

EARL GREY – czarna herbata
Stara, dobra klasyka. Czarny Earl Grey należy w wielu rodzinach do niezbędnego wyposażenia. Ciekawi was, dlaczego ludzie od Manchesteru po Tokio kochają tę herbatę? My to wiemy. Ma bowiem wyśmienity smak oraz wyjątkowe zdolności pobudzające.
Skład
Czarna herbata Cejlon OP 1 97%, Bergamota 3%Napar i smak herbaty
Earl Grey daje napar w przyjemnym, ciemnomiedzianym kolorze. W smaku i zapachu wyróżnia się bergamot – owoc cytrusowy podobny do cytryny. Cierpkość jest odczuwalna, jednak nie jest nieprzyjemna. Zaokrąglona podstawa mocnej herbaty jest przyjemnie orzeźwiająca.
Jeśli lubicie herbaciane orzeźwienie podczas lata, przygotujcie sobie Earl Grey w postaci ice tea.
Pochodzenie herbaty
Na wysokiej jakości czarną herbatę z Cejlonu (Sri Lanka) był zawsze popyt. Większość produkcji wędruje na rynek światowy. Kupują ją przede wszystkim spółki produkujące herbaty w torebkach. Na Cejlonie herbatę uprawia się w sześciu regionach, w niskich i wysokich wysokościach n.p.m. Plantacje herbaty rozciągają się tutaj na powierzchni 190 tysięcy hektarów. Zbieranie ma miejsce trzy razy w roku. Listki herbaty zostawia się przez dłuższy czas do utleniania w metalowych sitach. Dlatego mają lekko złoto-żółty lub złoto-brązowy kolor. Później są listki skręcane i łamane, suszone i zgniatane. W efekcie powstaje delikatna herbata, którą pakuje się w worki po 25 kilogramach.
W przypadku Earl Grey herbata jest wzbogacana bergamotowym olejkiem eterycznym, który dodaje jej bardzo przyjemny smak i wspaniały aromat. Na pomysł oryginalnej kombinacji herbaty i owoców cytrusowych podobno wpadli Chińczycy. Kiedy tak wzbogaconą czarną herbatą ugościli w latach 30. XIX w. brytyjskiego premiera Greya, wiadomo było, że stanie się słynna na cały świat. Przepis Greya rozszerzył się bardzo szybko po całych wyspach brytyjskich. Tę herbatę zaczęto nazywać Earl (hrabia) Grey. Dziś tę herbatę produkują mniejsze spółki rodzinne, jak również duże koncerny jak np. Tetely, Jacksons of Piccadilly lub Twinings.
W Anglii podaje się Earl Grey z mlekiem i cukrem, w innych miejscach Europy dodaje się także cytrynę. Swoje zastosowanie znajdzie także w kuchni – jest stosowany jako aromat w deserach, ale także sosach lub kremach maślanych.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 2 kJ / 0.4 kcal |
Tłuszcze: | 0 g |
z tego nasycone: | 0 g |
Sacharydy: | <0,5 g |
z tego cukry: | <0,5 g |
Białka: | 0 g |
Sól: | 0 g |
22. 5.
22. 5.
23. 8.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EARL GREY LEMON – czarna herbata

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata
