TUAREG – zielona herbata
W prostocie piękno. Propozycję wspaniale orzeźwiającej i nadzwyczajnie smacznej herbaty tym razem znaleźliśmy u pustynnych koczowników. Tuaregowie nie przepadają za skomplikowanymi zapachami ani trudnym przygotowaniem. Dlatego nie dziwi fakt, że ich ulubionym napojem jest silna zielona herbata z miętą. Polecamy wypróbować ją jako herbatę mrożoną. Nawet przy tropikalnych temperaturach orzeźwi was i wprowadzi w dobry nastrój.
Skład
Zielona herbata China Gunpowder, Mięta Nana, AromatNapar i smak herbaty
Piękny ciemnożółty napar, delikatnie przydymiony aromat ze świeżymi nutami mięty – taka jest herbata sypana Tuareg. Docenią ją zarówno prawdziwi znawcy herbaty, jak i początkujący „herbaciarze“. Podczas próbowania możemy rozpoznać słodkogorzką nutę z leciutkim, przydymionym posmakiem. Cierpkość jest przyjemna, dokładnie taka, jaka przystoi zielonym herbatom. Równocześnie, bardzo łatwo można wyczuć miętę. W finale jest to wyważona gra dwóch składników.
Herbata sypana Tuareg jest idealna także do przygotowania herbaty mrożonej.
Pochodzenie herbaty
Gunpowder czy też „proch strzelniczy“ jest uprawiana niemal w całych Chinach. Naszym stałym dostawcą są ogrody herbaciane Zhejiangu, kolebka Gunpowderu. Na jakość herbaty ma wpływ wysokość n.p.m., klimat i ilość opadów. Oczywiście ważna jest także opieka krzewami herbacianymi Calmellia sinensis. My wybieramy tylko farmerów, którzy prowadzą organiczne gospodarstwa rolne. Plony z krzewów na Gunpwder są zbierane pod koniec września, zazwyczaj robi się to ręcznie lub z pomocą specjalnych nożyczek. Po zbiorze listki pozostawia się do osuszenia, zwija się je w małe kulki i pali, aby zatrzymać proces ich fermentacji. Im mniejsze kulki Gunpowder, tym lepszej jakości herbata jest.
Miętę zakupiliśmy od sprawdzonego dostawcy z UE. Mięta, tak jak zielona herbata, uprawiana była organicznie, dzięki czemu jest wolna od niekorzystnych dla zdrowia związków chemiczncyh.
Przygotowanie herbaty mrożonej:
1. Letnią herbatę wlać do szklanki wypełnionej z 2/3 kostkami lodu.
2. Jeśli lubicie eksperymentować, spróbujcie osłodzić herbatę i dodać do niej „na oko“ listki świeżej mięty.
Dokładnie tak piją ją Tuaregowie w Maroko. Otrzymacie bardzo orzeźwiający napój!
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
70-80 °C | 2-3 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Zieloną herbatę zalać wodą o temperaturze 70-80 °C (około 2 minuty po przegotowaniu wody) w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 2-3 minuty (pod przykryciem), później odcedzić.
Potrzebujesz porady?
Wartość energetyczna: | 2 kJ / 0.4 kcal |
Tłuszcze: | 0 g |
z tego nasycone: | 0 g |
Sacharydy: | <0,5 g |
z tego cukry: | <0,5 g |
Białka: | 0 g |
Sól: | 0 g |
22. 5.