

ASSAM TGFOPI MARGERITA - czarna herbata
Najpierw możesz zidentyfikować najlepszą herbatę według nazwy, zgodnie ze swoim gustem. Assam z okręgu Margerita ma pięć liter i jedną cyfrę. Na pierwszy rzut oka okazuje się, że jest to przysmak najbardziej delikatnej herbaty o dużym udziale najmłodszych płatków. Po zalaniu go gorącą wodą otrzymasz mocny, świeży i słodki napój. Assam TGFOPI Margerita jest najlepszy do śniadania, ale działa również dobrze późnym popołudniem. Zapewnia energię dla pracy lub nauki.
Skład
Czarna herbata Assam STGFOPI 100%Napar i smak herbaty
Assam TGFOPI Margerita daje ciemny bursztynowy napar o świeżym, kwaśnym i lekko słodkim zapachu. Jego smak jest bogaty i intensywny, przyjemnie świeży, na podniebieniu pozostawiając długą słodycz. Herbaty Assam są popularne jako część angielskiego śniadania. Spróbuj z kroplą mleka i łyżką brązowego cukru.
Pochodzenie herbaty
Ta herbata nie urosła u stóp wysokich wzgórz, lodowe wiatry jej nie przeszkadzały ani nie ucierpiała podczas suszy. Assam TGFOPI Margerita pochodzi z obszaru, którego średnia wysokość wynosi 150 metrów, krajobraz jest pofalowany, a oprócz lasów i rzeki znajduje się tutaj kilka plantacji herbaty. Ogród herbaciany Margerita znajduje się w dzielnicy Tinsukia we wschodniej części Indian Assam. Został założony w 1884 roku, a dziś ma powierzchnię mniejszą niż 1000 hektarów. Nazwę podobno dała jej Królowa Włoch.
W Assam rośnie corocznie połowa zbioru całej indyjskiej herbaty. Ponieważ chińska herbata (Camellia sinensis) rośnie na niskich wysokościach, jej liście otrzymują słodką słodycz i ziemisty smak. Przemysł herbaciany w tym regionie został założony przez brytyjskich plantatorów, a ich potomkowie stanowią dziś ważną populację Assam. Nic dziwnego, że 50 procent pracowników plantacji to kobiety. Warto również wspomnieć, że pozycja społeczno-gospodarcza rolników wymaga ciągłej poprawy. Brakuje tanich mieszkań, transportu, edukacji oraz opieki medycznej. Już w 1951 r. przyjęto rozporządzenie stanowe, zgodnie z którym każdy ogród herbaciany powinien ustanowić specjalne centrum opieki nad rolnikami.
Zbiór herbaty w Assam odbywa się głównie ręcznie i bardzo wcześnie rano. Liście ulegają naturalnemu procesowi utleniania enzymów (w wyższych temperaturach i wilgotności), a na końcu ręcznie lub maszynowo formuje się je, suszy, sortuje i pakuje.
Skrót TGFOPI (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) odnosi się do pączków zawierających herbatę.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli przygotowujemy napar w dzbanku trzeba wsypać dodatkową łyżeczkę na dzbanek.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EARL GREY – czarna herbata

YUNNAN BLACK PREMIUM - czarna herbata
