

China Fine Oolong
Jeśli uwielbiacie częściowo fermentowane herbaty, musicie spróbować tej. A jeśli jeszcze nie znaleźliście do nich drogi, to teraz stoi ona otworem. China Fine Oolong ze słynnej prowincji herbacianej oferuje charakterystyczny kwiatowy smak i delikatnie słodki aromat. Popijajcie go przez cały dzień - ma zdolność do pobudzenia, odświeżania i kojącego działania. Zadowoli Was zawsze, gdy będziecie tego potrzebować.
Skład
Oolong 100%Napar i smak herbaty
China Fine Oolong ma bursztynowy kolor, już po pierwszym łyku pozostawia absolutnie świetne wrażenie na podniebieniu. Napełni Was słodkim, kwiatowym smakiem i atrakcyjnym aromatem. Nie odmawia jakości chińskiej zielonej herbaty, dzięki czemu znajdziecie w nim również przyjemną świeżość.
Pochodzenie herbaty
Jak się mówi Chiny i herbata, to trzeba dodać - Fujian. Prowincja na południowo-wschodnim wybrzeżu Chin jest kojarzona z herbatą od co najmniej dwóch tysięcy lat. Podróżował tamtędy, wraz z jedwabiem, cukrem i papierem, Jedwabnym Szlakiem. Historycy twierdzą, że ludzie eksportowali ją do Rosji przez Mongolię, co trwało kilka długich miesięcy. Nic dziwnego, że największa wówczas chińsko-mongolska firma handlowa zatrudniała 7 tys. pracowników i korzystała z 20 tys. wielbłądów. Każdy wielbłąd niósł ładunek około 180 kilogramów herbaty! Znacznie później, za czasów dynastii Qing (1644-1911), fudżijscy przetwórcy liści herbacianych wymyślili nowy sposób produkcji herbaty - tylko częściowo utleniali herbatę zwaną wulong (oolong). Dzięki temu powstał nowy, niepowtarzalny smak i aromat, a oolongi szybko trafiły na cały świat.
Sam Fujian jest uważany za jedną z najbardziej innowacyjnych i rozwiniętych prowincji w Chinach, jeśli chodzi o herbatę. Zasługą jest oczywiście subtropikalny klimat, sezonowe letnie deszcze i suche zimy, które pozwalają na uprawę krzewów herbacianych o liściach pełnych bogatego aromatu. Mówi się, że region ten składa się z "ośmiu części góry, jednej części wody i jednej części gleby". Na północy znajdują się góry o wysokości do 2 000 metrów. Poniżej nich leży dzielnica Anxi, z której sprowadziliśmy tego China Fine Oolong.
Jest to herbata sporządzona z krzewów chińskiego drzewa herbacianego (Camellia sinensis) uprawianego w połączeniu z gatunkami Hairy Crab i Tie Kuan Yin. Ten pierwszy jest typowy dla ogrodów w hrabstwie Anxi. W tłumaczeniu oznacza to "włochaty krab", odnosząc się do włosków, które można dostrzec na liściach herbaty. Herbata ma gęsty i słodki smak i jest uważana za jedną z najlepszych. Z kolei odmiana Tie Kuan Yin jest bardziej kwiatowa i ma delikatny aromat. Ale pochodzi też z dzielnicy Anxi.
Oolongi oferują szeroką gamę smaków i aromatów, w zależności od tego, skąd pochodzą i jak są przetwarzane. Ważny jest stopień fermentacji - na rynku znajdziemy oolongi fermentowane w mniej niż 20 procentach, w przedziale od 20 do 40 procent oraz od 50 do 70 procent. Produkcja polega na krótkim rozłożeniu zerwanych liści, lekkim obiciu i „wytrząsaniu zieleniny” (wielokrotne podrzucanie herbaty w koszach), które kończy się szybkim podgrzewaniem. Na koniec oolongi są kształtowane i suszone.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- oolong zaparzyć wodą o temperaturze 80-90°C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 5 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

OOLONG TIE KUAN YIN, ŻELAZNA BOGINI MIŁOSIERDZIA

OOLONG CHINA SE CHUNG
