

OOLONG CHINA SE CHUNG
Oolong pije się w Chinach od ponad 400 lat. Częściowo fermentowana herbata cechuje się doskonałym smakiem i urzekającym aromatem. Chung utlenia się tylko nieznacznie, dając w ten sposób wyśmienitą filiżankę herbaty z eterycznym, kwiatowym zapachem. Często podawana w chińskich restauracjach. Wypróbuj tej wyjątkowej herbaty z tradycyjnych ogrodów. Dzięki niskiej zawartości kofeiny można się nią cieszyć przez cały dzień.
Skład
OOLONG CHINA SE CHUNG 100%Napar i smak herbaty
Moringa w postaci sproszkowanej nadaje się do przygotowywania herbaty, a także do smoothie, zup, sosów i innych potraw. Jej wielką zaletą jest to, że nie zmienia oryginalnego smaku potraw, jest bardzo delikatna, lekko słodka. Po zalaniu gorącą wodą daje jasnożółty, lekko słodko pachnący napar.
Pochodzenie herbaty
Drzewa Moringi olejodajnej (łac. Moringa oleifera) pochodzą z Himalajów, ale obecnie uprawiane są również w Indiach, Afryce i na Madagaskarze. Są to rośliny wysoce odporne, według Permaculture Research Institute, mogą rosnąć w wyjątkowo suchych obszarach i tolerują glebę zubożoną przez długotrwałą działalność rolniczą. To i odżywcze korzyści moring sprawiają, że egzotyczne drzewo jest dosłownie rośliną przyszłości.
Jak wygląda moringa? W naturalnych warunkach jest to drzewo o maksymalnej wysokości 12 metrów, z cieńszą koroną i długimi liśćmi. Kwitnie białó-żółtymi kwiatami, w których owoce rozwijają się przez około 3 miesiące. Przypominają rurki o długości 20-60centymetrów. Najpierw są zielone, dojrzewając zmieniają kolor na brązowy. Zawierają około 20 nasion oleistych.
Do celów gospodarczych moringa jest utrzymywana jako niski krzew. Jej zastosowanie jest naprawdę szerokie: Z kory można wiązać włókna nadające się do robienia lin, korzenie są spożywane jako substytut chrzanu. Kwiaty mają przyjemny słodki zapach i można z nich gotować zupy i sosy. Niedojrzałe owoce moringi przygotowuje się podobnie jak fasolkę szparagową. A kiedy ich nasiona dojrzeją, można je jeść jak orzechy. Interesujące jest również to, że można je zmiażdżyć i użyć do oczyszczenia wody ponieważ mają zdolność do koagulacji niektórych zanieczyszczeń.
Najbardziej powszechne jest stosowanie liści moringi. Mogą być spożywane na surowo, suszone lub poddawane obróbce cieplnej. Liście mogą być mielone również na drobny proszek, który można dodać do różnych potraw, przygotować z niego napój lub podać jako herbatę.
Sposób przygotowania:
Napój Moringa
1. Wymieszaj ½ łyżeczki proszku moringa, dodaj łyżkę miodu i kilka kropli cytryny.
2. Rozcieńczyć wodą i popijać.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Oolong zalać wodą w temperaturze 80-90 °C w stosunku od 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Okres ekstrakcji 5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

19. 7.
18. 7.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

OOLONG TIE KUAN YIN, ŻELAZNA BOGINI MIŁOSIERDZIA

PU ERH STD
