

Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
4 kroki opisujące przygotowanie matcha w warunkach domowych

Sprzęt do przygotowania matcha w domu
Gorąco zachęcamy do skosztowania napoju matcha. Na początek, cały sprzęt potrzebny do jej przygotowania znajdziemy w kuchni. Aby zagłębić się w temacie, szukajcie inspiracji w książkach i nagraniach pokazujących sposób przygotowania matcha.
Dlaczego trzeba skosztować matcha – w skrócie.
Urzekająco zielony proszek jest miedzy innymi doskonałym środkiem pobudzającym. Dlatego, gdy potrzebujemy dodać sobie energii psychicznej lub fizycznej, sięgnijmy po doskonale nadającą się do tego matcha. Na pewno przypadnie ona do gustu ludziom kreatywnym, zapracowanym, sportowcom, wyznawcom zdrowego stylu życia, studentom… Krótko mówiąc, osobom poszukującym fascynujących doznań zmysłowych, preferującym najwyższą jakość. Jeżeli chodzi o smak, to mamy tu do czynienia z bardzo interesującą kwestią. Lekko pikantna, lekko ujmująca zwieńczona nutką słodyczy matcha nie pozwoli Wam zakończyć przygody z nią na jednej filiżance (tzn. miseczce). Doświadczeni smakosze łatwo odróżnią japońską matcha od chińskiej. Nie tylko pod względem koloru, ale i aromatu i smaku. Jeżeli lubicie herbaty w ich najbardziej naturalnej formie, szukacie silnego przeciwutleniacza i napoju o własnościach detoksykacyjnych oraz przeciwzapalnych, przeciwdziałającego chorobom cywilizacyjnym, wybierzcie matcha.
Jak przygotować matcha – pokrótce
Rozpoczynamy od zakupów. Szukamy wyśmienitej jakościowo matcha, ze sprawdzonego źródła, gdzie szczegółowo poinformują nas o jej pochodzeniu. Później udajemy się do kuchni.
- Przygotowujemy szerszą miskę, łyżeczkę do herbaty, elektryczny mikser, gorącą wodę ścierkę (my użyliśmy sprzętów zakupionych w „IKEA” i wszystko się udało).
- Z opakowania nabieramy 1 łyżeczkę macha i przesiewamy ją przez sitko do miski.
- Proszek zalewamy 1 dl wody o temperaturze 75 °C (w normalnych warunkach woda osiąga taką temperaturę po około 2 minutach od zagotowania).
- Zanurzamy mikser w wodzie i spieniamy matcha.
To wszystko. Jedyną pułapką, jaką możemy napotkać w takcie przygotowywania matcha, może być zbyt płytkie zanurzenie łopatek miksera w mieszaninie. Matcha będzie wtedy jednocześnie na stole, ścianach i koszuli. Należy zwracać na to uwagę i spieniać napój raczej w głębszej misce. I właśnie w związku z tym zalecamy prewencyjnie mieć pod ręką wspomnianą wcześniej ścierkę.
Dobrze spieniona matcha (wystarczy na to poświęcić naprawdę tylko kilka sekund) pokryje się delikatną pianką.