Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

China Fine Oolong

Kod: 1798

Jeśli uwielbiacie częściowo fermentowane herbaty, musicie spróbować tej. A jeśli jeszcze nie znaleźliście do nich drogi, to teraz stoi ona otworem. China Fine Oolong ze słynnej prowincji herbacianej oferuje charakterystyczny kwiatowy smak i delikatnie słodki aromat. Popijajcie go przez cały dzień - ma zdolność do pobudzenia, odświeżania i kojącego działania. Zadowoli Was zawsze, gdy będziecie tego potrzebować.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Chiny
Region
Region:
Fujian
Smak
Smak:
Słodkawy, Delikatny
Dla dzieci
Dla dzieci:
od 12 lat
Zbiór
Zbiór:
Ostatni zbiór
Wysokość n.p.m.
Wysokość n.p.m.:
100 - 800m

Skład

Oolong 100%

Napar i smak herbaty 

China Fine Oolong ma bursztynowy kolor, już po pierwszym łyku pozostawia absolutnie świetne wrażenie na podniebieniu. Napełni Was słodkim, kwiatowym smakiem i atrakcyjnym aromatem. Nie odmawia jakości chińskiej zielonej herbaty, dzięki czemu znajdziecie w nim również przyjemną świeżość.

Pochodzenie herbaty 

Jak się mówi Chiny i herbata, to trzeba dodać - Fujian. Prowincja na południowo-wschodnim wybrzeżu Chin jest kojarzona z herbatą od co najmniej dwóch tysięcy lat. Podróżował tamtędy, wraz z jedwabiem, cukrem i papierem, Jedwabnym Szlakiem. Historycy twierdzą, że ludzie eksportowali ją do Rosji przez Mongolię, co trwało kilka długich miesięcy. Nic dziwnego, że największa wówczas chińsko-mongolska firma handlowa zatrudniała 7 tys. pracowników i korzystała z 20 tys. wielbłądów. Każdy wielbłąd niósł ładunek około 180 kilogramów herbaty! Znacznie później, za czasów dynastii Qing (1644-1911), fudżijscy przetwórcy liści herbacianych wymyślili nowy sposób produkcji herbaty - tylko częściowo utleniali herbatę zwaną wulong (oolong). Dzięki temu powstał nowy, niepowtarzalny smak i aromat, a oolongi szybko trafiły na cały świat. 

Sam Fujian jest uważany za jedną z najbardziej innowacyjnych i rozwiniętych prowincji w Chinach, jeśli chodzi o herbatę. Zasługą jest oczywiście subtropikalny klimat, sezonowe letnie deszcze i suche zimy, które pozwalają na uprawę krzewów herbacianych o liściach pełnych bogatego aromatu. Mówi się, że region ten składa się z "ośmiu części góry, jednej części wody i jednej części gleby". Na północy znajdują się góry o wysokości do 2 000 metrów. Poniżej nich leży dzielnica Anxi, z której sprowadziliśmy tego China Fine Oolong. 

Jest to herbata sporządzona z krzewów chińskiego drzewa herbacianego (Camellia sinensis) uprawianego w połączeniu z gatunkami Hairy Crab i Tie Kuan Yin. Ten pierwszy jest typowy dla ogrodów w hrabstwie Anxi. W tłumaczeniu oznacza to "włochaty krab", odnosząc się do włosków, które można dostrzec na liściach herbaty. Herbata ma gęsty i słodki smak i jest uważana za jedną z najlepszych. Z kolei odmiana Tie Kuan Yin jest bardziej kwiatowa i ma delikatny aromat. Ale pochodzi też z dzielnicy Anxi. 

Oolongi oferują szeroką gamę smaków i aromatów, w zależności od tego, skąd pochodzą i jak są przetwarzane. Ważny jest stopień fermentacji - na rynku znajdziemy oolongi fermentowane w mniej niż 20 procentach, w przedziale od 20 do 40 procent oraz od 50 do 70 procent. Produkcja polega na krótkim rozłożeniu zerwanych liści, lekkim obiciu i „wytrząsaniu zieleniny” (wielokrotne podrzucanie herbaty w koszach), które kończy się szybkim podgrzewaniem. Na koniec oolongi są kształtowane i suszone.

Efekty herbaty

Oolong
Efekty oolongu

Wzór opakowania herbaty

Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.

Przygotowanie herbaty

Temperatura 80-90 °C Czas przygotowania 5 minut Množství 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

  1. oolong zaparzyć wodą o temperaturze 80-90°C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
  2. Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
  3. Czas ekstrakcji 5 minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.
Smak i nuty:
Intensywność
Gorycz
Ilość teiny
Jakość
Kilkakrotne zalewanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manutea.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm| Zniżka za zapisanie się do ManuTips »