

Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Kukicha - dzika gęś z japonii

Troszkę inna herbata
U podnóża aktywnego wulkanu Sakurajima w japońskim regionie Kagoshim chiński krzew herbaciany Camellia sinensis znalazł idealne warunki wegetacji. Dzięki dobroczynnemu działaniu cienia rzucanego przez połacie trzciny, które rozpościerają nad plantacjami, krzewy są zaopatrywane w wiele pożytecznych substancji a rośliny dłużej utrzymują swój niepowtarzalny świeży kolor, zapach i oczywiście także najwyższą jakość.
Jednak w przeciwieństwie do wspomnianych wcześniej herbat Sencha, Matcha lub Gyokuro, w przypadku których zbiera się tylko niektóre liście, Kukicha to głównie białawe gałązki i łodyżki krzewów herbacianych - dlatego jest ona również nazywana „herbatą gałązkową”. W regionie Kjóta nazywa się ją Karigane, co w tłumaczeniu oznacza dzikie gęsi. Ta sypana herbata swą strukturą przypomina Japończykom konary i gałęzie drzew pływających po rzece, które często służą tym wędrownym ptakom jako miejsce odpoczynku podczas migracji na południe.
Moc smaku umami
Tradycja zaparzania i picia herbaty Kukicha wzięła się stąd, że lokalni plantatorzy postanowili świętować dobre zbiory, ale ze względu na to, ze cała wyprodukowana herbata została sprzedana, nie pozostawało im nic innego, jak tylko przygotować swój ulubiony napój z suszonych gałązek i łodyżek. Tak przygotowana herbata zaskoczyła ich delikatnie słodkawym smakiem, co spowodowało, że stopniowo zdobyła bardzo mocną pozycję na rynku i tak jest do dzisiaj.
Kukicha kojarzy się z jasnozielonym kolorem, delikatnie trawiastym aromatem, urzekająco słodkim smakiem z nutą sezamu oraz przyjemnie lekko cierpkim zwieńczeniem.
Herbata Kukicha charakteryzuje się tzw. smakiem umami, co z japońskiego oznacza delikatny i wyśmienity. Umami uznano za piąty ze smaków oprócz tradycyjnych słodkiego, słonego kwaśnego i gorzkiego, które człowiek potrafi rozróżnić. Jego receptory zostały odkryte stosunkowo niedawno i reagują na kwas glutaminowy lub jego sole.
Kukicha i zdrowie
Wpływ Kukichy na zdrowie jest nie do przecenienia – chociaż w większości chodzi „tylko” o łodygi, zawartość zawartych w nich dobroczynnych dla zdrowia substancji jest ogromna:
- L - teanina - aminokwas, która jest źródłem słodkawego smaku herbaty, działa relaksująco na ludzki organizm, wywołuje uczucie odprężenia i pomaga np. w przypadku bezsenności.
- zawiera ważne pierwiastki takie, jak wapń, żelazo, mangan, cynk lub magnez, a także witaminy A, B, C, E i K. Substancje te są dodatkowo w swojej formie bardzo dobrze przyswajalne i nie obciążają tak organizmu, jak np. wody mineralne.
- działa jako neutralizator zakwaszenia organizmu, a także pomaga w leczeniu i prewencji przy osteoporozie, nudnościach, w stanach zapalnych oraz chorobach skóry i serca.
- becnie przykłada się coraz większą wagę do jej wpływu na przeciwdziałanie nowotworom oraz wspomaganie utraty masy ciała.
Ogromna zaletą herbaty Kukucha jest bardzo niska zawartość teiny, co czyni ja idealnym napojem do codziennego przyjmowania, również dla kobiet w ciąży, karmiących oraz dzieci.