

JAPAN BANCHA PREMIUM- zielona herbata
Solidne długie liście, delikatny zapach, wysoka proporcja przeciwutleniaczy - to Bancha zielona herbata, którą Japończycy podają głównie do posiłków. Można pić ją codziennie, w rzeczywistości niewiele ma teiny, jej smak jest przyjemny i efekt uspokajający. Nigdy się nie zestarzeje. Poznać Bancha to po prostu podstawa dla każdego miłośnika herbaty.
Skład
Zielona herbata Japan Bancha 100%Napar i smak herbaty
Bancha napar jest jasny, zielono-żółty, smak jest bardzo charakterystyczny - trawiasty i słodki, ale gładki i zwarty. Często rozwija tony wodorostów. Aromat odpowiada smaku - jest trawiasty i świeży, lekko słodki, okrągły.
Pochodzenie herbaty
Bancha to klasyczna japońska zielona herbata. Zbiór odbywa się głównie w mieście Kagoshima, pod wciąż aktywnym wulkanem Sakurajima. Camellia sinensis rosną w długich rzędach zacienionych specjalnymi siatkami, zwanych Kabusé. W ten sposób krzaki dostają tylko połowę światła słonecznego, a zatem wytwarzają liście o wyjątkowym aromacie. Zacienianie symuluje naturalne warunki dla wzrostu dziko rosnących herbat.
Ciekawostką jest, że łacińska nazwa herbaty, choć są wokół tego długie spory, pochodzi z Czech. Kamel to nazwa jezuickiego misjonarza George Joseph Kamela, pochodzącego z Brna, który w 17 wieku na Filipinach stworzył zielnik z lokalnych roślin zielarskich. Wszystko to było opisane i opatrzone skrótem Kamel, a stamtąd nazwa ta dotarła do nomenklatury krzewu herbacianego - Camellia.
Rośliny herbaciane są zimozielone, naturalnie rosną od pięciu do piętnastu metrów. W celu zbierania liści herbaty plantacje utrzymywane są do wysokości około metra. Są one hodowane z nasion lub sadzonek. Pierwszy zbiór może odbywać się na trzy lata po posadzeniu. Przez okres trzydziestu do stu lat rośliny herbaty są regularnie zbierane i chociaż rosną kilkaset lat, ich liście nie nadają się po tym czasie do produkcji, są zbyt sztywne i ubogie.
Bancha zielona herbata nie jest fermentowana. Oznacza to, że po zbiorze liście pozostawia się do więdnięcia. Są krótko parzone, miażdżone, suszone i sortowane. Bancha pochodzi z głównego zbioru.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Bancha wsypać w pomiarze 1 łyżeczka na 150-200 ml wody. Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Bancha zalać wodą w temperaturze 70-80 °C.
-
Czas ekstrakcji 2-3 minut (pod przykryciem kubka), a następnie odcedzić.
-
Bancha można pozostawić do zaparzenia na 2 razy.

























Potrzebujesz porady?

25. 5.
25. 5.
16. 8.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN BIO SENCHA - zielona herbata

PI LO CHUN - zielona herbata
