CEYLON UVA PEKOE - czarna herbata
Z centrum Sri Lanki do centrum uwagi. Czarna herbata produkowana przez słynne ogrody Cejlonu wysoko w górach wyróżnia się bogatym smakiem i wyjątkowo przyjemnym aromatem. Ceylon Uva Pekoe, jest idealna na początek dnia, pokochacie ją bardzo szybko. Typowy przedstawiciel „cejlonu” swą siłą pobudzi nawet największego śpiocha.
Skład
Czarna herbata Ceylon Uva Pekoe 100%Napar i smak herbaty
Czarna herbata Ceylon Uva Pekoe daje napar o pięknym, ciemnym bursztynowym kolorze. Napój pachnie intensywnie, smak jest przyjemnie ściągający, orzeźwiający i lekko korzenny.
Pochodzenie herbaty
Region Uva jest nazywany sercem Cejlonu. Położony jest w centralnym regionie kraju (który, nawiasem mówiąc, od 1972 r. Oficjalnie nosi nazwę Demokratyczno-Socjalistycznej Republiki Sri Lanki), pokryty górami osiągającymi wysokość około 2000 metrów nad poziomem morza. Najlepsze herbaty uprawiane są na ich wschodnich zboczach, gdzie rosną krzewy herbaciane pod wpływem suchych, zimnych wiatrów z północnego wschodu. A ze względu na że wieją zwykle w lecie, w tym czasie lokalni hodowcy zbierają liście herbaty. Rzeczywiście, zimne noce i ciepłe dni mają największy udział w specyficznym smaku czarnej herbaty.
Ponieważ są to liście rzadkie i cenione na całym świecie , pracownicy chodzą do ogrodów herbacianych z tylko dużymi koszami lub workami na plecach, a herbatę zrywają ręcznie, zanim spadnie rosa. Przenoszą ją do punktów zbiórki, skąd idzie do przetworzenia. Liście należy rozłożyć na tacach do suszenia, gdzie zazwyczaj pozostają na kilka godzin. Aby został sfermentowany, konieczne jest zaburzenie struktury liści. Dlatego są one prasowane ręcznie lub mechanicznie. Po kilku godzinach "odpoczynku" herbata zyskuje ostateczny kolor i smak. Jednak fermentacja jest delikatną sprawą, dobrze pilnowaną. Zbyt krótki lub zbyt długi proces może wsyzstko zepsuć. Suszenie czarnej herbaty jest równie trudne. Zwykle suszy się ją przez 15-25 minut w temperaturze około 80 ° C. Spaloną herbatę łatwo rozpoznać - pachnie i smakuje „chlebem”. Nie wysuszona herbata znów jest spleśniała.
Przygotowanie czarnej herbaty nie jest skomplikowane. Ale jeśli chcecie cieszyć się nią w najlepszej formie,zaparzajcie ją w szklanym lub porcelanowym czajniczku. Przed użyciem należy go polać gorącą wodą. W ten sposób pozbywa się go wszelkich zanieczyszczeń i jednocześnie się rozgrzewa. W szczególności zalecamy Ceylon Uva Pekoe zaparzać bez sitka. Ma duże liście, które w tak zwanym zaparzaczu nie mogą w pełni sę rozwinąć.
Czarna herbata jest szczególnie odpowiednia do popijania rano. Zawiera dużą ilość pobudzającej kofeiny. W niektórych kulturach czarną herbatę pije się z miodem, cukrem, mlekiem lub cytryną.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 2-3 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Okres ekstrakcji 2-3 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić materiał.
Potrzebujesz porady?
17. 5.
11. 5.
1. 6.