

PI LO CHUN - zielona herbata
Spokojne śniadanie w ogrodzie, po południu spotkanie z przyjaciółmi ..to szansa, by długo cieszyć się smakiem jednej z najlepszych herbat zielonych. Dlatego w domu powinniśmy mieć Pi Lo Chun - magiczny napój z lekko słodkim smakiem i kwiatowym aromatem. Rośnie między brzoskwiniami i śliwami i zbierana jest tylko jeden dzień w roku. Jedyna i niepowtarzalna!
Skład
Zielona herbata China PI LO CHUN 100%Napar i smak herbaty
Otwórz torebkę i oddychaj czystym, trawiastym i naturalnym aromatem. Wsyp małe spiralki do filiżanki, zalej gorącą wodą i rozkoszuj się kwiatowym aromatem z śladami owoców. Smak na podniebieniu rozpłynie się lekką słodkością brzoskwini, śliwki, moreli ... Pi Lo Chun ma ciut goryczki, ale szczyptę tej cierpkości docenisz. Dodaje świeżość i smak herbaty na kolejny łyk.
Pochodzenie herbaty
Idealne warunki mają herbaty Pi Lo Chun w górach Dongting w chińskiej prowincji Jiangsu. Dzięki pobliskiemu jezioru Tai Hu-hu typowa dla obszaru wysoka wilgotność jest dla krzewów chińskiej herbaty (Camellia sinensis) bardzo sprzyjająca. Ogrody herbaciane są szczególnie dobrze przemyślane i ich pielęgnacji poświęca się ogromną uwagę. Wiadomym jest, że liście herbaty bardzo dobrze pochłaniają zapach otoczenia (dlatego ludzie przy zbiorze nie używają perfum i nie palą), i właśnie to jest wykorzystywane przez rolnicy przy sadzeniu krzewów. Wśród krzewów herbacianych są zasadzone drzewa owocowe (brzoskwinie, śliwki i morele), których zapach krzewy herbaciane absorbują i przechowują w swoich liściach.
Również sposób zbiorów jest absolutnie wyjątkowy. Może to nastąpić tylko jeden dzień w roku, kiedy liście osiągną maksymalną jakość. Zazwyczaj dzieje się w okresie od połowy marca do połowy kwietnia, zawsze mniej więcej w czasie równonocy wiosennej. Ręce zbieraczy muszą być ostrożne i delikatne zarazem – zrywane są zaledwie trzy centymetry długie końcówki liści, które są najbardziej aromatyczne. Później tego samego dnia, są one ręcznie formowane w kształcie przypominającym skorupę ślimaka. Następnie osuszone i sortowane.
Na kilogram herbaty potrzeba 14-15 tysięcy pędów herbaty. Pi Lo Chun jest produkowana w prowincjach Zhejiang i Syczuan, ale w górach Dongting jest uważana za najlepszą. Na rynku pojawia się także pod nazwami Bi Lou Hong Cha Green, Green Snail Spring, Xia Sha Ren Xiang, Bilouchun nebo Pi-luo-czchun.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- lIość herbaty Pil Lo Chun : 1 łyżeczka na 2 dl
- Herbata w imbryku, dodać 1 łyżeczka extra.
- Temperatura wody: 70°-80°C
- Czas parzenia: ok. 2-3 min. pod przykryciem. Można zaparzać trzykrotnie.

























Potrzebujesz porady?

10. 2.
10. 9.
13. 8.
11. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAŚMINOWA - zielona herbata

GUNPOWDER ŚWIĄTYNIA NIEBA - zielona herbata
