

OOLONG Z CYNAMONEM
Oolong jest sama w sobie piękną i bardzo smaczną herbatą. Ale jeśli pragniesz czegoś słodszego i owocowego, sięgnijcie po jego wariant z cynamonem. Urzeknie was nie tylko aromatyczną przyprawą. Jest w niej również sporo soczystych jabłek i kilka garści wyśmienitej białej herbaty. Otrzymana kompozycja smakuje jabłkowo z delikatną pieprznością na końcu. Oolong z cynamonem popijajcie od rana do wieczora. Nie zawiedzie was.
Skład
Oolong 51%, Kawałki jabłka, Cynamon, Snow White Tea, Lístky granátového jablka, AromatNapar i smak herbaty
Napar przyprawionej cynamonem herbaty Oolong daje piękny żółty napar pachnący słodko pieprznie. W smaku można zidentyfikować przyjemnie ściągający oolong i także słodkie nuty jabłka.
Pochodzenie herbaty
Oolong, Wu lung, Wu long. Oznaczenie na półzielonych herbat może być różne. Co pozostaje niezmienne to typowy kształt ich płatków i bogaty słodko-kwaskowaty smak. Twierdzi się, że Oolong ma 3 tysiące wariantów. Zależnie są od stopnia fermentacji (poniżej 20 procent do 70 procent) mogą być one podzielone na wiele kategorii. W każdym przypadku chodzi o bardzo poszukiwane herbaty, stosowane do pojedynczych lub kilkukrotnych naparów. Większość produkcji pochodzi z Chin, renomowany Oolong daje Tajwan, jakościowe można też kupić w Wietnamie i Tajlandii.
W produkcji Oolong niezbędne jest utrzymanie poniższego procesu: Naskubane chińskie liści herbaty (Camellia sinensis) pozostawione są na kilka godzin do więdnięcia na słońcu. Przetrząsaniem w koszykach dochodzi do zakłócenia struktury komórkowej i uwolnienia soku, który powoduje naturalne utlenianie enzymów. Według potrzeby stopnia utlenienia proces kończy się szybkim podgrzewaniem herbaty. Następuje jej ochłodzenie i rolowanie do typowych kształtów – skręcone liście mogą tak przypominać chińskiego smoka. Aby zapobiec aglomeracji, rolnicy stosują tradycyjne łagodne oleje roślinne i woski. Ostatni etap to suszenie, rozdzielanie i pakowanie.
Popijanie Oolongów przynosi, według tradycyjnej medycyny chińskiej, wiele korzyści dla zdrowia. Zawierają one mniej materiału białkowego niż czarne herbaty, z drugiej strony nie brakuje im dobroczynnych antyoksydantów, witamin i minerałów.
Cynamon jest stosowany nie tylko w żywności, ale także kosmetyce, lecznictwie lub przemyśle farmaceutycznym. Jest to głównie zasługa olejków eterycznych, które wykazują wyjątkowe zdolności orzeźwiające i regulują trawienie. Aromatyczna kora wiecznie zielonego drzewa ma ciemno czerwony kolor. Pierwsze wzmianki o drzewach cynamonowych pochodzą z Chin (4,000 lat temu n. l.). W Europie jednak, cynamon pojawił się w 15. wieku. Dzisiaj cynamon jest uprawiany w Indonezji, Madagaskarze, Brazylii i w całej strefie subtropikalnej i tropikalnej Azji Południowo-Wschodniej.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zaparzyć wodą o temperaturze 80 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 2 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

SITKO SZCZYPCE MAŁE 45 mm
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MILK OOLONG

SHAPE TEA (HERBATA ODCHUDZAJĄCA) – mieszanka
