

JAPAN KUKICHA - zielona herbata
Pod trzcinowym sitowiem u stóp wciąż aktywnego wulkanu, na wyspie z subtropikalnym klimatem. Tak rosną rośliny herbaty, z których powstała ta niekonwencjonalna, wyjątkowo smaczna i zdrowa herbata. Kukicha, to nie są klasyczne liści herbaty, ale pędy, łodygi i gałązki. Mimo, że początkowo nikt się tego nie spodziewał, dają świeży napar łącząc doskonałą kremową słodycz oraz lekką i przyjemną orzechową gorycz.
Skład
Zielona herbata Japan Kukicha 100%Napar i smak herbaty
Kukicha smakuje bardzo świeżo i jeszcze do tego słodko -cierpko. Po wlaniu herbata ma jasny kolor zielony. Aromat jest lekko trawiasty, świeży. W smaku mieszanek można znaleźć odcienie sezamu, orzechu oraz ślady kwiatów. Zakończenie jest lekko cierpkie.
Kukicha, ponieważ zawiera bardzo małą ilość materiału białkowego, może być pita przez wszystkich - dzieci w wieku przedszkolnym, seniorom. Doskonale też nadaje się dla kobiet w ciąży i karmiących.
Spróbuj tej herbaty w postacji mrożonej. Wystarczy wypełnić szklankę do 2/3 kostkami lodu i wlać gorący napój. Otrzymsz bardzo orzeźwiający i smaczny napój.
Pochodzenie herbaty
Sposób produkcji Kukicha herbaty odkryto przez przypadek. Za tym odkryciem podobno stoją japońscy producenci krzewu herbacianego, którzy cały zbiór wszystkich przetworzonych liści herbaty sprzedali na rynek. W domu, pozostawili więc tylko bezużyteczne gałązki i pędy. I wtedy ktoś pomyślał, by z nich zaparzyć herbatę. Efekt mile zaskoczył - delikatny słodki smak z przyjemną nutą goryczy szybko zyskał konsumentów i herbata Kukicha zaliczana jest do japońskich skarbów.
Ta zielona herbata Kukicha pochodzi z regionu japońskiej Kagoshima (Kiusiu), gdzie ogrody herbaty leżą głównie u podnóża wulkanu Sakurajima. Klimat jest tutaj umiarkowany, subtropikalny, często porównywany do Neapolu. Chińskie krzewy herbaciane rosną w cieniu sitowia z trzciny, także zachowują świeży zielony kolor i pozostaje w nich wiele zdrowych substancji. Rośliny herbaciane zbierane są głównie ręcznie, na nowoczesnych farmach już także mechanicznie. Pędy i łodygi są jak liście herbaty parzone gorącą parą. Dzięki temu fermentacja zatrzymuje się. Daje to Kukicha charakterystyczny aromat i smak. Na koniec herbatę suszy się i sortuje.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Wlać Kukicha w stosunku 1 łyżeczka do 150-200 ml. Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę wiecej.
- Kukicha zaparzyć gorącą wodą 70-80 °C.
- Parzenie przez 3 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.
- Kukicha można pozostawić do zaparzenia na 4 razy.

























Potrzebujesz porady?

23. 10.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAPAN BANCHA PREMIUM- zielona herbata

JAPAN GEN MAI CHA - zielona herbata
