Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 

 



6. Sypana herbata nie toleruje światła, wilgoci i zapachów.

20. 4. 2019 3 minuty czytania
Masz herbatę od najlepszego dostawcy w najwyższej jakości. Przesypiesz ją do pięknego szklanego słoika z pokrywką, aby dobrze wyglądała na kuchennym parapecie. Każdy zobaczy, że idziesz z czasem, nie pijesz żadnych śmieci oraz troszczysz się o zdrowy styl życia.

Ale popełniasz jeden błąd za drugim a ekskluzywne liście herbaty, które zostały poddane szczególnej trosce, zmieniają się w bezsmakowe, bezzapachowe siano. Dlaczego tak się dzieje?

Sucho i ciemno: dwa najważniejsze warunki dla zachowania jakości herbaty

Sypana herbata jest wyjątkowo podatna na obce zapachy. Nawet podczas zbiorów kobiety i mężczyźni nie mogą używać perfum, palić ani nawet jeść pikantnych posiłków. Dlatego nie należy przechowywać herbaty obok przypraw lub aromatycznych potraw. Herbata jest również wrażliwa na wilgoć. Jeśli jest mokra, zaczyna się rozpadać i traci swoją wartość. Nie wkładaj jej do lodówki, ciągłe otwieranie lodówki powoduje zmianę wilgotności otoczenia. Zmniejsza to żywotność herbaty i może być przyczyną jej pleśnienia. Uważaj, aby liście herbaty nie miały dostępu do światła. Pod jego wpływem herbata traci kolor i substancje aromatyczne. Napar jest potem słaby i mdły. Zminimalizuj dostęp powietrza. Jego działanie zmniejsza wartości smakowe herbaty.

Zielona herbata wymaga szybkiego spożycia

Niefermentowane herbaty są zbierane ręcznie i nie podlegają przemianie chemicznej (utlenianie). Dlatego ich trwałość jest najkrótsza. Najlepsze i najbardziej aromatyczne są cztery miesiące od zbiorów. Wtedy ich smak słabnie. Dobre przechowywanie może przedłużyćświeżość herbaty. Zielona herbata musi zawsze być zamknięta w ciemnym, hermetycznym pojemniku. Nigdy nie zostawiaj ją na świetle. Aby uzyskać dłuższążywotność zielonej herbaty, zastosowaliśmy zamek błyskawiczny i hermetycznie zamykaną torebkę. Jeśli włożysz herbatę do torebki, upewnij się, że jest w niej tylko minimum powietrza.

Czarna herbata i Oolong lepsze są dojrzałe

Podczas gdy zielona herbata ma krótszążywotność, to herbata białaczarnaOolong ma wręcz przeciwnie. Mogą być przechowywane przez długi czas i to na ich korzyść.

Wielu znawców herbaty preferuje dojrzały smak białej herbaty, dojrzałą czarną lub Oolong. Istnieje przekonanie, że gdy stare liście herbaty zmiękną, ich smak nasila się. Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się picie czarnej, białej herbaty i Oolonga przez dwa lata.

Ze względu na okres przechowywania, przechowywanie jest stosunkowo proste. Chroń swoją herbatę przed światłem słonecznym, oddzielone od aromatycznych potraw i przypraw, trzymaj je w suchym pomieszczeniu.

Nasza rekomendacja: rób notatki z biegiem czasu. Napisz, jak smakowała herbata miesiąc po zakupie, pół roku, dwa lata później. Będziesz miał idealne porównania. To pomaga tworzyć własne preferencje dotyczące herbaty.

Przy wyjątkowym Pu Erh obowiązują wyjątkowe zasady

Pu Erh jest prawdziwym oryginałem. Sposób przetwarzania liści herbaty jest do dziś pełen tajemniczości, smak ten zasługuje na uwagę wszystkich ekspertów od herbaty.

Dokładne przeciwieństwo tego, co przeczytałeś powyżej, odnosi się do jego zachowania. A tak przy okazji, im starszy Pu Erh jego smak jest pełniejszy, a napar jest ciemniejszy. Przechowuj go w sposób umożliwiający stały przepływ powietrza. Jeśli masz herbatę w torbie, zostaw ją w połowie otwartą. Pu Erh można również umieścić w ceramicznym naczyniu.

Wyeliminuj silne zapachy wokół siebie, zmieniając swój ostateczny smak. Zachowaj stabilną wilgotność.

Suche środowisko nie pozwoli na dojrzewanie herbaty, wysoka wilgotność może spowodować pleśń.

Za każdym razem, gdy gotuje się Pu Erh, smakuje trochę inaczej. Gdy jest prawidłowo przechowywany zauważysz jego ciągle zmieniającą się postać, za którą jest tak popularny.

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »