał holenderski podróżnik. Siedemset lat później doznała uprawa herbaty w Indiach zupełnie innego wymiaru. Ten dodali brytyjscy kolonizatorzy, zakładając pierwsze plantacje. Pomimo faktu że panowanie królowej Wiktorii, która, nawiasem mówiąc, w 1876 deklarowała się na cesarzównę Indii, dla wielu mieszkańców państwa nie było witane wręcz przeciwnie, ogrody herbaty są konsekwencją tych czasów, która dla kraju z pewnością jest bardzo korzystna.
Z oficjalną nazwą Republika Indii jest drugim największym producentem herbaty na świecie. Poinformowano, że każdego roku wyprodukuje się około 900 mln kg herbaty. Największą ilość herbaty wywozi się do Rosji, Wielkiej Brytanii i Iranu. Ciekawe jest to, że India równocześnie jest jednym z największych na świecie konsumentów czarnej herbaty. Ma obszary około 600 tysięcy ha dla produkcji herbaty, która zatrudnia ponad 3,5 miliona osób. Większość z nich to kobiety.
Warto wspomnieć również formę, w jakiej obywatele Indii spożywają herbatę. Jest to najczęściej dostępna granulowana czarna herbata z liści herbaty wyprodukowaną kruszeniem liści herbaty i intensywnym ogrzewaniem . Po wlaniu ciepłej wody można dochęcić mlekiem, cukrem, a także przyprawami i ziołami.
Teraz wiesz o Indiach całkiem sporo. Warto dodać jeszcze informację, że ten kraj Azji Południowej jest uważany za jeden z możliwych supermocarstw. Jego gospodarka po Chinach ma najbardziej postępowy rozwój. Indie mają wspaniałą przyrodę, płynące przez nią trzy wielkie rzeki Indus, Ganges i Brahmaputry, zdobią je wysokie pasma górskie Himalajów i Karakorum. Zróżnicowane kultury, religie i liczba silnych więzi rodzinnych zachwycą każdego turystę.
Ale wracając do herbat - W Indiach możemy znaleźć wiele obszarów, na których są one uprawiane. Naprawdę najwyższej jakości herbata uprawiana jest w Darjeeling, Assam i Nilgiri. Plantacje Darjeeling rozciągają się na wysokości 1000-2500 metrów n.m. Kombinacja zimnego klimatu z regularnymi opadami, silnymi wiatrami i ostrym słońcem daje herbacie świeży, lekko ziołowy smak. Assam to kontrast, jest położony na mniejszej wysokości n.m. i ma stabilną pogodę. W herbacie odzwierciedla się silny smak z lekką słodyczą i często miodowym aromatem. Rośliny herbaty Nilgiri rośną w wysokości 600-2750 metrów nad p.m.. Smak herbaty jest lekko pikantny i słodki.