DZIEWIĘĆ SKARBÓW CHIN - mieszanka
Fantastyczna mieszanka dziewięciu najlepszych chińskich herbat. Dziewięć skarbów herbaty w oblężeniu ananasa, truskawek i słoneczników należą do dobroci, które docenisz w upalne popołudnia i zimne poranki. Liście herbaty wyostrzą zmysły, a owoce zadbają o dobry nastrój. Gotować i pić herbatę Dziewięciu Skarbów Chin to najlepsza rzecz dla zdrowia jaką można zrobić.
Skład
Zielona herbata Linyun White Snow, Zielona herbata China Gunpowder, Zielona herbata Lung Tseng, Herbata zielona China Chun Mee, Herbata zielona Sencha, Herbata biała Pai Mu Tan, Kandyzowany ananas 5%, Oolong, Żółta herbata, Naturalny aromat, Truskawki 2%, SłonecznikNapar i smak herbaty
Ta wyjątkowo harmonijna herbata ma ciemnopomarańczowy napar i elegancki owocowy aromat. W smaku jest przyjemnie ściągająca i odświeżająca. Można wyczuć obecność czarnej, zielonej i białej herbaty. Wiąże je miękka nuta truskawek i ananasa. Herbata sypana Dziewięć skarbów Chin ma ogromny potencjał - można ugotować gorący napój na rozgrzewkę, ale równie dobrze może służyć jako zimny napój. Spróbuj obie wersje!
Pochodzenie herbaty
Po pierwsze: Sencha to zielona chińska klasyka. Ma delikatny, wykwintny smak i aromat. Liście są poddawane działaniu pary, przedmuchiwane gorącym powietrzem, a następnie suszone i zwijane w wąskie igły. Duże i szerokie liście dają po zaparzeniu świeży, delikatny aromat i piękny jasnozielony kolor. Yellow herbatą lub żółtą herbatą nazywane są na półutleniane gatunki. Nie ulega fermentacji, jak czarna herbata ani nie jest suszona szybko jako zielone herbaty. Proces produkcji jest jeszcze okryty wrąbkiem tajemnicą, ale pewne jest to, że suszenie liści żółtej herbaty odbywa się w grubych warstwach pokrytych tkaniną. Ten proces trwa kilka dni, a wynik jest bardzo ciekawy - herbata z miodowo-słodkim aromatem.
Gunpowder to zielona herbata, a jej zwinięte w kulki listki przypominają proch strzelniczy. Dawniej była zwijana ręcznie, obecnie używa się maszyn do tego procesu. Herbata Gunpowder jest ciemnozielona ze srebrzystym połyskiem, a czasem nawet lekko szarawa. Liście herbaty się praży, dlatego Gunpowder ma przyjemny dymowy zapach.
Herbata China Chun Mee powstaje zgodnie z tradycyjną metodą obróbki, a jej liście zwijane są ręcznie do malutkich łuków. Ma to ogromny wpływ na smak i jakość herbaty. Napar China Chun Mee ma kwiatowy i delikatnie słodkawy smak.
Pai Mu Tan lubią wszyscy znawcy herbaty. Niezwykle miękka i smaczna biała herbata jest najczystszą formą herbaty - herbaciane liście i pąki są suszone wnet po zbiorze, nie są zwijane w żaden sposób.
Lung Tseng także czy Dragon Well, Long Jing Xi Hu Lung Ching jest standardową chińską zieloną herbatą. Liście herbaty są błyszczące, płaskie pachnące ziołowo. Ponieważ są one prażone mają smak orzechowy.
Linyun Snow White to rewelacyjna chińska herbata z Guanxi pokryta jakby delikatnym śniegiem masą białych tipsów z nierozwiniętych pączków liścia herbacianego. Doskonale smakuje nawet przy wielokrotnym zaparzaniu.
Pi Lo Chun herbata zielona zaliczana jest do najlepszych herbat chińskich. Oryginalnie uprawiana była w górskim regionie Dongting w pobliżu jeziora Tai w prowincji Jiangsu. Napar Pi Lo Chun cechuje się intensywnym aromatem oraz przyjemnym, owocowym posmakiem. Listki pokryte srebrnym puszkiem zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, jako że herbata produkowana jest z najmłodszych listków i tipsów.
Herbata Oolong to odmiana częściowo sfermentowanej (utlenionej) chińskiej herbaty znanej na całym świecie ze swojego słodkiego smaku i kwiatowego aromatu. Jej nazwę z chińskiego można przetłumaczyć jako „herbatę Czarnego Smoka”. Smak herbaty oolong może być wieloraki – słodki i owocowy o miodowym aromacie, drzewny, lub świeży z całym bukietem zapachów. Kolejnymi składnikami są owoce suszone technologią zwaną liofilizacja. To jedna z najdoskonalszych metod utrwalania żywności. Utrwalone w ten sposób owoce zachowują naturalny smak, aromat, wygląd i kolor oraz - co najważniejsze, pełną wartość odżywczą. Poza tym nie zawierają środków konserwujących.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
70-80 °C | 2-3 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparz wodą o temp. 70-80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml
- Do naparu w dzbanku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Po 2-3 minutach (nakryty kubek) odcedź.
Potrzebujesz porady?
Wartość energetyczna: | 3 kJ / 1 kcal |
Tłuszcze: | 0 g |
z tego nasycone: | 0 g |
Sacharydy: | 0.2 g |
z tego cukry: | 0.2 g |
Białka: | 0 g |
Sól: | 0 g |
10. 1.
10. 1.
14. 12.
14. 12.
14. 12.
23. 5.