

ASSAM TGFOP - czarna herbata
Assam znamy, ale co to jest TGFOP? Jeśli w świecie herbaty dopiero się rozpoczynacie orientować, to wiedzcie, że jej tajemniczy skrót oznacza doskonałą jakość i wyjątkowy smak. Ta Assam jest delikatnie aromatyczna i słodkawa.
Skład
Czarna herbata ASSAM TGFOP 100%Napar i smak herbaty
Jak tylko otworzysz torebkę z tą herbatą, poczujesz cudownie słodki i trochę waniliowo czekoladowy aromat. Assam to herbata wielkiej siły. Napar ma ciemny kolor mahoniowy i smakuje przyjemnie cierpko, słodko, trochę mlecznie i waniliowo.
Czarną herbatę najlepiej popijać na gorąco, ale smakuje też jako mrożona herbata. Przygotuj sobie z Assam ice tea. Udekoruj plasterkiem cytryny i nigdy już nie będziesz chciał innego orzeźwiającego napoju.
Pochodzenie herbaty
Nazwę Assam otrzymuje herbata, która pochodzi z tytułowego indyjskiego regionu. Assam znajduje się w północno-wschodniej części kraju, na południu od wschodnich Himalajów. Mieści się w dolinach rzek Brahmaputry i Barak, ma powierzchnię około 78.000 km kwadratowych. Po wojnie brytyjsko-birmańskiej w latach 1824-1826 Assam stała się częścią brytyjskiej Indii – British India Empire.
Chińskie krzewy herbaciane (Camellia sinensis) pojawiły się w Assam około 1834 roku. Brytyjczycy uznali, że ziemia wokół rzek jest bardzo płodna i posadzili pierwszy ogród herbaciany. Próby uprawy herbaty oparte były początkowo na szczepach herbaty przywiezionych z Chin. Ostatecznie jednak uznano, że camelia assamica najlepiej nadaje się do upraw w tym klimacie. Pod koniec 19 wieku przemysł herbaty w Assam przeżył nagły bum. Pomimo tego, robotnicy żyli w bardzo złych warunkach. Ta sytuacja przyczyniła się do wielkiego buntu robotników.
Ważnym geograficznym aspektem Assam jest interesujący fizjograficzny podział na wzgórza, równiny i płaskowyże. Klimat jest łagodny, letnie temperatury osiągają 35-38 ° C, w zimie 6-8 ° C. Typowe są ciężkie ulewy monsunowe, zimne poranki i mgliste nocy.
Herbaciane liście zbierano często ręcznie, pozostawiając do więdnięcia, a następnie rozprzestrzeniane na dużych tacach do fermentacji. Naturalne utlenianie enzymów przy stałej temperaturze i precyzyjnie ustawionej wilgotności prowadzi do przekształcenia zielonej herbaty na czarną. Następnym etapem jest suszenie, herbatę się sortuje i pakuje.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
-
Czarną herbatę najpierw zalać wodą w temperaturze 100 °C w stosunku 1 łyżeczka do 150-200 ml.
-
Do herbaty w imbryku, dodać 1 łyżeczkę więcej.
-
Okres zaparzenia 3-5 minut (pod przykryciem), a następnie odcedzić materiał.

























Potrzebujesz porady?

8. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK ŻELIWNY Z SITKIEM

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CEYLON ORANGE PEKOE - czarna herbata

DARJEELING FTGFOP1 - czarna herbata
