

MILK OOLONG
Mleko, jak wiemy, jest gładkie, aksamitne, słodkie ... Jaki może być Oolong mleko? Dokładnie taki sam! Oolong Mleko z Taiwanu to delikatność, niezwykle delikatny smak i słodki aromat. Produkcji herbaty Oolong mleko przykładane jest maksimum uwagi. Nie jest zatem zaskoczeniem, że należy do wysoko cenionych odmian.
Skład
Milk Oolong 100%Napar i smak herbaty
Milk Oolong ma wspaniały mleczny smak. Można w niej rozpoznać bazę klasycznego Oolong, czyli orzechy. Zapach jest słodki. Po nalaniu herbaty napar daje żółto-zielony kolor i cudownie delikatny zapach.
Pochodzenie herbaty
Dla Oolong jest charakterystyczna tzw. polofermentacja. Dlatego herbaty te są również niebiesko-zielone lub jasnozielone. Chińskie liście herbaty są zbierane na Tajwanie do pięciu razy w roku. Zbiór odbywa się w okresie od kwietnia do grudnia. Po tym liście przechodzą serię specjalnych procedur, w czasie której dostaną typowy smak mleka. W parze mleka więdną. Następnie rolnicy przelewają je do specjalnych pojemników z esencją i kilkakrotnie namaczają. Następnie herbata trafia do dużych bambusowych koszy, w których intensywnie jest potrząsana. Struktura liści jest zakłócona, liście są pomięte i tu rozpoczyna się fermentacja. W zależności od odmiany pozostawia się je do fermentacji na różny czas trwania. Najczęściej Oolong fermentuje gdzieś między 8-85 procent. Od procesu fermentacji i jego długości procentowej zależy kolor i smak herbaty oraz zawartość teiny.
Na Tajwanie, ogrody herbaciane są obecne w niemal wszystkich regionach. Najczęściej Oolong rośnie w Nantou, gdzie Camellia sinensis uprawiana jest na zboczach. Ma tam idealne warunki glebowe i klimatyczne. Tajwański Oolong to około 20 procent światowej produkcji tych wyjątkowych herbat.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Oolong zalać wodą w temperaturze 80-90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 5 minut (przykryty kubek), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

18. 10.
16. 10.
12. 2.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

JAŚMINOWA - zielona herbata

ROOIBOS
