FORMOSA OOLONG SUPERIOR
Oolongi są delikatne, wyjątkowo smaczne i magicznie orzeźwiające. Formosa Superior nie jest wyjątkiem. Lekka herbata z tradycyjnych chińskich ogrodów nadaje się do picia przez cały dzień, a także do wyjątkowych chwil relaksu. W jej smaku odnajdziecie kwiaty i owoce, jej aromat zachwyci delikatną słodyczą dojrzałych brzoskwiń. Rozpieść siebie!
Skład
Oolong 100%Napar i smak herbaty
Formosa Oolong Superior nadaje naparowi złocisty kolor i bardzo mocny, a jednocześnie przyjemny aromat - pachnie dojrzałymi brzoskwiniami. Resztę owoców można też znaleźć w pełnym smaku, uzupełnione tonami egzotycznych kwiatów, nie nachalnych, ale wyraźnych.
Herbata najlepiej smakuje w czystej postaci, bez żadnych dodatków. Doskonał również Jjest jako herbata mrożona.
Pochodzenie herbaty
Miłośnicy herbaty zazwyczaj bardzo dobrze znają chińską prowincję Fujian. Przeważnie górzysty obszar z rozległymi obszarami leśnymi leży na południowo-wschodnim wybrzeżu kraju, graniczy z równie słynnymi prowincjami Zhejiang i Jiangxi na północy i zachodzie oraz Guangdong na południu. Od wschodu obmywana jest przez wody Morza Południowochińskiego.
Herbata jest integralną częścią Fujian od ponad 5000 lat. Obszar ten produkuje głównie zieloną herbatę plantacyjną, ale także wysyła na świat wspaniałe czarne herbaty, niesamowite białe herbaty, a także cudowne oolongi. Klimat, wysokość nad poziomem morza i gleba bogata w minerały zapewniają krzewom chińskiej herbaty (Camellia sinensis) wszystko, czego potrzebują, aby pomyślnie rosnąć.
Oolongi są w Chinach opisywane jako herbaty żółto-zielone lub półzielone, ponieważ są rodzajem przejścia między zieloną i czarną herbatą. Pierwsza wzmianka pochodzi z połowy XVIII wieku z czasów dynastii Qing. Samo słowo oolong oznacza czarnego smoka.
Tak jak specyficzny smak oolongów jest wyjątkowy, tak samo jest z ich produkcją. Gdy tylko pracownicy zerwą liście z krzaków, pozostawiają je na krótko do wyschnięcia w bezpośrednim świetle słonecznym. Następnie włożyli je w ubrania i delikatnie nimi potrząsali, aby złamać ich strukturę. Potem następuje „odpoczynek” i nowe potrząsanie. Ten proces, zwany potrząsaniem zielonym, należy powtórzyć kilka razy. Dopóki fermentacja nie osiągnie dokładnie takiego stopnia (procentu), jaki chcemy osiągnąć. Oolongi są fermentowane poniżej 20 procent, powyżej 20 procent, około 40 i między 50 a 70 procent. Na koniec oczywiście liście należy mocno podgrzać, aby zakończyć, ostudzić, zwinąć i wysuszyć fermentację.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
80-90 °C | 5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
1. Herbatę Formosa Oolong Superior zalać wodą o temperaturze 80-90 ˚C w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
2. Do przygotowania herbaty w czajniczku dodać 1 łyżeczkę więcej.
3. Zaparzać przez 5 minut (przykryty kubek), następnie przecedzić.
Potrzebujesz porady?
25. 3.