Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 



5. Herbata jest już w domu i co teraz?

Przygotuj dzbanuszek, sitko, minutkę…czas na herbatę To nie jest trudne ani zbyt długie. Istnieje kilka złotych zasad i kilka zaleceń dotyczących przygotowania sypanej herbaty. Reszta zależy od twojej fantazji, smaku i nastroju. Kiedy poznasz podstawy, nie bój się eksperymentować.

Zaproś swoich przyjaciół na degustację nowych herbat, przetestujcie drugi i trzeci napar, delektujcie się kolorem i aromatem. Wtedy twoja herbata będzie cudownie pokrywać się. Może ten nowy sposób spędzania czasu razem stanie się waszą nową tradycją.

Jakość na pierwszym miejscu

Sypane herbaty mają długą tradycję, a ich popularność rośnie. Można je przygotować na wiele sposobów. Mistrzowie herbaty z Chin i Indii znają aż 400 tych sposobów. Kiedy gotujesz wodę, powinieneś wiedzieć, jaką herbatę chcesz. Aby się rozgrzać? Aby się zrelaksować? Może pobudzić? A może chcesz zwalczyć jakąś chorobę? Zgodnie z tym, wybierz rodzaj herbaty, czas zaparzania i liczbę naparów. W finale można herbatę doprawić miodem, cukrem trzcinowym, cytryną, mlekiem czy przyprawami. I nigdy nie zapominaj, że maksymalny efekt przyniesie Ci tylko herbata wysokiej jakości.

Podstawą jest dobra woda

Smaczną herbatę można przygotować tylko z wysokiej jakości wody. Chodzi nam przede wszystkim o wodęźródlaną lub ze studni. Jeśli nie masz innej opcji, użyj wody z kranu, ale odstaw ją na chwilę. Wodę zazwyczaj się nie gotuje, wystarczy tylko doprowadzić do wrzenia. Jeśli jednak woda jest mocno chlorowana, zaleca się ją krótko zagotować w otwartym pojemniku, aby chlor wyparował. Nigdy nie używaj gorącej wody z kranu lub innych źródeł podgrzanej wody do przygotowania herbaty. Przez długie podgrzewanie woda ulega degradacji.

Papierowe filtry a sitka

Najłatwiejszym i najszybszym sposobem na przygotowanie herbaty jest użycie papierowego filtra lub sitka ze stali nierdzewnej. Procedura jest bardzo prosta i bardzo wygodna. Wybierz odpowiedni wymiar i możesz zacząć. Papierowy filtr do herbaty wykonany jest z cienkiego materiału bez niepożądanych smaków i zapachów. Zalecamy sito ze stali nierdzewnej. Ma bardzo delikatną strukturę, dzięki czemu herbata będzie pięknie czysta, a co więcej sitko można myć w zmywarce. Wybierz rozmiar filtra do herbaty według wielkości filiżanki czy czajniczka. Do mniejszej filiżanki zalecamy filtr o rozmiarze od XXS do S, do większego kubka – rozmiar M. Do przygotowania herbaty w czajniku odpowiedni jest rozmiar filtra papierowego L-XL. Dzięki tym prostym właściwościom możesz gotować pyszną herbatę w dowolnym miejscu, na przykład w pracy, w domu lub na wakacjach.

Jak przygotować herbatę w filtrze do herbaty lub w sitku:

1. Włóż potrzebną ilość sypanej herbaty do filtra (sitka).

2. Włóż filtr papierowy (sito) z herbatą do filiżanki lub czajnika.

3. Przygotuj wodę do herbaty i zalej papierowy filtr (sito) zagotowaną wodą.

4. Przykryj kubek (dzbanek) pokrywką.

5. Pozostaw na kilka minut do zaparzenia (w zależności od rodzaju herbaty).

6. Wyjmij filtr papierowy (sito). Możesz wyrzucić filtr lub użyć go do drugiego i trzeciego naparu. Opłucz sito czystą wodą i osusz.

Czajnik herbaty podwoi doświadczenie

Ci, którzy naprawdę chcą cieszyć się herbatą powinni zwrócić uwagę na wizualne doświadczenie, jakie mają do zaoferowania liście herbaty. W takim przypadku wskazane jest użycie oddzielnego czajnika specjalnie zaprojektowanego do herbaty. Lepiej mieć je dwa i z pokrywkami – w pierwszej herbatę zaparzać a w drugiej serwować.

Jak zrobić herbatę w imbryku:

1. Podgrzej czajnik, kilkakrotnie zalewając go gorącą wodą (nie z kranu).

2. Umieść odpowiednią ilość sypanej herbaty w podgrzewanym czajniku.

3. Ogrzej liście herbaty gorącą lub ciepłą wodą (w zależności od rodzaju herbaty).

4. Liście herbaty wysokiej jakości rozwijają się i opadają na dno.

5. Napar z łatwością przelej do drugiego czajnika, aby nie używać sitka do przecedzenia.

Ważne! Herbata nie powinna być gotowana, wystarczy zaparzyć ją gorącą wodą. Herbatę sypaną zaparzaj krótko, aby razem z substancjami aromatycznymi nie wydobywały gorzkich tanin, które pogarszają delikatny smak herbaty.

Konkretne instrukcje dla konkretnych herbat

W zależności od rodzaju herbaty, wybierz długość zaparzania, a także liczbę możliwych naparów.

  • Czarne i zielone herbaty: Dawka jednej łyżeczki (odpowiednik łyżeczki na kawę) na każde 1,5 dl wody. Jeśli przygotowujesz herbatę w czajniku, dodaj jeszcze jednąłyżeczkę. Zalej herbatę wrzącą wodą. Tylko dla zielonej herbaty woda powinna mieć niższą temperaturę (70-80 ° C dla chińskiej zielonej herbaty, 60-70 ° C dla japońskiej zielonej herbaty).

Jak długo zaparzać?

Wypróbuj tradycyjne sposoby

Czarna herbata

1. Zagotuj wodę.

2. Podgrzej czajnik, w którym parzysz herbatę. Jeśli zalejesz liście herbaty w nieogrzanym czajniku, woda szybko się ochłodzi, a herbata nie zaparzy się idealnie.

3. Gdy woda zacznie się gotować, nasyp liście herbaty do ciepłego dzbanka i na chwilę zamknij czajnik pokrywką (liście herbaty namiękną).

4. Następnie sparz herbatę wrzącą wodą i ponownie zamknij pokrywką.

Zielona herbata

1. Zagotuj wodę.

2. Odpowiednią ilość liści (jedna do dwóch łyżeczek na ćwierć litra wody) nasyp na dno ogrzanego czajnika lub filiżanki.

3. Doprowadź wodę do wrzenia i poczekaj, aż ostygnie do temperatury odpowiedniej dla wybranego rodzaju zielonej herbaty (60-85 ° C).

4. Zalej liście herbaty schłodzoną wodą i przykryj (przy lepszej jakości zielonej herbaty zrób odwrotnie: najpierw nalej wodę do dzbanuszka, a następnie dodaj liście herbaty, aby osiągnąć równomierny pierwszy napar i pełny smak drugiego naparu).

5. Zieloną herbatę zaparzaj od 2 do 5 minut, w zależności od ilości użytych liści herbaty i smaku.

6. Przy następnych nalewach zwiększaj stopniowo temperaturę wody, ale nie powinna ona przekraczać 90 ° C i wydłuż czas zaparzania.

Oolong

  • Przygotowanie większości częściowo utlenionych herbat nie różni się zbytnio od przygotowania czarnych herbat. Różnica polega na tym, że nie powinny być one zalewane wrzącą, ale lekko schłodzoną wodą o temperaturze około 95 ° C. Oolongy zaparzaj od 4 do 8 minut, dłuższe zaparzanie nie ma wpływu na smak herbaty.

Biała herbata

  • Przygotowanie białej herbaty jest pod wieloma względami identyczne z przygotowaniem zielonej herbaty. Trzy do czterech łyżeczek liści herbaty zalaććwiartką litra wody o temperaturze 70 ° C. W zależności od ilości liści herbaty zaparzaj od 2 do 6 minut. Jakość białej herbaty pozwala przygotować trzy lub więcej naparów herbaty.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm| | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »