Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 

 



1. Jak odróżnić zwykłą herbatę od herbaty wysokiej jakości?

8. 4. 2019 6 minut czytania
Szukając jakości, powinniśmy znać rynek. Ci, którzy są aktywnie zainteresowani wydarzeniami z ich otoczenia, nie będą zainteresowani tylko ładnymi opakowaniami i dużymi plakatami. Nawet na herbatę trzeba spojrzeć pod różnymi kątami. Herbata zazwyczaj nie może być łatwo sortowana i porównywana według jednoznacznych ocen jakościowych. Każda jest na swój sposób wyjątkowa.

Ale jeśli jest dobrej jakości, szybko poznamy. Zwróć uwagę na rodzaj, sposób sprzedaży, wygląd i opakowanie.

Saszeta na sznurku czy herbata sypana? Jak chcesz

Pierwszą rzeczą, która może potwierdzić jakość herbaty to forma, w jakiej jest sprzedawana. W saszetce czy nie – mała to różnica. Saszetki mają jedną główną zaletę - nie potrzebujesz łyżki ani sitka do przygotowania napoju. I na tym zalety się kończą. Oczywiście nie zaprzeczamy, że nawet herbata w saszetkach może być dobra. Ale jest to raczej wyjątek. Przeważnie saszetki zawierają tylko sproszkowaną herbatę. Co więcej herbaty są aromatyzowane sztucznymi smakami, barwione sztucznymi barwnikami, często są przesuszone, a nawet stare czy zwietrzałe. Jeśli myślisz o wysokiej jakości herbatach, które przynoszą radość Twojemu życiu, skup się na herbatach liściastych sypanych. Istnieją również różnice między nimi. W klasach jakości, cenie, przechowywaniu ...

Herbata z drogerii? Raczej nie

Przechowywanie sypanej herbaty ma znaczny wpływ na jej jakość. Większość sklepów przechowuje ją w szklanych słojach. Kontakt ze słońcem w ogóle nie przynosi korzyści liściom herbacianym. Tracą kolor i zapach, przedwcześnie się starzeją. Herbatę należy przechowywać w suchym miejscu, bez dostępu do obcych zapachów, bez dostępu powietrza, a przede wszystkim bez kontaktu ze słońcem i światłem dziennym. Także do pachnącej drogerii czy słonecznej cukierni po herbatkę lepiej nie idź. Jakość herbaty ma również duży wpływ na wiek herbaty. Przy zachowaniu powyższego, herbata może zachować swoje właściwości przez wiele miesięcy (według typu). Zależy tylko jak długo sprzedawca przechowuje herbatę. Regularny import z plantacji w mniejszych ilościach będzie oczywiście więcej kosztować. Z drugiej strony – na pewno dasz świeżej i pachnącej herbacie pierwszeństwo nad niesmaczną i bezwonną herbatą w proszku. 

Dobre opakowanie? Zdecydowanie

Opakowanie powinno być takie, aby chronić herbatę przed otaczającym powietrzem, przed obcymi zapachami i światłem. Herbaty najwyższej jakości są dostarczane w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, aby uniemożliwić dostęp światła. Podczas otwierania torebki upewnij się, że herbata jest świeża, ma naturalny zapach i świeży wygląd. Jeśli nie pachnie, to na pewno jest stara. Jeszcze gorszą opcją jest rozpoznawanie w nim dziwnych zapachów lub pleśni. Zapach herbaty powinien być przyjemny i nie drażniący. I uwaga: herbata musi pachnieć, zanim zostanie zalana wodą! Na przykład zielona herbata powinna mieć lekki, świeży i kojący zapach. Zapach czarnej herbaty jest słodki, z tonami kwiatów. Zawsze dokładnie sprawdzaj, jaki zapach jest charakterystyczny dla herbaty i czy jej opis jest odpowiadający.

Im drobniejsze tym lepsze? A gdzie tam

Liście herbaty powinny być całe i nietknięte. Gorycz herbat pochodzi głównie ze złamanych liści i są one również oznaką maszynowego zbioru herbat. Pamiętaj jednak, że niektóre herbaty, szczególnie czarna, jest specjalnie łamana. Powodem jest osiągnięcie silniejszego naparu. Także niektóre Oolongi są traktowane w ten sposób, podobnie jak prasowane herbaty. Liść herbaty musi być na pierwszy rzut oka świeży i pełny kolorów. W ręce nie powinien się rozpadać. Najwyższej jakości herbata jest ręcznie sortowana, aby usunąć połamane liście, łodygi i gałązki, które nie dodają smaku do herbat. Wyjątek stanowi herbata japońska Kukicha. W każdym razie sypana herbata nie powinna przypominać pyłu. Tak zwany "pył herbaciany" jest powszechnie sprzedawany, ale używany jest przede wszystkim w tanich torebkach herbacianych.

Czy wygląd ma znaczenie? Owszem, ma

Kształt liści różni się w zależności od rodzaju herbaty. Liść powinien być czysty i przycięty lub nawet zwinięty. Powinien być zawsze w całości. Taka postać udowadnia, że wybrano młode liście, a herbata będzie miała pełny i zrównoważony smak. Najlepsze są pędy jedno liściaste, potem dwa, trzy itd. Niekompletne liście i pędy są niskiej jakości.

Owoce z certyfikatem? Pewnie

Owoce i zioła stosowane w mieszankach owocowych i herbacie owocowej są kupowane w różnych klasach jakościowych i po różnych cenach. Nikt nie jadłby owoców zepsutych, niedojrzałych lub dziwnie zmodyfikowanych. Nie ma powodu, aby kupować je i dodawać do herbat. Jakościowe herbaty sypane zawierają owoce z certyfikatem jakości suszone bez preparatów chemicznych i konserwantów. Kawałki owoców wyglądających na świeże są liofilizowane, tj. suszone mrozem. Zachowująświeżość i do 90 procent witaminy. Kiedy przygotowujesz herbatę, owoce wyglądają jakby były zbierane dziś rano. Nie wahaj się i posmakuj je! To samo dotyczy ziół. Nie powinny zawierać pozostałości z obróbki chemicznej i nawożenia ani metali ciężkich. Zwróć także uwagę na skład herbat. Niektóre są mieszane tylko z suszonych jabłek i hibiskusa. W tych najsmaczniejszych herbatach znajdziesz całe kawałki prawdziwych i soczystych owoców.

A wyjdzie to bez chemii? Oczywiście

Jeśli masz wrażenie, że to, co dobre, nie jest zdrowe, to jesteś w błędzie. Suszone herbaty od naprawdę doświadczonych dostawców świetnie smakują i nie są obciążone żadnymi substancjami zagrażającymi zdrowiu. I nawet jeśli są aromatyzowane w niektórych przypadkach. Ważny jest jaki aromat został wybrany. Może to znacznie wpłynąć na jakość mieszanki i równowagę smaku. Zawsze się pytaj o rodzaj aromatu!

Syntetyczny aromat - chemicznie wytwarzany z substancji chemicznych.

Naturalnie identyczny aromat - wytworzony metodami chemicznymi ze źródeł naturalnych.

Naturalny aromat - całkowicie naturalny aromat.

Jest to herbata, póki barwi? Błąd

Dawno minęły czasy, kiedy jedna torebka z porcją herbaty była używana tak długo, jak długo była zabarwiona woda. Ale prawdą jest, że wysokiej jakości herbatę można nalać od dwóch do pięciu razy. Kolor powinien być zawsze wyraźny i wyraźny (z wyjątkiem herbat ziołowych i owocowych). Dobrze przygotowana, wysokiej jakości herbata liściasta jest klarowna, piękna i naturalnie pachnąca, smakuje świeżo, miękko, nie sztywnieje. Ten stan można osiągnąć nawet przy większej ilości wycieków. Jeśli zapach herbaty stopniowo staje się luźny, jest to herbata o problematycznej jakości. Najbardziej wymownym wskaźnikiem jakości jest sam smak. Dobra herbata nie ma nienaturalnego smaku. Zielona herbata smakuje świeże, nie sztywne, nie za ostre. Czarna herbata smakuje pełnią i świeżą, mocniejszą od zielonej. Dobrze jest porównać smak herbaty ze wskazaną charakterystyką. Różne herbaty mogą się bardzo różnić. Na przykład smak Pu Erh jest dość specyficzny.

Czy wyjątki potwierdzają zasadę? Jak inaczej

Dobrze jest porównać wygląd liści, kolor naparu, smak i zapach herbaty z informacjami na opakowaniu lub w sklepie. Ale istnieją wyjątki. Znawca herbat może odróżnić najwyższą jakość od średniej i poniżej średniej. Studiuj, pytaj się. A przede wszystkim wybierz najlepszego dostawcę. Poznasz go po szczegółowym opisie herbat w jego/jej sklepie i po tym, jak reaguje na twoje pytania.

Po co te wszystkie skróty? Aby utrzymać porządek

Czarne herbaty indyjskienepalskiecejlońskie są często określane szeregiem niejasnych i tajemniczych liter, które mają na celu ustalić kwalifikację jakości.

 

Podstawowy podział według jakości:

≈ P - Pekoe (całe liście z górnej części krzewu)

≈ B - Broken (połamane liście)

≈ F - Fanning (liście z dolnej części krzewu)

≈ D - Dust (pył herbaciany)

 

Przy odrobinie uproszczenia miejscowe herbaty o jakości PEKOE można klasyfikować w następujący sposób:

≈ SFTG / S / FOP (najwyższej jakości, specjalnie wyselekcjonowana herbata)

≈ FTGFOP (herbata FOP o bardzo wysokiej jakości, zawierająca dużą ilość pączków)

≈ TGFOP (naprawdę bardzo dobra herbata zawierająca dużą ilość pączków)

≈ FOP (herbata zrobiona z pączka oraz pierwszego liścia pędu)

≈ OP (bardzo dobra herbata rzadko zawierająca pączki liściowe)

≈ P (średnia herbata o krótkich, delikatnych liściach)

≈ PS (herbata poniżej średniej zawierająca liście krótsze i twardsze niż Pekoe)

 

W przypadku herbat całoliściastych oznaczenia są następujące:

≈ SFTG/S/FOP (Special Fine Tippy Golden / Silver/ Flowery Orange Pekoe)

≈ FTGFOP (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)

≈ TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)

≈ GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe)

≈ FOP (Flowery Orange Pekoe)

≈ OP (Orange Pekoe) 

≈ PEK nebo P (Pekoe) 

≈ PS (Pekoe Souchong)

≈ S (Souchong) 

 

W połamanych herbatach możemy wyróżnić:

≈ SFTGFBOP (Special Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe)

≈ FTGFBOP (Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe)

≈ TGFBOP (Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe)

≈ GFBOP (Golden Flowery Broken Orange Pekoe)

≈ FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe)

≈ BOP (Broken Orange Pekoe)

≈ BP (Broken Pekoe)

≈ BPS (Broken Pekoe Souchong)

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »