

ASSAM SECOND FLUSH BOP CORRAMORE - czarna herbata
Drugi zbiór rozpoczyna się w Assam zwykle w maju. Herbaty, które się z niego wytwarza, charakteryzują się pięknym, pełnym ciałem i zaokrąglonym smakiem. Dokładnie tak jest w przypadku herbaty z plantacji Corramore w pobliżu Bhutanu. Doskonały napój, który możesz przygotować w ciągu pięciu minut, pomoże Ci sprawnie zarządzać swoimi zadaniami i cieszyć się pełnym relaksem w wolnym czasie. W każdej chwili, w dowolnym miejscu. Po prostu miej go zawsze pod ręką.
Skład
Czarna herbata Assam Second Flush BOP 100%Napar i smak herbaty
Assam Second Flush BOP Corramore nie jest zaskakująco mroczny. To wysokiej jakości czarna herbata. Fascynujący z pewnością będzie jego słodki zapach i charakterystyczny, a jednocześnie gładki smak.
Herbaty Assam są popularne jako część angielskiego śniadania. Spróbuj z kroplą mleka i odrobiną brązowego cukru.
Pochodzenie herbaty
Dla tych, którzy od dawna znają nasz asortyment nie musimy herbaty Assam długo przedstawiać. Ale wierzymy, że Assam Second Flush BOP Corramore będzie również interesująca dla tych, którzy nie mieli żadnego doświadczenia z herbatą z północno-wschodnich Indii. Oto krótki opis obszaru, w którym każdego roku pojawia się około 680 000 ton wspaniałej herbaty:
Jeden z indyjskich stanów o nazwie Assam znajduje się nad brzegiem rzeki Brahmaputra. Większość obszaru jest niska, ale na północy i wschodzie widać szczyty wysokich gór. Obszar ten jest podobny do Republiki Czeskiej. Oprócz wielu zabytków, znajdziesz tu parki narodowe i lasy. Długa historia regionu Assam to epoka kamienna, jak i czas Wielkiego Królestwa, zdominowany przez potężne dynastie, brytyjską kolonizację i współczesne starania o oddzielenie tego regionu od Indii.
Klimat Assam opisany jest jako tropikalny i monsunowy, temperatura latem wzrasta do 35-38 ⁰C, zimą 6-8 ⁰C. Charakterystyczne są ulewne deszcze i wysoka wilgotność. Oprócz drzewek herbacianych (nawiasem mówiąc, jest to specyficzna odmiana Camellia sinensis var. Assamica), ludzie w okolicy koncentrują się na uprawie ryżu, trzciny cukrowej, kurkumy, bambusa i juty. W świecie Assam dominuje też jedwab i olej.
Ale wróćmy do herbaty Assamy. Jego smak tworzą warunki cieplarniane, warunki glebowe, czas zbiorów oraz sposób przetwarzania. Pierwszy zbiór odbywa się bardzo wcześnie na wiosnę. Drugi zbiór składa się z liści zebranych w okresie od maja do czerwca. Kolejne są tzw. letnie zbiory (lipiec-wrzesień), a sezon kończą jesienne zbiory (październik-listopad). Szczególnie cenne są herbaty z drugiego rzutu, drugiego zbioru. Mają pełne ciało i delikatny aromat słodowy.
Skrót BOP (Broken Orange Pekoe) w nazwie tej herbaty odnosi się do wyjątkowej herbaty dającej mocny napar. Corramore jest plantacją o powierzchni około 450 hektarów, z której pochodzi herbata. Leży w dzielnicy Darrang w pobliżu Bhutanu.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zaparzyć wrzącą wodą (100 °C) w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas naparu 3-5 minut (naczynie powinno być przykryte), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EARL GREY – czarna herbata

ASSAM HATIMARA CTC BOP - czarna herbata

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata
Przeglądaliście
