

JAPAN GYOKURO - zielona herbata
Polubisz ją! Nowa oferta obejmuje herbatę, która serwowana jest tylko w Japonii dla szczególnych gości. Jest uprawiana w bardzo szczególnych warunkach, sprzedaje się za duże pieniądze i smakuje bardzo dobrze. Japonia Gyokuro jest naprawdę wyjątkowa. Zanurz się w luksusie i pociesz się herbatą, dla której Japończycy wynaleźli piąty smak. Gyokuro nie jest słodki, słony, kwaśny czy gorzki. Jest umami.
Skład
Zielona herbata Japan Gyokuro 100%Napar i smak herbaty
Ta herbata może cię ogłuszyć. Ale nie martw się, będzie to wyłącznie pozytywne doświadczenie. Spotkanie z wysokojakościową Japonia Gyokuro pozostawia przyjemne uczucie. Napar rzadkiej herbaty jest jasnozielony i czysty o świeżym aromacie. Jego smak jest nadzwyczajny - bardzo delikatny, słodki, z aksamitnym oddźwiękiem i kwiatowym śladem. Sami Japończycy dedykowali jej nową, piątą kategorię - umami. Jest to najwyższy poziom smakowitości. Rozpoznacie go, ale tylko w pierwszym naparze.
Pochodzenie herbaty
Gjokuro lub Gyokuro Jade Rosy - wszystko to są nazwy zielonej herbaty uprawianej w wyjątkowy sposób w Uji znajdującego się na południowych obrzeżach miasta uznanego jako centrum kultury japońskiej. Oczywiście w Kioto. Region ten charakteryzuje się licznymi zielonymi wzgórzami, dużą wilgotnością, żyznymi glebami oraz ciepłymi dniami na przemian z zimnymi nocami. Dlatego krzewom herbacianym w lokalnych ogrodach te warunki bardzo sprzyjają, a ich liście należą do jednych z najlepszych w Japonii. Herbaty z tej części Kraju Kwitnącej Wiśni mają oszałamiający smak i aromat.
Dlaczego jest właściwie Gyokuro tak interesujące? Jest to wynik procedury określonej herbaty rosnącego krzewu chińskiego (Camellia sinensis). W odróżnieniu od większości ogrodów herbacianych, które są położone w bezpośrednim świetle słonecznym lub w cieniu drzew, rośliny herbaty przeznaczone do Gyokuro do 20 dni przed zbiorem są całkowicie pokryte matami ze słomy. Nazywane są one Kanreisha, a dzięki nim krzewy herbaty produkują w liściach więcej chlorofilu, co wpływa na ilość aminokwasów, białek i węglowodanów. Dlatego Gyokuro jest bardzo słodkie i smaczne, z minimalnym stopniem cierpkości.
Zbiorów dotyczą również dobrze zdefiniowane zasady - zawsze rozpoczynają się 88 dni po pierwszym dniu wiosny. Chodzi o przełom kwietnia i maja. Liście są całkowicie ręcznie zrywane, ich zapach jest tak pełniejszy i bardziej miękki. Umiejętny zbieracz może dziennie nazbierać 6-8 kg herbaty. Po zebraniu przychodzi parzenie. Piętnastosekundowe działanie gorącej pary wodnej powoduje zatrzymanie utleniania. Liście zachowują swój piękny zielony kolor i substancje prozdrowotne. Następnie formuje się je w małe igły i suszy. Finalnie są ręcznie sortowane według koloru, rozmiaru i kształtu. Te najlepszej jakości dostają się na rynek jako Japan Gyokuro.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Gyokuro wsypać w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Zalać wodą o temper. 70-80 °C. Zalanie wodą o wyższej temperaturze może spowodować gorszy smak i aromat herbaty.
- Czas naparu 2 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.
- Gyokuro pozwala 3 razy powtórzyć napar.

























Potrzebujesz porady?

3. 3.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

LUNG CHING – STUDNIA SMOKA - zielona herbata

JAPAN BANCHA PREMIUM- zielona herbata
