TAIWAN NANTOU MING JIAN HONG SHUI OOLONG
Poszukujecie herbaty, która rozgrzeje zarówno Wasze ciało, jak i duszę, w takim razie Hong Shui Oolong doskonale się do tego nadaje. Niezwykłe zharmonizowanie aromatu i smaku będzie Wam towarzyszyć już od pierwszego łyku. Czerwona woda, jak brzmi tłumaczenie nazwy tej oolong, gorąco zaprasza do zatrzymania karuzeli codzienności. Zafundujcie sobie chwilkę niczym niezmąconego spokoju, ponieważ ta ekskluzywna i wyjątkowa herbata pochodząca z Tajwanu zdecydowanie zasługuje na poświęcenie jej pełnej uwagi.
Skład
100%Napar i smak herbaty
Jak sama nazwa wskazuje, kolor naparu do odcienie miedzi. Pełny oraz intensywny smak o aksamitnej konsystencji uzupełniają nuty karmelu i owoców.
Pochodzenie herbaty
Region Nantou jest jedynym regionem położonym w głębi Tajwanu. Spotkamy w nim miasto Ming Jian, którego nazwa w wolnym tłumaczeniu brzmi „bardzo mokre miejsce”. Dlatego nie ma się czemu dziwić, że kwitnie tutaj rolnictwo i uprawa roślin najróżniejszego rodzaju.
Największą renomę uzyskały plantacje krzewów herbacianych, na których dominuje odmiana Four Season. Plantatorzy na ogół nie są szczęśliwi, gdy ich rośliny atakują nieproszeni goście, owady. Jednak w tej okolicy lokalni producenci oolong co roku z niecierpliwością czekają na jednego z nich. Chodzi o małe cykady o łacińskiej nazwie Jacobiasca formosana.
Obecność tego owada świadczy nie tylko o nieskazitelnej przyrodzie oraz naturalnej uprawie, ale również o tym, że listki podczas ich ogryzania przez cykady są wzbogacane roztworem, który sprawia, że powstający z nich oolong jest absolutnie wyjątkowy. Po mechanicznym naruszeniu listki herbaty zaczynają powoli utleniać się już na krzewach, co w połączeniu z dodatkową specyfikiem daje unikalny aromat.
Typową dla Nantou Ming Jian Hong Shui Oolong, jest powolna oksydacja, która osiąga od 30 do 40 procent. Następnie listki są ręcznie rolowane do formatu drobnych perełek i ostatecznie suszone. Powstający w ten sposób oolong nabiera wyjątkowych właściwości, które razem tworzą doskonałą harmonię.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
80-90 °C | 5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze 80-90 °C w stosunku 1 łyżeczkana 150-200 ml.
Parząc herbatę w dzbanku wsypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
Czas parzenia to 5 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.