

JAŚMINOWY OOLONG TIE KUAN YIN
Jak się robi z czegoś wyśmienitego, coś jeszcze bardziej wyśmienitsze? Najjaskrawszym tego przykładem jest ekskluzywna oolong jaśminowa, produkowana z ekskluzywnej herbaty oolong. Najznamienitszą z herbat Oolong Tie Kuan Yin zasypuje się pąkami jaśminu, pozwala się im rozwinąć i obdarzyć zielone listki cudownym aromatem. Gotowe, zaklęcie zadziałało. Teraz już możecie się delektować i delektować …
Skład
Oolong jaśminowy 100%Napar i smak herbaty
Herbata jaśminowa Oolong Tie Kuan Yin jest fermentowana tylko częściowo, dlatego wyróżnia się słodkawym, ziemistym smakiem z nutką orzechów. Po dodaniu płatków jaśminu, uzyskuje nowy, kwiatowy wymiar. Napar ma kolor żółty do żółto-pomaraczowego.
Pochodzenie herbaty
Gdy chcecie napić się Oolong Tie Kuan Yin w herbaciarni lub zamawiacie ją prosto z Chin najprawdopodobniej będzie się ukrywać pod nazwą „Żelazna Bogini Miłosierdzia”. Według legendy była strażniczką zrujnowanej świątyni, a pewnej nocy ukazała się biednemu rolnikowi o imieniu Wei. Dlaczego właśnie jemu? Duży wpływ na to miał fakt, że właśnie Wei chciał uratować przepiękną budowlę od zniszczenia. Jedynymi czynnościami, na które miał wystarczająco sił i środków, było jej regularne sprzątanie i zapalanie kadzidełek. W zamian za to Kuan Yin we śnie pokazała mu miejsce, gdzie był ukryty skarb. Biedakowi udało się go odnaleźć. W jaskini, razem z krzewem herbacianym. Swoim bogactwem podzielił się z sąsiadami, świątynię odbudował a krzew posadził w swoim ogrodzie. Zebrał z niego listki o wyjątkowym smaku i nazwał je Kuan Yin na cześć boginni. Być może potomkowie tego krzewu mogą stanowić podstawę szeroko obecnie rozpowszechnionej odmianie o nazwie herbata chińska.
O tym w jaki sposób Wei przetwarzał listki z legendy się nie dowiemy, jednak jeżeli był to oolong, musiał poddawać je tak zwanej częściowej fermentacji. Cały proces w przybliżeniu wygląda tak: Zerwane listki pozostawia się na chwilę na słońcu, żeby obwiędły. Następnie robotnicy wsypują je do plecionek, którymi regularnie potrząsają w określonych odstępach czasowych. To inicjuje fermentację, która musi pozostawać pod ścisłą kontrolą. Gdy aromat zielonej herbaty stanie się „idealny”, listki są podgrzewane a następnie w szybkim tempie schładzane. Na koniec są zwijane z wykorzystaniem olejków roślinnych i wosków, a potem suszy się je.
Jeśli czytaliście wstępny opis herbaty, to dowiedzieliście się już, że w przypadku Oolong Tie Kuan Yin jaśminowego właśnie w trakcie suszenia do listków dosypywane są pąki krzewów jaśminu.
Oolong Tie Kuan Yin jest fermentowana w 20-40 procentach. Dodajmy, że chińskie oolong’i należą do najpopularniejszych na świecie, istnieje ich około 300 rodzajów, a Chiny najprawdopodobniej produkują je od ponad 400 lat.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Oolong zalać wodą w temperaturze 80-90 °C w stosunku od 1 łyżeczka na 150-200 ml wody.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DZIECIĘCE MARZENIE NATURALNA - owocowa herbata

MASALA CHAI - czarna herbata
