

-
Herbata według zawartych ziół
- Ginkgo biloba - Miłorząb dwuklapowy
- Herbata bambusowa
- Herbata jaśminowa
- Herbata lipowa
- Herbata malinowa
- Herbata z dziurawca
- Herbata z konopi
- Herbata z kopru włoskiego
- Herbata z melisą
- Herbata z miętą
- Herbata z owoców dzikiej róży
- Herbata z pokrzywy
- Herbata z przywrotnika pospolitego
- Herbata z rokitnikiem
- Herbata z rumiankiem
- Herbata z szałwii
- Herbaty imbirowe
- Herbaty Moringa
- Herbaty Tulsi
- Kolcowój chiński - Goji
- Niebieska herbata z klitorią
Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Oolong
Herbata oolong, niebieska, turkusowa, jasnozielona, czarna, zielona, czerwona? W każdym razie, to herbata o znakomitym smaku i przyjemnym zapachu. Historia herbaty Wu Long, z której powstała nazwa Oolong (czarny smok), opowiada o pewnym zbieraczu herbaty. Chodząc po ogrodzie, skubał najlepsze… cały opis
Z czasopisma o herbacie
- 1. Jak odróżnić zwykłą herbatę od herbaty wysokiej jakości?
- 5. Herbata jest już w domu i co teraz?
- Kraina herbat lub pachnące podróże… po Chinach
-
Brzoskwinia, jaśmin (1)
-
Ciasteczka (1)
-
Czekolada, karmel (1)
-
Delikatny, słodkawy (1)
-
Doskonała wanilia (1)
-
Granat z cynamonem (1)
-
Karamel, ovoce (1)
-
Karmel (1)
-
Kwiatowy (1)
-
Lekki, kwiatowy (1)
-
Lekko słodkawy (1)
-
Marshmallow (1)
-
Miodowy, słodki (1)
-
Mleczny, orzechowy (1)
-
Morwa (1)
-
Orzechowy podtekst (1)
-
Owocowo-kwiatowy (1)
-
Owocowy (1)
-
Přírodní s nádechem jasmínu (1)
-
Słodkawy, owocowy (1)
-
Słodki (1)
-
Słodki, wędzony (1)
-
Truskawka, ananas (1)
-
Ziemisty, drzewiasty (1)
-
Ziemisty, orzechowy (1)
-
Śliwki, porzeczki (1)
-
Śmietankowo-owocowy (1)
-
Żeń-szeń (1)

OOLONG Z CYNAMONEM

SMOCZA HERBATA - mieszanka

DZIEWIĘĆ SKARBÓW CHIN - mieszanka

MILK OOLONG

OOLONG TIE KUAN YIN, ŻELAZNA BOGINI MIŁOSIERDZIA

OOLONG ŻEŃ-SZEŃ SUPERIOR

OOLONG KREMOWY KARMEL

CHINA MILKY OOLONG PREMIUM

OOLONG SMOOTH

OOLONG CHINA SE CHUNG

OOLONG FORMOSA FANCY

JAŚMINOWY OOLONG TIE KUAN YIN

BIO OOLONG WHITE DOWNY

MILK OOLONG Z ŻEŃ-SZEN PREMIUM

CHINA GABALONG BIO - oolong

CHINA OSMANTHUS OOLONG

CHINA PHOENIX DAN CONG - oolong

CHINA HAICHA - OOLONG

CHINY OOLONG HIGHLAND

TAIWAN NANTOU MING JIAN HONG SHUI OOLONG

CEYLON IDULGASHINNA BLUE NETTLE - OOLONG

CHINA FUJIAN ANXI TIE GUAN YIN ROASTED - OOLONG

CHINA OOLONG HUANG JIN GUI - GOLDEN OSMANTHUS

OOLONG MAO LONG
Oolong
Herbata oolong, niebieska, turkusowa, jasnozielona, czarna, zielona, czerwona? W każdym razie, to herbata o znakomitym smaku i przyjemnym zapachu.
Historia herbaty Wu Long, z której powstała nazwa Oolong (czarny smok), opowiada o pewnym zbieraczu herbaty. Chodząc po ogrodzie, skubał najlepsze liście i nagle zatrzymał się przy niezwykle pachnącym krzaku. Kiedy podszedł bliżej, ujrzał wokół jego gałęzi zwiniętego dużego czarnego węża. Oczywiście to nie mogło być nic innego jak znak, że jest to najlepsza herbata w całej okolicy. Rzeczywiście - jest to wyjątkowo dobra, a jednocześnie szczególna herbata. Czy to historia prawdziwa czy nie, możesz sobie sam zdecydować, ale z pewnością herbata Oolong swoim aromatem, bogatym, słodko-gorzkim smakiem cię oczaruje.
Różne stopnie fermentacji, różne smaki, zapachy i wygląd
Chińskiej herbaty częściowo fermentowanej, znaczy się Oolong, jest koło 3000 rodzajów. Odróżnić je od siebie nie jest łatwe. Najprostszą cechą jest stopień fermentacji. Według niego, te herbatki są podzielone na fermentowane między 50-70 procent, 20- 40 procent i poniżej 20 procent.
Produkcja Oolong wygląda następująco:
Proces produkcji Oolonga zaczyna się od wystawienia na słońce świeżo zebranych listków herbaty. Herbata przechodzi proces więdnięcia, fermentację enzymatyczną. Następnie fermentacja jest wspomagana przez potrząsanie liści herbaty i przerzucanie ich w wiklinowych koszach. Ten proces powoduje, że listki obcierają i wykruszają się ich krawędzie. Następnie podpraża się liście w wysokiej temperaturze i herbatę roluje, skręca i formuje do ostatecznej postaci zależnej od gatunku i regionu produkcji.
Ciekawostką jest to, że od niepamiętnych czasów rolnicy używają do formowania liści herbaty drobnych olejów i wosków roślinnych. Dzięki nim liście nie przyklejają się do siebie, herbata nie pochłania wilgotności z otoczenia i ma dłuższy okres trwałości. Herbaty Oolong różnie długo i intensywnie się suszą, a tym samym zyskują wiele różnych smaków i aromatów.