

CHINY OOLONG HIGHLAND
Jeleń jest odpowiedzialny za wszystko. Przynajmniej według legendy mówiącej, że to dzikie zwierzę przestraszyło człowieka, który dawno temu zbierał liście herbaty. Kiedy wziął nogi za pas, zapomniał o swoich żniwach na słońcu. Po pewnym czasie wrócił po nią, a później przygotowana herbata, która teraz nosi nazwę oolong, całkowicie go oczarowała. I na pewno Was oczaruje, zwłaszcza gdy jest to wyjątkowy i rzadki alpejski oolong z renomowanego chińskiego regionu Simao.
Skład
Chiny Oolong Highland 100%Napar i smak herbaty
Jasnożółto-zielony napar ze złotymi iskierkami kryje niezwykle bogaty owocowy smak i długi posmak.
Pochodzenie herbaty
Rzadko w Chińskiej Republice Ludowej można znaleźć bardziej sprzyjające warunki do uprawy Oolong niż w jego ojczyźnie na wyspie Tajwan. Ale tak się stało. Obszar ten jest znaną prowincją Yunnan dla koneserów herbaty, a mianowicie obszar Simao z rozległymi górami Wuliang.
Lokalny klimat jest tak podobny do wyspy na Tajwanie, że bezpośrednio zachęcał do uprawy specjalnych odmian oolong. Stosunkowo częste zmiany temperatury i gęsta, nieprzenikniona mgła otaczająca drzewa uniemożliwiają gwałtowny wzrost kwitnących liści. Ale wcale nie jest tak źle, wręcz przeciwnie. Dzięki temu mają wystarczająco dużo czasu na wchłonięcie dużej ilości substancji, które kryją się za wyjątkowym i delikatnym smakiem tej herbaty.
Oolong, wciąż nazywany wu-lung w Chinach, idzie w połowie drogi między zieloną i czarną herbatą, chociaż bardziej przypomina zieloną. Znajdzicie jednak również warianty zbliżające się do czerwonych herbat. Krótko mówiąc, każdy znajdzie coś dla siebie, decyduje tylko stopień fermentacji.
Jest przygotowywany tradycyjną metodą. Zebrane liście pozostawia się na chwilę w bezpośrednim świetle słonecznym, a następnie wielokrotnie potrząsa ręcznie w bambusowych koszach. Kolejno następuje ręczne kształtowanie liści, które w przypadku Highland oolong produkuje małe kulki wielkości grochu. Pod koniec procedury herbata jest podgrzewana, a długość obróbki cieplnej określa charakter oolongu. W naszym przypadku jest to lekko utleniona herbata, która zachowuje swoją kruchość i miękkość.
Chiny Oolong Highland pochodzi z niewielkich plantacji małych plantatorów yunnanských. Ze względu na wymagania dotyczące jakości gleby i klimatu jest prawdziwym rarytasem, który jest dostępny na rynku rzadko. Tym bardziej możecie cieszyć się herbatą bogatą w przeciwutleniacze, która oczaruje Was specyficznym aromatem i pysznym smakiem pozbawionym goryczy niektórych zielonych herbat i ciężkości czarnych. Ponadto możecie cieszyć się nim w wielu powtarzalnych naparach, z których każdy zapewnia niezwykłą przyjemność.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Oonlong zalewamy wodą o temperaturze 80-90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
2. Parząc herbatę w dzbanku dosypujemy 1 łyżeczkę dodatkowo.
3. Czas parzenia to 5 minut (filiżanka pod przykryciem) i przecedzamy.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ASSAM TGFOP 1 - czarna herbata

MASALA CHAI - czarna herbata
