

DARJEELING MARGARETS HOPE - czarna herbata
Nadzieję Małgorzaty polubisz bardzo szybko. Darjeeling nie jest towarem masowym, wręcz przeciwnie. Margarets Hope jest herbatą ze słynnego ogrodu leżącego 32 km od Darjeeling.
Skład
Czarna herbata MUSZKATOŁOWY DARJEELING 100%Napar i smak herbaty
Opisać smak herbaty jest zadaniem godnym poety. Ale spójrzmy prawdzie w oczy - Darjeeling Margarets hope może być poznana przez małe, lekko skręcone płatki i zapach ciemnej czekolady i trochę rumu. W każdym razie pachnie ciepło. W posmaku znajdziemy gęsty, słodki smak z nutami owoców i szlachetnego drewna. Pod koniec towarzyszy jej wspaniały muskatelowy pogłos. Napar ma głęboki czerwonawo-brązowy kolor.
Pochodzenie herbaty
Na Darjeeling Margarets hope popyt jest na całym świecie bardzo duży. Ogród znajduje się w regionie Kurseong, który z wysokości możne wyglądać jak bajkowy krajobraz z torem kolejowym i i dużą ilością zieleni. Herbacie w tym kraju jest poświęcona wyjątkowa opieka. Dlatego jest wyjątkowo smaczna. Związana jest z historią, którą warto wspominieć. Ogród kiedyś nosił nazwę Bara Ringtong. Na początku 20 wieku, jego menedżer, pan Bagdon, postanowił pokazać piękno indyjskiego Darjeeling swej młodej córce Margaret. Wsiedli na statek z Anglii i udali się w daleką podróż. Niestety, Margaret nigdy ogrodów nie ujrzała, jej sen- marzenie zostało przerwane. Zmarła zanim zdążyła zobaczyć piękno Indii. Na jej cześć, nazwa plantacji została zmieniona na Margarets Hope.
Warto również wspomnieć, że obszar, w którym znajduje się ogród, Kurseong było w odległej przeszłości, przed nadejściem Brytyjczyków, częścią królestwa Sikkim. Ponieważ leży w górach, w chłodnym i suchym klimacie, w 1835 roku koloniści ogłosili go idealnym miejscem dla rekonwalescencji rannych i chorych żołnierzy. Zbudowali tutaj sanatorium dla oficerów wojskowych i cywilnych z rodzinami. Kurseong otoczony jest mnóstwem ogrodów herbacianych. Znajdziemy w nim, ale także zabytki sakralne, muzea i piękne tory kolejowe.
Herbata z tego słynnego miejsca jest produkowana według starej technologii. Zbiór herbaty przebiega w pierwszych dniach marca. Ponieważ krzewy rosną na stromych zboczach, to wcale nie jest łatwa praca. Na farmie zielone liście pozostawiane są do więdnięcia i do fermentacji. Od długości i temperatury zależy ostatecznie uzyskany smak, zapach i kolor herbaty. Podczas nadzorowanej fermentacji herbatę suszy się gorącym powietrzem, sortuje i pakuje.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Herbatę zalać wrzącą wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka do 150-200 ml.
- Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę extra.
- Czas ekstrakcji trwa trzy - pięć minuty (pod przykryciem), a następnie odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

4. 10.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

DARJEELING TGFOP1 SILVERHILL - czarna herbata

CHINA KEEMUN CONGU - czarna herbata
