

-
Herbata według zawartych ziół
- Ginkgo biloba - Miłorząb dwuklapowy
- Herbata bambusowa
- Herbata jaśminowa
- Herbata lipowa
- Herbata malinowa
- Herbata z dziurawca
- Herbata z konopi
- Herbata z kopru włoskiego
- Herbata z melisą
- Herbata z miętą
- Herbata z owoców dzikiej róży
- Herbata z pokrzywy
- Herbata z przywrotnika pospolitego
- Herbata z rokitnikiem
- Herbata z rumiankiem
- Herbata z szałwii
- Herbaty imbirowe
- Herbaty Moringa
- Herbaty Tulsi
- Kolcowój chiński - Goji
- Niebieska herbata z Klitorii
Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Herbata zielona
Zielona herbata jest znana ludzkości od ponad 5000 lat. Jest uważana za jedynie prawdziwą herbatę. Największymi producentami zielonej herbaty są Chiny, Japonia i inne kraje Wschodu i Azji Południowo-Wschodniej. Tam też napoje z zielonej herbaty są najbardziej popularne. Wykonana jest z liści… cały opis
Z czasopisma o herbacie
- 1. Jak odróżnić zwykłą herbatę od herbaty wysokiej jakości?
- 5. Herbata jest już w domu i co teraz?
- 6. Sypana herbata nie toleruje światła, wilgoci i zapachów.
- 4 kroki opisujące przygotowanie matcha w warunkach domowych
- Kukicha - dzika gęś z japonii
-
Aichi (1)
-
Ban Lien (1)
-
Chiny/Zhejiang (1)
-
Dhankuta (1)
-
Dongting Mountain (1)
-
Estate Makaibari (1)
-
Fujian (10)
-
Guangxi (3)
-
Guria (3)
-
Highland (1)
-
Hrabstwo Embu (1)
-
Huang Shan (5)
-
Hubei (1)
-
Japonia/Fujiyama (1)
-
Japonia/Shizuoka (2)
-
Jeju (4)
-
Jiangxi (1)
-
Kagoshima (17)
-
Kagošima (1)
-
Kumamoto (2)
-
Kyoto (2)
-
Kyushu (1)
-
Makomu (1)
-
Masuda (1)
-
Miyazaki (4)
-
Mount Namuli (1)
-
Nandi Hills (1)
-
Prowincja Yunnan (2)
-
San Xia (1)
-
Shizuoka (22)
-
Sichuan (1)
-
Tam Duong (1)
-
Valle de Cauca (1)
-
Wazuka (1)
-
Wenshan (2)
-
Yunnan (9)
-
Yunnan, Guangxi (1)
-
Zhejiang (17)
-
Ťiang-si (1)
-
Aloe Vera (1)
-
Ananas (2)
-
Aromatyczny (2)
-
Bergamota (1)
-
Brzoskwinia (1)
-
Cynamon (1)
-
Cytrus (2)
-
Cytrusowy (1)
-
Cytryna (5)
-
Czereśnia (1)
-
Delikatnie drzewny (1)
-
Delikatnie pikantny (1)
-
Delikatny (23)
-
Delikatny (5)
-
Dymny (3)
-
Goji (1)
-
Granat (1)
-
Gruszka (1)
-
Gładki (1)
-
Imbir (3)
-
Jagoda (2)
-
Jaśmin (8)
-
Jaśminowy (2)
-
Jeżyna (1)
-
Kasztan (1)
-
Kremowa (2)
-
Kwaśny (1)
-
Kwiatowo-słodkawy (1)
-
Kwiatowy (11)
-
Lahodná (1)
-
Lekko cierpki (1)
-
Lekko gorzki (1)
-
Lekko kwiatowy (1)
-
Lekko pikantny (1)
-
Lekko prażony (1)
-
Lekko ściągająca (1)
-
Lipa (1)
-
Malina (2)
-
Mango (3)
-
Maracuja (1)
-
Melodyczny (2)
-
Migdały (1)
-
Miodowy (1)
-
Miękki (2)
-
Mięta (3)
-
Morela (2)
-
Naturalny (7)
-
Nuty owocowe (1)
-
Nuty ziołowe (1)
-
Orchidea (1)
-
Orzechowy (2)
-
Orzechy (1)
-
Orzeźwiający (2)
-
Owoce (4)
-
Owoce egzotyczne (1)
-
Owocowy (7)
-
Owocowy (1)
-
Papaja (1)
-
Pełny (2)
-
Pikantny (3)
-
Pinie (1)
-
Porzeczka (1)
-
Prażona (1)
-
Przyjemna (1)
-
Przyprawy (2)
-
Rakytníková (1)
-
Rumianek (1)
-
Ryż pieczony (1)
-
Silny (3)
-
Słodkawy (35)
-
Słodki (15)
-
Słodkie migdały (1)
-
Trawiasty (4)
-
Truskawka (3)
-
Umami (18)
-
Umiarkowany (1)
-
Wanilia (2)
-
Wiśnie (2)
-
Ziołowy (4)
-
bogaty (3)
-
elegancki (1)
-
lekki (3)
-
Śliwka (1)
-
Świeży (1)
-
śliwy tarniny (1)
-
Żurawina (3)
-
Ananas (7)
-
Anyż (1)
-
Bergamotka (1)
-
Biała herbata (6)
-
Borówka czarna (1)
-
Chaber (4)
-
Cynamon (2)
-
Czarna herbata (1)
-
Czarna porzeczka (1)
-
Czerwona porzeczka (2)
-
Goji (4)
-
Goździk (2)
-
Guarana (1)
-
Głóg (1)
-
Hibiskus (2)
-
Imbir (4)
-
Jabłka (1)
-
Jaśmin (4)
-
Jeżyny (2)
-
Kiwi (1)
-
Kukicha (1)
-
Kwiat lipy (1)
-
Kwiat malwy (2)
-
Kwiaty lawendy (1)
-
Lukrecja (2)
-
Maliny (4)
-
Mango (3)
-
Matcha (12)
-
Melisa (2)
-
Migdały (1)
-
Mięta (1)
-
Mięta egipska (3)
-
Mniszek lekarski (1)
-
Morele (3)
-
Moringa (1)
-
Nagietek lekarski (6)
-
Oolong (2)
-
Owoce dzikiej róży (1)
-
Papaja (5)
-
Pieprz (1)
-
Pieprz różowy (3)
-
Pokrzywa (3)
-
Pomarańcza (1)
-
Rodzynki (1)
-
Rokitnik zwyczajny (1)
-
Rumianek (3)
-
Skórka cytryny (7)
-
Skórka pomarańczowa (1)
-
Trawa cytrynowa (10)
-
Truskawki (4)
-
Wanilia (1)
-
Wiśnia (1)
-
Yerba Mate (1)
-
Zeń-szeń (1)
-
Zielona herbata (144)
-
Żeń-szeń syberyjski (2)
-
Żurawina (5)
-
Bancha (6)
-
Cejlon (1)
-
Chun Mee (2)
-
Darjeeling (1)
-
Fog tea (1)
-
Genmaicha (2)
-
Gu Zhang Mao Jian (1)
-
Gunpowder (8)
-
Gyokuro (6)
-
Jade Eyes green (1)
-
Jasmine Snow Buds (1)
-
Jing Xi Hu (1)
-
Joongjak (1)
-
Kamairicha (1)
-
Kukicha (3)
-
Long Zhu (2)
-
Lung Ching (5)
-
Mao Feng (3)
-
Matcha (12)
-
Mist and Cloud (1)
-
Ogasa (1)
-
Pi Lo Chun (2)
-
Sencha (27)
-
Shincha (2)
-
Tamaryokucha (1)
-
White Monkey (1)
-
Yin Xiang (1)
-
Yun Ming (1)
-
Yunnan (6)

GUNPOWDER ŚWIĄTYNIA NIEBA - zielona herbata

PI LO CHUN - zielona herbata

SŁODKA MORELA - zielona herbata

YIN XIANG - zielona herbata

BOMBA WITAMINOWA - zielona herbata

MATCHA JAPAN UGUISU BIO - zielona herbata

TANZANIA FOP LUPONDE BIO - zielona herbata

JAPAN ORIGINAL CEREMONIA PREMIUM MATCHA BIO - 30g

JAŚMINOWA - zielona herbata

ELIKSIR ŻYCIA WIECZNEGO - zielona herbata

SMOCZA HERBATA - mieszanka

CHINA SENCHA - zielona herbata

SENCHA ŻURAWINOWO-TRUSKAWKOWA – zielona herbata

CHINA GUNPOWDER SUPER - zielona herbata

DZIEWIĘĆ SKARBÓW CHIN - mieszanka

TUAREG – zielona herbata

JAPAN BIO SENCHA - zielona herbata

LUNG CHING – STUDNIA SMOKA - zielona herbata

Na dobry nastrój – zielona herbata

HERBATA DLA ZDROWIA I URODY – mieszanka

CHINA GUNPOWDER - zielona herbata

JAPAN BANCHA PREMIUM- zielona herbata

JAPAN GYOKURO - zielona herbata

ŻURAWINOWO-KAKTUSOWA – zielona herbata
Herbata zielona
Zielona herbata jest znana ludzkości od ponad 5000 lat. Jest uważana za jedynie prawdziwą herbatę. Największymi producentami zielonej herbaty są Chiny, Japonia i inne kraje Wschodu i Azji Południowo-Wschodniej. Tam też napoje z zielonej herbaty są najbardziej popularne.
Wykonana jest z liści chińskiej herbaty w niezliczonych odmianach . Każda plantacja produkuje, w zależności od wysokości nad poziomem morza, opadów i nasłonecznienia, konkretną dla siebie herbatę. Wyjątkowe zapachy są wzmocnione poprzez unikalne metody produkcji. Herbata nie ulega fermentacji, a wczesne żniwa zapobiegają procesowi utleniania enzymów. Odbywa się to albo na nagrzanych patelniach lub na parze.
Przygotowanie zielonej herbaty wiąże się z szeregiem rytuałów, które dla wielu narodów stają się częścią tradycji kulturowych.
ZIELONA HERBATA OCZYSZCZA, WZMACNIA I CHRONI
Historia spożywania zielonej herbaty jest ściśle związana z fascynacją jej efektami zdrowotnymi. W 1191 roku została zapisana w Księdze Herbat dzięki Buddyjskiemu mnichowi Eisai. Można tam przeczytać, na przykład, że zielona herbata ma korzystny wpływ na pracę serca, mózgu, leczenie opryszczki i trądziku oraz jest doskonała do leczenia kaca.
Picie zielonej herbaty jest zalecane w tradycyjnej medycynie od tysięcy lat. A ponieważ wykazuje pozytywne rezultaty, to była i wciąż jest poddawana wielu badaniom naukowym.
Skład chemiczny jest całkowicie znany: zielona herbata zawiera głównie katechiny, kofeinę (teiny) i aminokwas teanina. Bogata w witaminy (B1, B2, niacynę, C, E, P), minerały (wapń, fosfor, cynk, mangan, miedź, bor), pektyny, chlorofil, węglowodany i saponiny.
POBUDZENIE
Bardzo często zieloną herbatę pije się, by poprawić zdolność do stymulowania układu nerwowego, walczyć ze zmęczeniem, zwiększyć pamięć i poprawić koncentrację. Dzięki kofeinie, która znajduje się w jednej filiżance w wysokości około 20 mg, można poczuć przypływ energii i zwiększyć wydajność (fizyczną i psychiczną) oraz napływ dobrej myśli. "Herbaciana" kofeina jest związana z taninami, a do krwi uwalniana się wolniej niż "kawowa". W związku z tym działa skuteczniej i nie obciąża układu sercowo-naczyniowego. Największa ilość kofeiny jest zawarta w pierwszym wlewie. Bezpieczna dzienna dawka to 200-250 mg kofeiny.
USUWANIE WOLNYCH RODNIKÓW
Lęk współczesnego świata – zielona herbata może bezpiecznie blokować wolne rodniki przed osiedlaniem się ich w organizmie. Może zatem zmniejszyć ryzyko rozwoju pewnych typów raka, szczególnie raka jelita grubego i odbytu, trzustki, skóry, piersi i jajnika. Dzięki przeciwutleniaczom również spowalnia starzenie się komórek. W zielonej herbacie wysoki, bo aż 15-30%, poziom przeciwutleniaczy jest spowodowany obecnością katechiny (3-10% w czarnej herbacie, Oolong 8-20%).
LECZENIE ZAKAŻENIA
Zielona herbata posiada właściwości bakteriobójcze i antybakteryjne. Zapobiega zapaleniu jamy ustnej, co zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy. Uspokaja układ trawienny i wzmacnia układ odpornościowy.
WALKA Z NADWAGĄ
Regularne spożywanie zielonej herbaty zwiększa efektywność spalania tkanki tłuszczowej podczas aktywności fizycznej. W tym samym czasie przebiega proces detoksykacji, który uwalnia organizm od szkodliwych substancji.
CHOROBY CYWILIZACYJNE WSPÓŁCZESNEGO ŚWIATA
Raporty medyczne opisujące tzw azjatycki paradoks. Pomimo faktu, że Azjaci rzeczywiście palą dużo papierosów, występuje u nich niższy procent chorób sercowo-naczyniowych. Wydaje się, że ma to bezpośredni związek z wysokim spożyciem zielonej herbaty. Naukowo potwierdzone jest działanie zielonej herbaty na zmniejszenie ryzyka miażdżycy tętnic, poprawy cholesterolu we krwi i zmniejszenia możliwości cukrzycy typu 2.
W JAKI SPOSÓB PRZYGOTOWYWAĆ?
Jeden kubek (250 ml), potrzebuje około 2 łyżeczek sypkiej herbaty (4-5 g). Ilość jest zawsze zależna od rodzaju herbaty i indywidualnych preferencji.
Sposób parzenia zielonej herbaty jest oparty na chińskich tradycji. Na fundamencie tym zbudowano japońską ceremonię, która stała się już rytuałem. Obecnie najpopularniejszym sposobem wytwarzania zielonej herbaty jest Gong Fu Cha z południowych Chin.
Najważniejsze, by wiedzieć , że zieloną herbatę nie zalewa się wrzącą wodą oraz, że czas parzenia zależy od konkretnego rodzaju herbaty. Tutaj:
Woda powinna mieć temperaturę około 80 ° C. Zbyt wysokie temperatury niszczą witaminy i przeciwutleniacze, co może powodować gorzki smak napoju.
Rodzaje takich herbat jak Fannings i Dust należy zaparzać 1-2 minuty, herbaty mieszane (BOP) 3 minuty, herbaty całoliściaste (FOP) do 5 minut.
Zieloną herbatę może zalewać ponownie. Z każdym kolejnym nalewem należy wydłużyć czas parzenia.
Najlepszą jakość posiada drugi nalew, kiedy to z liści uwalniają się najbardziej aromatyczne składniki. Odpowiednio przygotowana zielona herbata ma bogaty smak i przyjemny aromat, często kwiatowy lub owocowy. W niektórych przypadkach, zielona herbata jest lekko cierpka, odświeżająca oraz naturalnie słodka. Napar może mieć barwę od bardzo blado-żółtej do żółtawo-zielonej a czasem bywa i złoto-żółta.
Eksperci herbaty polecają pić litr zielonej herbaty dziennie.