

ASSAM TGFOP 1 - czarna herbata
Nie gotuj wody na herbatę zbyt długo. Wsyp herbaciane liści do nagrzanego garnka i zalej. Zaparz przez trzy minuty i możesz już bursztynowy napój rozlewać do filiżanek. Podaj ją swoim przyjaciołom podczas wspólnej pogawędki. Dokładnie dla takich momentów narodziła się czarna herbata z Assam.
Skład
Czarna herbata Assam TFGOP 1 100%Napar i smak herbaty
Prawdziwa indyjska czarna herbata ma wspaniały bursztynowy napar. Jej smak jest pełny, gładki i harmonijny. Jako typowy Assam pozostawia na podniebieniu ślady słodkiego miodu. Aromat jest lekki, bardzo przyjemny. W Indiach, jest tradycją picie bardzo silnej czarnej herbaty z dodatkiem mleka. Wypróbuj ją!
Pochodzenie herbaty
Powszechnie wiadomo, że indyjska produkcja czarnej herbaty należy do światowych liderów. Assam herbata jest pożądana dla swych orzeźwiających efektów i ulubiona dla słodkiego smaku. Jest mocna a zatem kochają ją ludzie wykonujący ciężką fizyczną pracę lub pracujący umysłowo.
Specjalny rodzaj chińskiej herbaty assamica, która jest rozpoznawana po swoich dużych liściach rośnie na nizinach wzdłuż indyjskiej rzeki Brahmaputry. Miejscowy klimat jest sprzyjający - wystarczająco wilgotny i ciepły. Równy krajobraz pozwala na pierwszy zbiór liści herbaty w marcu i kwietniu, a następnie drugi już w maju, który jest zwykle bogatszy. Druga „flush“ jest czasami określana jako "Tippy tea", zgodnie z dużą liczbą złotych puchów (TIPS) na liściach. Ich smak jest opisany jako słodszy i pełniejszy. Liście Camellia sinensis var. Assamica są ciemnozielone, błyszczące, a w porównaniu z chińskimi odmianami dość szerokie.
Aby biała herbata była najwyższej jakości, musi zawierać dużą ilość pączków. Zbiera się je w ciągu kilku tygodni, po raz pierwszy w połowie marca.
Zbiór plonu krzewów herbacianych jest sprawą głównie kobiet. Na plantacje wyruszają dziewczęta i kobiety z wielkimi koszami na plecach. Do koszy skubią listeczki i puszyste pąki. Przekazują je do przetwarzania. Liście są pozostawione, aby zwiędły a następnie zostają suszone. Herbata jest rozmieszczona w cienkich warstwach i w warunkach podwyższonej temperatury i wilgotności przebiega proces utleniania enzymów. Reakcja chemiczna zmienia barwę i smak, i jasność herbaty. Cały proces produkcji czarnej herbaty jest zakończony suszeniem, gdzie pod ścisłym nadzorem kierownika plantacji zmienia swój kolor i staje się smaczna i aromatyczna.
Oznaczenie literą Tea TFGOP 1 wskazuje, że chodzi o Tippy Golden Flowery Orange Pekoe rodzaj najwyższej jakości herbaty z dużym udziałem pędów puchowych (tipsów) i o aromatycznym smaku.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli przygotowujemy napar w dzbanku trzeba wsypać dodatkową łyżeczkę na dzbanek.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

31. 5.
22. 5.
22. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CEYLON HIGH GROWN OP - czarna herbata

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata
