

-
Herbata według zawartych ziół
- Ginkgo biloba - Miłorząb dwuklapowy
- Herbata bambusowa
- Herbata jaśminowa
- Herbata lipowa
- Herbata malinowa
- Herbata z dziurawca
- Herbata z konopi
- Herbata z kopru włoskiego
- Herbata z melisą
- Herbata z miętą
- Herbata z owoców dzikiej róży
- Herbata z pokrzywy
- Herbata z przywrotnika pospolitego
- Herbata z rokitnikiem
- Herbata z rumiankiem
- Herbata z szałwii
- Herbaty imbirowe
- Herbaty Moringa
- Herbaty Tulsi
- Kolcowój chiński - Goji
- Niebieska herbata z Klitorii
Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Herbata czarna
Często traktujemy czarną herbatę jako typowym przedstawiciel wszystkich herbat. To pewnie dlatego, że była w Europie przez długi czas jedyną znaną herbatą. Wszystkie inne w trakcie transportu wodnego traciły po drodze aromat i kolor. Czarna herbata jest dzięki fermentowaniu zakonserwowana i potrafi… cały opis
Z czasopisma o herbacie
- ManuTea: Herbaciana energia na cały rok
- 1. Jak odróżnić zwykłą herbatę od herbaty wysokiej jakości?
- Reżim picia: Jak to wygląda w przypadku herbaty?
- Przygotujmy sobie herbatę tybetańską
-
Anhui (2)
-
Assam (10)
-
Ceylon (1)
-
Darjeeling (16)
-
Darrang (1)
-
Dimbula (6)
-
Fujian (4)
-
Guangxi (1)
-
Guizhou (1)
-
Guria (2)
-
Hubei (1)
-
Ilam (2)
-
Indie / Assam (1)
-
Kagoshima (1)
-
Kurseong (1)
-
Milima (1)
-
Mount Kenja (1)
-
Mount Namuli (2)
-
Nilgiri (2)
-
Nuwara Eliya (2)
-
Prowincja Kandy (4)
-
Ruhuna (16)
-
Rukeri (1)
-
Sidamanik (1)
-
Sikkim (1)
-
Tinsukia (1)
-
UE (1)
-
Uva (1)
-
Valle de Cauca (1)
-
Wschodni Bengal - Baghmari (1)
-
Yunnan (12)
-
Zhejiang (1)
-
Ajerkoniak (1)
-
Aromatyczny (6)
-
Bergamota (6)
-
Bourbon (1)
-
Brzoskwinia (2)
-
Charakterystyczny (1)
-
Chilli (1)
-
Cynamon (1)
-
Cytrusowy (3)
-
Cytryna (3)
-
Czarne czereśnie (1)
-
Delikatnie mleczny (1)
-
Delikatnie pikantny (1)
-
Delikatny (9)
-
Dymny (2)
-
Gałka muszkatołowa (1)
-
Gruszka (1)
-
Harmoniczny (3)
-
Hrozno (1)
-
Intensywnie (5)
-
Jabłko (1)
-
Kaktus (1)
-
Karmel (3)
-
Kremowa (3)
-
Kwaskowaty (1)
-
Kwiatowy (8)
-
Lekko pikantny (2)
-
Lekko ściągająca (1)
-
Mandarynka (1)
-
Mango (2)
-
Marcepan (1)
-
Miodowy (4)
-
Mleczna (1)
-
Naturalny (4)
-
Orzechowy (1)
-
Orzechy (2)
-
Owoce (6)
-
Owoce egzotyczne (2)
-
Owoce leśne (1)
-
Owocowy (14)
-
Pełny (2)
-
Pikantny (12)
-
Pomarańcza (1)
-
Prażona (1)
-
Prażone migdały (1)
-
Przyprawiony (5)
-
Przyprawy (10)
-
Rum (1)
-
Róże (1)
-
Sernik (1)
-
Silny (1)
-
Słodkawy (18)
-
Słodki (2)
-
Truskawka (2)
-
Umiarkowany (1)
-
Wanilia (2)
-
Wiśnie (1)
-
Wędzony (1)
-
Ziemisty (1)
-
lekki (2)
-
lekko słodki (1)
-
Świeży (11)
-
Żurawina (1)
-
Ananas (6)
-
Anyż (1)
-
Bergamotka (5)
-
Borówka czarna (1)
-
Brzoskwinia (1)
-
Burak (1)
-
Chaber (6)
-
Chaber czerwony (1)
-
Cynamon (4)
-
Czarna herbata (112)
-
Czarna porzeczka (1)
-
Czerwona porzeczka (4)
-
Ginkgo biloba (1)
-
Goji (1)
-
Goździk (5)
-
Guarana (1)
-
Hibiskus (1)
-
Imbir (5)
-
Jabłka (2)
-
Jaśmin (2)
-
Kardamom (2)
-
Kwiat malwy (2)
-
Liście jeżyny (2)
-
Mandarynka (1)
-
Mango (6)
-
Migdały (1)
-
Morele (1)
-
Papaja (4)
-
Pieprz (1)
-
Pieprz różowy (3)
-
Pokrzywa (1)
-
Pomarańcza (1)
-
Skórka cytryny (3)
-
Skórka pomarańczowa (4)
-
Trawa cytrynowa (3)
-
Truskawki (3)
-
Wanilia (2)
-
Wiśnia (2)
-
Yerba Mate (2)
-
Zielona herbata (1)
-
Żurawina (3)

ROYAL EARL GREY – czarna herbata

ASSAM TGFOP 1 - czarna herbata

CZAS HARMONII - czarna herbata

MASALA CHAI - czarna herbata

EARL GREY – czarna herbata

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata

CEYLON HIGH GROWN OP - czarna herbata

EARL GREY - KWIAT NIEBIAŃSKI – czarna herbata

HERBATA DLA ZDROWIA I URODY – mieszanka

EARL GREY LEMON – czarna herbata

ASSAM HATIMARA CTC BOP - czarna herbata

ENGLISH BREAKFAST - czarna herbata

YUNNAN BLACK PREMIUM - czarna herbata

Dla dodania energii - czarna herbata

ANGIELSKI KARMEL – czarna herbata

DARJEELING TGFOP1 SILVERHILL - czarna herbata

ŻURAWINOWO-KAKTUSOWA – czarna herbata

HISZPAŃSKA MANDARYNKA – czarna herbata

GOLDEN NEPAL FTGFOP 1 SECOND FLUSH - czarna herbata

CEYLON UVA PEKOE - czarna herbata

CHINA KEEMUN CONGU - czarna herbata

ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - czarna herbata

ASSAM FTGFOP1 1ST FLUSH BAGHMARI - czarna herbata

DARJEELING FTGFOP1 - czarna herbata
Herbata czarna
Często traktujemy czarną herbatę jako typowym przedstawiciel wszystkich herbat. To pewnie dlatego, że była w Europie przez długi czas jedyną znaną herbatą. Wszystkie inne w trakcie transportu wodnego traciły po drodze aromat i kolor. Czarna herbata jest dzięki fermentowaniu zakonserwowana i potrafi przetrwać.
Zwiększone zapotrzebowanie na czarną herbatę doprowadziło do zwiększenia produkcji w krajach jej pochodzenia. Źródła historyczne mówią o połowie 17. wieku, kiedy to plantacje zaczęły dostarczać na świat bardziej urozmaiconej herbaty.
Do najbardziej znanych czarnych herbat należą pochodzące z Indii Darjeeling i Assam. Bardzo dobrą produkcje ma także Sri Lanka, nawet Chiny i Japonia. Według koloru, na czarną herbatę mówią czerwona. I choć mieszkańcy tych ziemi nie przepadają za jej smakiem, to eksportują czarną herbatę najlepszej jakości. Na rynku jest również szereg czarnych herbat z Kenii i Zimbabwe.
NAJPIERW UTLENIANIE A POTEM SUSZENIE
Do wytwarzania czarnej herbaty jest używane specyficzne utlenienie polifenolem, znane jako fermentacja. Aby doszło do procesu chemicznego, liście herbaty muszą być mechanicznie uszkodzone. Inaczej z pęcherzyków uwolni się sok, który katalizuje fermentację. Proces ten trwa od kilku minut do dwóch godzin. Zbyt długo fermentowana herbata ma nieprzyjemny ziemisty smak. Fermentacja kończy się suszeniem w temperaturze około 80 ° C
Kofeina - przyjaciel dobrego trawienia i pozytywnego myślenia
Podobnie jak zielona herbata, czarna herbata według badań ma pozytywny wpływ na zdrowie. Czarna herbata zawiera 400 różnych substancji. Znajdziemy wśród nich szczególnie kofeinę, polifenole, flawonoidy, flawanole, witaminę C, serii B, A i K, enzymy, minerały i pierwiastki śladowe. Głównym składnikiem aktywnym jest kofeina, w przypadku herbaty wymieniona pod nazwą teina. Świeże liście herbaty mogą go zawierać ją do 7% więcej, jednak zazwyczaj około 5%. Największa ilość teiny uwalnia się w pierwszych 30 sekundach. Jej skutki?
- pobudza układ nerwowy;
- eliminuje zmęczenie i bezsenność;
- poprawia koncentrację;
- stymuluje metabolizm;
- pobudza płuca i serce przyczyniając się do natleniania mózgu.
Herbata dobrej jakości, jak Assam Doomur Dullung lub Bio Darjeeling jest doskonała na początek dnia. Nic dziwnego, że Anglicy serwują pierwszą filiżankę mocnej czarnej herbaty prosto do łóżka. Do tego idealnie pasuje klasyczny Earl Grey z typowym bergamotowym aromatem lub English Breakfast.
JAK GO PRZYGOTOWAĆ
Zaparzenie czarnej herbaty nie jest trudne. Dla przygotowania w domu wystarczy sitko. Dla bardziej wyrafinowanego przygotowania potrzebne są 2 czajniczki ze szkła - jeden do warzenia i rozmiękczania liści, a drugi do serwowania.
Pierwszy czajniczek zalejcie gorącą wodą, by go zagrzać i wyczyścić. Wlej do niego 4-6 gramów (3-4 łyżeczki) herbaty na litr wody. Woda powinna osiągnąć temperaturę 98-99 ° C, czyli od razu po zagotowaniu. Czarną herbatę najczęściej parzymy od 3 do 6 minut (pokruszone liście krócej, a całe liście dłużej).
Dla smaku można dodać cukier, miód, mleko (zalecane jest dolewać herbatę do mleka), cytryna.. Chcesz w pełni cieszyć się wszystkimi odcieniami smakowymi czarnej herbaty, pij ją zatem bez dodatków.