JAŚMINOWA - zielona herbata
Jeśli nadal nie wiecie, którą z naszych wspaniałych sypanych herbat wybrać, zdecydujcie się na jaśminową klasykę. Znana specjalność z dalekiego wschodu ma czarujący niebiański zapach, który zażegna wewnętrzny niepokój. Herbata jaśminowa należy do tradycyjnej kultury chińskiej już od co najmniej tysiąca lat. Kiedy jej spróbujecie, stanie się waszym faworytem.
Skład
Herbata zielona, Kwiat jaśminu 1%, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Napar ma kolor żółty, zapach i smak jest bardzo delikatny, słodkawy i specyficzny. Jaśminowe nuty są uderzające, więc świetnie łączą świeżość i słabą cierpkość zielonej herbaty. Kropla naturalnego aromatu pomaga utrzymać na dłużej odurzający zapach i wzmaga radość z picia tej herbaty.
Sypana herbata jaśminowa jest także idealna do przygotowania mrożonej herbaty. Do szklanki wypełnionej z 2/3 kostkami lodu, wlejcie letnią herbatę. Zyskacie tak wspaniały, orzeźwiający napój!
Pochodzenie herbaty
Zieloną herbatę przywieźliśmy z chińskiego Yunnanu, prowincji na południowym zachodzie Chin, gdzie uprawa krzewów herbaty trwa już od X wieku. O uprawę unikatowej herbaty dbają tam całe rodziny. Mądrość i doświadczenie przekazują sobie z pokolenia na pokolenie. Dlatego też zielone herbaty z Yunnanu należą do najbardziej ekskluzywnych rodzajów chińskich herbat.
Jaśmin jest dodawany do zielonej herbaty dla uzyskania zauważalnego zapachu i smaku, który potrafi zneutralizować aromat niektórych pokarmów. Dlatego też herbata jaśminowa często podawana jest do ciężkich i wyraźnych w smaku dań. Ciekawy jest także sposób obróbki jaśminowych kwiatów – tradycyjnie zbierane są wczesnym rankiem i cały dzień przechowywane są w chłodzie.
Wieczorem, zanim się otworzą i zaczną pachnąć, umieszcza się w ich bliskości listki suszonej, zielonej herbaty, aby wchłaniała silny aromat. W nocy, kiedy kwiaty jaśminu są już otwarte, miesza się je z herbatą, znów ogrzewa i przesypuje. Kiedyś robiono to ręcznie, dziś z pomocą maszyn i suszarek.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
70-80 °C | 2-3 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 70-80 °C (około 2 minuty po przegotowaniu wody) w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 2-3 minuty (pod przykryciem), później odcedzić.
Potrzebujesz porady?
14. 9.
22. 5.
21. 5.
8. 7.
25. 2.
13. 2.
16. 12.
12. 2.
18. 1.
29. 8.
20. 5.