ENGLISH BREAKFAST - czarna herbata
Anglia i "jej" herbata ... na Wyspach Brytyjskich i w Irlandii picie herbaty należy do stylu życia. Mieszanki herbat czarnych są podawane w różnych porach dnia - popołudniu znana „ Five o Clock Tea“ herbata o piątej - podwieczorek z kanapką i ciastkiem, tuż po przebudzeniu wcześnie rano to herbata na śniadanie - śniadanie, które obejmuje jajecznicę z szynką, tosty i fasolę. Zacznij dzień po angielsku!
Skład
Czarna herbata 100%Napar i smak herbaty
Herbata podana przy prawdziwym angielskim śniadaniu jest złocistego koloru. Jej zapach jest naturalny owocowy, bardzo przyjemny.
Ta mieszanka wysokiej jakości herbat cejlońskich ma wyraźny aromat, jest przyjemnie cierpka, działa pobudzająco i łączy w sobie słodkie nuty z nutami owoców. Nie ma nic lepszego na rozpoczęcie dnia!
Pochodzenie herbaty
Ogrody herbaciane w Cejlonie (Sri Lanka) faktycznie zastąpiły cynamon i kawę. Może nie do końca, ale obecnie eksport herbaty dla tej pięknej wyspy stanowi do dwóch procent PKB, a do ekonomicznej gospodarki przynosi siedem miliardów dolarów rocznie.
Gdyby nie grzybica, która zabiła prawie wszystkie drzewa kawowe, może nigdy nie pojawiłaby się herbata cejlońska.
W 1867 założona została pierwsza plantacja herbaty w Loolecondera i wkrótce powstawały kolejne. Popularność herbaty wzrosła, kupcy byli zajęci, państwo nadzorowało jakość eksportowanych liści herbaty. W 1934 roku uchwalona została ustawa o zakazie wywozu herbat niskiej jakości.
Herbata ze Sri Lanki jest na światowym rynku wysoko ceniona. Główne obszary, gdzie jest dzisiaj uprawiana to Kandy, Nuwara Eliya (w prowincji centralne), Badulla, Bandarawela i Haputave (Uva Province), Matara i Mulkigara (Prowincja Południowa) oraz Ratnapura i Kegale (Prowincja Sabaragamuwa).
O plantacje herbaty troszczą się głównie gospodarstwa rodzinne. Zbiory chińskiej herbaty (Camellia sinensis) w Cejlonie przebiegają w zasadzie w okresie od stycznia do września. Na początku roku kalendarzowego na zbiory wyruszają kobiety z regionu Dimbula, w lutym jest zbierana herbata na południowym wybrzeżu, aw marcu w obszarach Kandy i Nuwara Eliya. Zbiory czerwcowe rozpoczynają się w Uva i trwają do września. Zbiory odbywają się ręcznie. Codziennie jeden pracownik może nazbierać 15-20 kg herbaty.
Po zwiędnięciu liście zostają zwijane i tym samym dochodzi do zakłócenia struktury liści. Jest to przygotowanie do fermentacji, która odbywa się w ciepłych i wilgotnych warunkach. Gdy proces naturalnej fermentacji zakończy się, otrzymaną czarną herbatę suszy się i przesiewa.
Efekty herbaty
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
100 °C | 3-5 minut | 1 łyżeczka na 150 - 200 ml |
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę, zalać wrzącą wodą do 100 °C, w proporcji 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas ekstrakcji 3-5 minut (przykryty kubek), a następnie odcedzić.
Potrzebujesz porady?
29. 5.
29. 5.
29. 5.