

MASALA CHAI - czarna herbata
Indyjską rozgrzewającą herbatę docenisz przy poszukiwaniu wiosny lub podczas długich jesiennych popołudni. Jej specjalna kompozycja może stymulować krew, pomoże rozgrzać całe ciało, pobudzi układ odpornościowy i pomoże zwalczyć bakterie i wirusy. Jest pełna pachnących przypraw, dzięki czemu jej wyjątkowy zapach i smak jest jeszcze bardziej oryginalny. Prawdziwą Masala Chai według receptury ajurwedyjskiej można posłodzić cukrem mlecznym, miodem lub trzciną.
Skład
Czarna herbata 56%, Kardamon mielony 10%, Cytrynowa trawa 10%, Strączyniec cewiasty 9%, Imbir, Anyż, Goździk, Ziarna różowego pieprzu, Cynamon, Gałka muszkatołowaNapar i smak herbaty
Typowy ciemny pomarańczowy napar, mocny smak i bogaty aromat. Taka jest Masala Chai. Jej podstawą jest Assam herbata czarna w komplecie z sześciu rodzajów przypraw i trawy cytrynowej. Smakuje bardzo interesująco i oferuje doskonałe korzyści dla zdrowia. W smaku rozpoznasz zwłaszcza anyż, ostrą słodycz imbiru, cynamon i orzeźwiające cytrusowe owoce.
Pochodzenie herbaty
Indyjska czarna herbata jest wykonana z liści krzewów herbaty chińskiej, rodzaju Assamica. Rosną one w dolinie rzeki Brahmaputry, która ma wystarczająco ciepły i wilgotny klimat. Liście w porównaniu do innych odmian herbaty, są stosunkowo duże, mają kolor ciemnozielony i przyjemnie słodki smak. Herbata zbierana jest od marca a jej przetwarzaniu zwrócona jest maksymalna uwaga. Liście do fermentacji nie są zgniecione, ale są wolno rozłożone do naturalnego procesu chemicznego enzymów utleniających. W ten sposób podkreśla się ich kolor i smak. Fermentację przerywa się przez podwyższenie temperatury. Następnym etapem jest suszenie liści herbaty gorącym powietrzem. Po klasyfikacji, pobiera się próbki do testowania. Na koniec następuje pakowanie i eksport.
Przyprawy, które znajdują się w Masala Chai, kupiliśmy u naszych certyfikowanych partnerów w UE. Podobnie, trawa cytrynowa pochodzi z rolnictwa ekologicznego i dlatego nie zawiera metali ciężkich i innych szkodliwych substancji.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli przygotowujemy napar w dzbanku trzeba wsypać dodatkową łyżeczkę na dzbanek.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

22. 5.
22. 5.
4. 9.
21. 1.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DZIECIĘCE MARZENIE NATURALNA - owocowa herbata

EARL GREY – czarna herbata
