

LUNG CHING – STUDNIA SMOKA - zielona herbata
Wystarczy napisać - Dragon Well (Long Jing Xi Hu) i każdy, kto lubi pić herbatę naprawdę dobrej jakości – jest w domu. Najsłynniejsza chińska zielona herbata wyróżnia się płaskimi palonymi groszkowo-zielonymi liśćmi. W tradycyjnej herbaciarni tą herbatę podaje się zgodnie ze starożytnymi rytuałami, ale w domu możesz ją gotować w komfortowych warunkach
Skład
Herbata zielona Lung Ching 100%Napar i smak herbaty
Green Dragon Well herbaty lub Długie Jing Xi Hu ma jasnożółty napar i słodki jakby palony aromat. Również smak jest przyjemny, świeży i słodki. Na podniebieniu pozostawia odrobinę orzechów laskowych. Goryczka jest minimalna. Herbata jest bardzo aromatyczna i wywołuje dobry nastrój.
Pochodzenie herbaty
W Chinach bardzo popularna i ceniona na całym świecie klasyczna zielona herbata jest spleciona z interesującą legendą. Gdzieś około roku 250 przed naszą erą górzysta okolica w pobliżu miejscowości Hangzhou była dotknięta poważną suszą. Biedni rolnicy byli niezadowoleni, bardzo się martwili o skromne żniwa i nie wiedzieli co robić. Tuż za wsią, w studni żył smok. I właśnie jego postanowił prosić o pomoc taoistyczny mnich. Wyprosił od smoka deszcz, niebo się zachmurzyło i zaczęło padać. Od tego czasu, obszar nigdy w pełni nie wysycha i stał się bardzo płodny. Wieśniacy mogą nadal uprawiać rośliny herbaty i sprzedawać swoje pyszne suszone liście na rynku. Na cześć miejscowego smoka dano herbacie nazwę Dragon Well.
Od tego czasu upłynęło wiele lat, ale ogrody herbaty nadal zachowują tradycyjne metody pozyskiwania i przetwarzania najlepszych krzewów herbacianych. Gospodarstwa rodzinne swoje tajemnice pilnie strzegą. Sposób przygotowania liści herbaty, tak aby zachować wszystkie właściwości sensoryczne i korzyści zdrowotne, jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dragon Well jest ręcznie zbierana wcześnie rano, po krótkim więdnięciu liście są smażone w dużej patelni. Ciągłym mieszaniem i naciskaniem na ściany i dno patelni nabywają typowy płaski kształt. Wszystko odbywa się ręcznie, liście są na przemian tłoczone. Jest to dość długi, ale naprawdę delikatny proces.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zieloną zalać wodą w temperaturze 70-80 °C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w dzbanku dodać 1 łyżeczkę extra.
- Czas naparu 2-3 minuty (przykryt kubek) a następnie odcedzić.
- Lung Ching można zaparzyć 3 razy.

























Potrzebujesz porady?

23. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN BANCHA PREMIUM- zielona herbata

PI LO CHUN - zielona herbata
