

CHINA GABALONG BIO - oolong
Gabalong to prawdziwa rzadkość. Żadna inna herbata nie jest fermentowana w środowisku nasyconym azotem, żadna nie zawiera tak dużo kwasu gamma-aminomasłowego i żadna nie ma smaku karmelu i czekolady. Pozwólcie sobie na filiżankę niesamowicie delikatnej a jednocześnie wzmacniającej kondycję herbatę. Napar ma niesamowity złocisto-pomarańczowy kolor, zapach jest przyjemnie słodki. Będziecie cieszyć się China Gabalong BIO pod każdym względem.
Skład
Oolong 100%Napar i smak herbaty
W smaku China Gabalong BIO odnajdziecie czekoladę i karmel oraz delikatne gorzkawe zakończenie. Jest jednak bardzo harmonijny i świeży. Napar ma naprawdę piękny kolor, możecie cieszyć się odcieniami głębokiej pomarańczy do pomarańczowo-złotego tonu.
Pochodzenie herbaty
Kto wie już coś o herbacie, temu nie musimy przedstawiać prowincji Fujian. Dla tych, którzy nie ma pojęcia o starożytnej i rzadkiej herbacie słynnej chińskiej prowincji kilka słów na początek: Fujian znajduje się na południowo-wschodnim wybrzeżu Chin i nieznacznie rozciąga się na wschodnią część Tajwanu. Całe terytorium jest zarządzane przez Chińską Republikę Ludową. Prowincja należy do najbardziej zróżnicowanych kulturowo i językowo. Geografia pokazuje także różnorodność - tradycyjnie Fujian określany jest jako „osiem części gór, jedna część wody i jedna część pól”. Oznacza to, że jest pagórkowaty, woda bogato zaopatrzona w strumienie, rzeki i wodospady, i koncentruje się na uprawie produktów rolnych. Klimat subtropikalny z łagodnymi zimami pozwala na produkcję ryżu, słodkich ziemniaków, jęczmienia, pszenicy, trzciny cukrowej i oczywiście herbaty.
Rzadkość tej herbaty polega zarówno na uprawie krzewów w systemie rolnictwa ekologicznego, jak i ręcznym zbieraniu liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), a w szczególności na ich przetwarzaniu. Po zerwaniu listki herbaty pozostawia się do fermentacji przez 10-14 godzin w podwyższonym stężeniu azotu. Powód? Zapobiega to utlenianiu enzymów w liściach, zwiększając jednocześnie produkcję kwasu gamma-aminomasłowego (GABA). Ponieważ China Gabalong BIO to herbata oolong, fermentacja nie jest kompletna, osiąga jedynie 20-70 procent. Tak zwany GABA ma znaczący wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego jego obecność w herbacie jest tak pożądana. Wikipedia stwierdza, że „odgrywa ważną rolę w regulacji pobudliwości neuronalnej w ośrodkowym układzie nerwowym. U ludzi GABA jest bezpośrednio odpowiedzialna za regulację napięcia mięśniowego ... reguluje również wzrost embrionalnych i nerwowych komórek macierzystych. Jednocześnie substancja ta wydaje się być zaangażowana w łagodzenie stresu, poprawę snu i obniżenie wysokiego ciśnienia krwi.
Japoński naukowiec Thushida Torijo, dyrektor Food Function Division, National Food Research Institute, pracownik narodowego Instytutu badań herbaty, ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa, odkrył specialny sposób obróbki herbaty. Rodak z prefektury Iwate badał w Instytucie badań herbaty w Ministerstwie Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa związek między metabolizmem a jakością składników herbaty. W 1984 roku on i jego koledzy zaczęli opracowywać herbatę bogatą w GABA. T. Torijo i jego zespół odkryli, że GABA gromadzi się w zielonej herbacie po 6-10 godzinach bez tlenu, który jest zastępowany przez azot. Po dalszych eksperymentach doszli do wniosku, że GABA w tych warunkach produkowane jest zarówno w herbacie zielonej, czarnej jaki i oolongu. Pod koniec lat 80. ubiegłego wieku, herbaty bogate w gamma-aminomasłowy trafiły na rynek i stały się niezwykle popularne.
Ale jest pewien haczyk: Jaką ilość GABA herbata zawieraja zależy od jakości liści i czasu wystawienia na działanie azotu. Na przykład, jako „GABA oolongy”, można sprzedawać tylko herbaty, które zawierają więcej niż 150 mg kwasu w 100 gramach herbaty.
Aby dostarczyć kompletnych informacji na temat korzyści zdrowotnych tej herbaty dodajmy, że oprócz GABA jest również bogaty w przeciwutleniacze. Między innymi chroni układ sercowo-naczyniowy i pomaga organizmowi zapobiegać wielu chorobom.
Spożycie herbaty nie jest dla ludzi w Fujian, tylko sposobem jak ugasić pragnienie lub pozbyć się problemów zdrowotnych. Jest dla nich sposobem na życie, powrotem do natury, ucieleśnieniem pragnienia czystości i prostoty. Dlatego wiele znanych lokalnych herbat jest przygotowywanych przy użyciu metody Gong Fu Cha, rytuału, który przynosi spokój i całkowity relaks umysłu. W ten sposób można również przygotować herbatę China Gabalong BIO. Doczekacie się naprawdę podnoszącego na duchu doświadczenia.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Herbatę zalać wodą o temperaturze 80-90 ° C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
2. Do przygotowania herbaty w imbirku dodać 1 łyżeczkę więcej.
3. Czas parzenia 5 minut ( pod przykryciem) następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

10. 8.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MILK OOLONG

ROYAL EARL GREY – czarna herbata
