

ROYAL EARL GREY – czarna herbata
Wyśmienita czarna klasyka z Chin wzbogacona olejkiem bergamotu. Jest ona stworzona dla spokojnych śniadań w ciągu weekendu, a także dla chwil popołudniowych pełnych pośpiechu. Kiedykolwiek będziecie chcieć, orzeźwi waszą myśl i pobudzi ciało.
Skład
Czarna herbata China Keemun Congu, BergamotaNapar i smak herbaty
Royal Earl Grey daje ciemny, brązowo-czerwony napar, który mocno pachnie bergamotem. Naturalny olejek wspaniale uzupełnia tradycyjną czarną China Keemun. Kompozycja jest więc w efekcie słodkawa, mocno aromatyczna z delikatnymi nutami orchidei.
Pochodzenie herbaty
Chiński Keemun, który daje herbacie Royal Earl Grey podstawę, zbierano w prowincji Jiangxi. Dzięki klimatowi subtropikalnemu i bogatym, wilgotnym latom powodzi się tam herbacie chińskiej (Camellia sinensis) bardzo dobrze.
Keemun ma stosunkowo krótką historię. Po raz pierwszy został wyprodukowany w 1875 roku, w zasadzie jako próbka dla urzędnika państwowego Yu Quianchena, który podróżował do Fujianu, by się uczyć się tajemnicy produkcji tamtejszych herbat. Wyniki przewyższyły jego oczekiwania i Keemun szybko spopularyzował się na rynku angielskim, gdzie stał się częścią tradycyjnych mieszanek śniadaniowych.
Drobne listki China Keemun są zbierane zazwyczaj w górach, najczęściej pod koniec kwietnia lub na początku maja. Rolnicy rozłożą je i zostawią, by lekko więdły, potem je ręcznie skręcają. Podczas tego kroku dochodzi do zakłócenia struktury herbaty i uwalnia się sok. Sok zwiększa wilgoć między listkami i rozpoczyna się utlenianie enzymów. Cały proces jest ściśle monitorowany. Obserwuje się temperaturę procesu fermentacji, wilgoć i czas, w którym ono przebiega. Kiedy herbata osiągnie odpowiedni smak i aromat, jest suszona na patelni lub za pomocą gorącego powietrza.
Royal Earl Grey produkuje się z dodaniem olejku bergamotu do herbaty China Keemun. Chodzi o olejek eteryczny uzyskiwany z owoców podobnych do cytryny. Bergamot jest stosowany w kosmetyce i do aromatyzacji herbat.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

22. 5.
17. 9.
12. 8.
22. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MASALA CHAI - czarna herbata

EARL GREY – czarna herbata
