

ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - czarna herbata
Ta herbata Assam, dostaje pięć gwiazdek we wszystkich kategoriach! Lokalni obywatele piją herbatę bardzo mocną i bardzo słodką. Dodają do niej mleko, w Himalajach jeszcze zdobią ją kardamonem i innymi przyprawami. Rozlewają ją do małych filiżanek i podają do niej ciasto. W Indiach zaś picie herbaty w ciągu dnia to chwilą dla rozmów, rozważań, podejmowania decyzji. Pozwól się zainspirować!
Skład
czarna herbata Assam TGFOP1 Second flush Monipur 100%Napar i smak herbaty
ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR jest herbatą typową dla swych ciemnych liści i ciemnego miedzianego naparu. Jej smak jest dobrze wyważony, pełny i bardzo silny. Występuje w niej również cierpkość. Aromat jest naturalny, gorzki. Możliwe jest przygotowanie herbaty z trzech naparów, które będą się różnić intensywnością smaku i pobudzającymi, odświeżającymi końcówkami.
Pochodzenie herbaty
Czarną herbatę kupujemy zawsze świeżą z indyjskiego Assam. Herbata swoją nazwę zawdzięcza nazwie rejonu Monipur (Manipur) w północno-wschodnich Indiach, które jest znane z wielu pięknych jezior, kultur i religii. Plantacja w Monipur jest jakby „wciśnięta“ między wzgórza. Ten zakątek Indii generalnie ma bardzo korzystny klimat. W lecie temperatura sięga maksymalnie 32 ° C, w zimie spada poniżej zera. Od maja do połowy października tam pada, potoki deszczu przeplatane są z lekką mżawką. Opady atmosferyczne i temperatura tworzą razem optymalne warunki dla uprawy herbaty chińskiej odmiany assamica na żyznych glebach doliny. W Monipuru są też uprawiane: bambus, rattan, dąb, teak, kawa, pomarańcza, kardamon i ryż.
Już według nazwy herbaty - Assam TGFOP1 Second Flush "MONIPUR" możemy wywnioskować jej jakość i z którego zbioru pochodzi. TGFOP (Tippy Złota Flowery Orange Pekoe) wskazuje, że jest to rodzaj wysoko ceniony ze względu na wysoką zawartością pędów. Liczba 1 wskazuje jakość, a popis Second Flush informuje, że herbata jest z drugiego zbioru. Liście herbaty są zrywane do dużych koszy i transportowane do przetwarzania w gospodarstwie rolnym. Tam więdną i specjalnym wałkiem zostają zwinięte. Tym samym zmienia się struktura komórkowa. Jest to warunek wstępny do kolejnego kroku - fermentacji. To utlenianie enzymów, które odbywa się w cieple i wilgoci. Dzięki niej z zielonych liści powstaje ciemna, aromatyczna i mocna herbata. Jak proces fermentacji tak i suszenia jest bardzo ściśle kontrolowane. To od ich wykonania zależy w rzeczywistości jakość herbaty i jej cena na rynku.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli przygotowujemy napar w dzbanku trzeba wsypać dodatkową łyżeczkę na dzbanek.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

23. 5.
15. 5.
21. 4.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ASSAM HATIMARA CTC BOP - czarna herbata

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata

ASSAM TGFOPI MARGERITA - czarna herbata
Przeglądaliście
