

HISZPAŃSKA MANDARYNKA – czarna herbata
Jak wygląda dzień osoby, która lubi herbatę? Rano herbata, popołudniu herbata, wieczorem herbata. A między tym? Herbata! Sięgnijcie po dobrą herbatę kiedykolwiek zechcecie. Polecamy spróbować Hiszpańską mandarynkę. Jej podstawę tworzy czarna klasyka z Cejlonu. Do niej dodaliśmy skórę pomarańczy, kandyzowane owoce oraz kwiaty róży. Wynik? Wyjątkowa pyszność, którą możecie pić przez cały dzień.
Skład
Czarna herbata Cejlon OP 1 78%, Kandyzowana papaja 8%, Aromat, Skórka cytryny, Słonecznik, Płatki róży, Kandyzowane mandarynki, Skórka pomarańczaNapar i smak herbaty
Piękny, ciemno bursztynowy napar i bogaty aromat owocowy – to właśnie Hiszpańska mandarynka. W smaku można poznać mocną czarną herbatę i jej typową cierpkość. Wzbogacona jest słodkim owocem, a ukoronowana kwiatami róży. Dzięki temu ta aromatyzowana herbata określana jest jako orzeźwiająca. Nie rezygnujcie z picia czarnej herbaty podczas lata! Wypróbujcie Hiszpańską mandarynkę w postaci ice tea. Na pewno docenicie jej właściwości orzeźwiające i pobudzające.
Pochodzenie herbaty
Czarna herbata związana jest z Cejlonem (Sri Lanka) od połowy XIX wieku. Wtedy herbata na wyspie zastąpiła kawę, której plantacje zniszczyła epidemia rdzy. Herbata chińska (Camellia Sinensis) jest uprawiana tak na nizinach, jak również na stokach górskich. Plantacje herbaty rozciągają się na powierzchni ponad 180 tysięcy hektarów. Dzięki produkcji herbaty ten kraj jest ważnym graczem na światowym rynku herbaty. Na Cejlonie herbatę uprawia się przede wszystkim w sześciu regionach: Galle, Ratnapura, Kandy, Nuwara Eliya, Dimbulla oraz Uva. Dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym zbieranie może mieć miejsce trzy razy w roku. Zbieraniem zajmują się kobiety, które liście zbierają i wkładają do dużych koszów. Liście są później przewożone do fabryk, gdzie są poddawane więdnięciu, utlenianiu, napowietrzaniu oraz łamaniu. Prawie wszystka herbata z Cejlonu jest łamana, herbat o całych liściach jest niewiele.
Hiszpańska mandarynka jest wzbogacona także o skórkę pomarańczy, owoce kandyzowane oraz kwiaty róży. Przywozimy je od naszych sprawdzonych kontrahentów z UE, którzy posiadają certyfikat gwarancji jakości. Mamy więc pewność, że składniki nie zawierają substancji szkodliwych dla zdrowia. Składniki są konserwowane za pomocą liofilizacji, a więc trudnego procesu wysuszania mrozem. Dzięki niej owoce zachowały swoje właściwości sensoryczne i po zaparzeniu mają smak, zapach i wygląd świeżych owoców. Zastosowane aromaty są wyłącznie naturalne. Nośnikiem substancji aromatycznych nie są alkoholowe substancje syntetyczne, a więc nie musicie bać się podrażnienia żołądka lub nadkwasoty organizmu.
Przygotowanie czarnej herbaty mrożonej
- Czarną herbatę zalać wrzącą wodą w temp. 100°C w proporcji 3 łyżki stołowe na 0,5l. Należy dodać większe ilości sypanej herbaty, ponieważ zmiesza się ona z lodem.
- Czas parzenia wynosi 3 minuty.
- Można dodać cukier lub sok z cytryny.
- Przygotować czajnik lub garnek o pojemności 1l. Uwaga! Naczynie musi być odporne na wysokie temperatury.
- 1/2 pojemności naczynia napełnić kostkami lodu, następnie zalać przygotowaną herbatą.
- Ozdobić plastrami cytryny.
Taki sposób przygotowania herbaty pozwoli zachować w niej wszystkie prozdrowotne właściwości.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 9 kJ / 2 kcal |
Tłuszcze: | 0 g |
z tego nasycone: | 0 g |
Sacharydy: | 0.5 g |
z tego cukry: | 0.5 g |
Białka: | 0 g |
Sól: | 0 g |
21. 12.
23. 5.
13. 5.
6. 5.
28. 10.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ŻURAWINOWO-KAKTUSOWA – czarna herbata

EARL GREY – czarna herbata
