

CHINA KEEMUN CONGU - czarna herbata
Nic, tylko w samych superlatywach! Chiński top wśród czarnej herbaty, jest bogata z owocowym smakiem zakończonym lekką nutką dymu. Chińskie herbaty Keemun Cong służą do szybkiego startu w godzinach porannych i popołudniowych i pomagają przezwyciężyć zmęczenie. I zapach, to po prostu luksus!
Skład
Czarna herbata China Keemun Congu 100%Napar i smak herbaty
Kolor naparu chińskiej Keemun Cong jest bardzo ciemny – brązowy. Pachnie słodko i przyjemnie pikantnie. Smak jest pełny, słodki, z nutą owoców. Można w niej rozpoznać nutę moreli lub czarnej porzeczki, ktoś może rozpoznać i posmak karmelu, kakao lub czekolady. Ponieważ jest to herbata prażona ma i lekki dymny smak. Cierpkość jest maksymalna, herbaty z wysoką zawartością kofeiny tak mają, jest to normalne i mile widziane. Miłośnicy mocnych herbat wybierają herbaty odmiany China keemun Cong właśnie ze względu na jej cierpkość i wysoką jakość.
Pochodzenie herbaty
Anhui jest prowincją East, który znany jest głównie w produkcji wysokiej jakości herbat. Leży między regionami Jiangsu, Zhejiang, Jiangxi i Hubei i należy do wielu znanych ogrodów herbacianych.
Większość Anhui herbaty jest produkowana w regionie południowym, gdzie góry nie są tak wysokie, a klimat jest korzystny dla uprawy roślin herbaty. Chińska herbata Keemun Cong w nazwie odzwierciedla region, z którego pochodzi (Keemun lub Quimen) oraz sposób przetwarzania (Congu lub Congfu).
Listki zbierane są z chińskich krzewów herbacianych (Camellia sinensis). Ponieważ rosną dość wysoko, ich płatki są małe, ale bardzo aromatyczne i pełne zdrowych substancji. Zbiera się je pod koniec kwietnia i na początku maja, a to tylko pierwsze dwa listki. Potem podlegają więdnięciu - najczęściej rozłożone na rusztach. Specjalnym wałkiem są zwijane Tym została poruszona zostaje struktura komórkowa. Jest to warunek wstępny do kolejnego kroku - fermentacji. To utlenianie enzymów, które odbywa się w cieple i wilgoci. Dzięki niej z zielonych liści powstaje ciemna, aromatyczna i mocna herbata. Tak samo jak proces fermentacji tak i suszenia, który następuje zaraz po fermentacji, jest bardzo ściśle kontrolowany. W Chinach listki pieczone są na dużych miseczkach lub w piecu nagrzanym. Ze 100 kg świeżej herbaty można wytworzyć 20 kg czarnej herbaty. Ostatnim krokiem jest sortowanie według rozmiaru. Sortowane jest ręczne.
Herbata jest przygotowana w kilku odmianach: Keemun Cong (ręcznie przetworzona, cienkie listki nienaruszone) Keemun Mao Feng (liście są lekko skręcone, tu zaleca się, dłuższy czas parzenia wodą) Keemun Xin Ya (zebranych bardzo wcześnie - mniej cierpkości) oraz Keemun Hao Ya (na ogół ta herbata ma najwyższą jakość- zawiera delikatne pąki z dużą ilością wierzchołków (tipsów).
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Jeśli przygotowujemy napar w dzbanku trzeba wsypać dodatkową łyżeczkę na dzbanek.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

30. 5.
30. 5.
30. 5.
30. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

YUNNAN BLACK PREMIUM - czarna herbata

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata
