CHINA OSMANTHUS OOLONG
Chiński Osmanthus to naprawdę wyjątkowa herbata. Ten oolong z tradycyjnej prowincji Fujian został nazwany Osmanthus. To dlatego, że jego wyjątkowy zapach przypomina kwiaty. Ten chiński Oolong wzbogaciliśmy o odrobinę brzoskwiniowego smaku, który nadaje herbacie owocowy posmak. Zapach jest kwiatkowy, lekko jaśminowy i delikatny. Przygotuj więcej naparów. Każdy z nich będzie trochę inny.
Skład
Oolong Osmanthus 97%, Osmanthus kwiat 3%, Naturalny aromatNapar i smak herbaty
Ten Oolong jest lekko sfermentowany. Jego smak jest czysty, delikatnie kwiatowy, na końcu słodki o brzoskwiniowym odcieniu. Wlew ma bladożółty kolor, aromat przypomina kwiaty Osmantha.
Zalecamy wielokrotne zaparzanie.
Pochodzenie herbaty
Osmanthus jest jednym z najpopularniejszych chińskich oolongów. Jego domem są słynne herbaciane ogrody prowincji Fujian, położone w pobliżu miasta Anxi. Obszar ten jest w przeważającej mierze górzysty, co znajduje odzwierciedlenie nie tylko w właściwościach herbaty, ale także w nazwie. Huanggang to nazwa najwyższego punktu prowincji (wysokość 2157 metrów).
Chiński Oolong Osmanthus fermentuje od 20 do 40 procent. Jest zaliczany do oolongów z Dan Cong. Są zrobione ze starych drzewiastych herbat, niektóre pochodzą z czasów dynastii Sung.
Przetwarzanie liści herbaty jest skomplikowane: zbiory muszą być bardzo ostrożne, odbywają się tylko przy słonecznej pogodzie. Płatki rozłożone są na słońcu na bardzo cienkich warstwach. Pracownicy przenoszą następnie liście do cienia, gdzie mogą ostygnąć. Następnie sortują je, a fermentacja odbywa się w nocy. W nocy pracownicy co godzinę herbatą potrząsają. Po około 8 godzinach rozgrzewa się herbatę w kotle metalowym, formuje do ostatecznego kształtu, podgrzewa i na koniec suszy w bambusowych koszach.
Jeśli zastanawiasz się co znaczy Osmanthus, to wiedz, że to nazwa kwiatka. Krzew z rodziny oliwkowej ma ciemnozielone, błyszczące i ząbkowate liście. Pochodzi z Japonii i Chin, w Europie można go spotkać na południu Francji i we Włoszech. Małe, białe i przyjemnie słodkie pachnące kwiaty pojawiają się jesienią. Kwiaty te można i hodować w naszym regionie geograficznym, co wielu ogrodników czyni.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
80-90 °C | 5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Oolong zalać wodą w temperaturze 80-90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 5 minut (przykryty kubek), a następnie odcedzić.