

CHINA MILKY OOLONG PREMIUM
Ktokolwiek nie spróbował jeszcze żadnego z Oolongów, powinien ten błąd jak najszybciej naprawić. Właściwie powinniśmy napisać- ktokolwiek jeszcze nie skosztował żadnego z najlepszych Oolongów. Ponieważ różnice są wyczuwalne również w samych oolongach. Chińska Mleczna Oolong Premium o niewiarygodnie przyjemnym smaku owocowo-śmietankowym idealnie pasuje do Twojej kolekcji najlepszych herbat. Spodoba ci się od razu, kiedy tylko otworzysz torbę. Pachnie nadzwyczajnie. I smakuje świetnie.
Skład
Milk Oolong 100%Napar i smak herbaty
Smak i aromat China Milky Oolong Premium w pełni oddają nazwę tej herbaty. Doskonały smak i aromat zachwycą entuzjastycznych koneserów herbaty, a także początkujących smakoszy. Napar ma bladożółty kolor, pozostawiając na języku ślad owocu posypanego śmietaną. Oczywiście rozpoznasz w nim również relaksującą świeżość herbaty.
Pochodzenie herbaty
Oolong urodził się w Chinach. Nic w tym dziwnego- najlepsze pół-sfermentowane herbaty pochodzą ze wschodniej i środkowej części kontynentu euroazjatyckiego. Gdy o nie poprosisz, wybierz ich bardziej typową, tutejszą nazwę Wu Long. Tłumaczy się to jako "czarny smok", co może mieć dwa powody. Pierwsza to legenda o herbacie, najdorodniejszym krzaku, który pokazał dużego czarnego węża. Możliwe też, że nazwa wywodzi się z kształtu liści herbaty- typowo zawiniętym, które z wyglądu mogą przypominać chińskiego smoka.
Herbata półzielona lub półsfermentowana produkowana jest głównie w prowincji Fujian od czasów dynastii Tang (618-907). Jej produkcja nie jest prosta i nie można powiedzieć, że wszystkie chińskie Oolongy mają ten sam profil smakowy. Zakres fermentacji wynosi od 8 do 70 procent.
Przetwarzanie liści herbaty jest zwykle opisane w 7 do 10 etapach. Najpierw trzeba pozwolić, aby herbata spadła, odparowując wilgoć na powierzchni liści i zmniejszając ich trawiasty smak (w przypadku mlecznego Oolonga, pośredniego etapu - maczanie herbat w esencji). Następnie herbata jest wstrząśnięta, co poprawia utlenianie enzymów, usuwa gorycz i równoważy smak. Kwiatowe i owocowe odcienie rozwijają się w herbacie. Tak zwany naturalny proces Kill-Green lub Fixing zatrzymuje się poprzez podgrzanie płatków na gorącej patelni. Konieczne jest również formowanie, suszenie i podgrzewanie herbaty na węglu drzewnym.
W rezultacie herbata nie jest zielona ani czarna. Dlatego nazywana jest półzieloną.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Oolong zalać wodą w temperaturze 80-90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 5 minut (przykryty kubek), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

5. 3.
1. 8.
25. 3.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

OOLONG TIE KUAN YIN, ŻELAZNA BOGINI MIŁOSIERDZIA

MILK OOLONG
