

DARJEELING EARL GREY – czarna herbata
Słynny Earl Grey ma wiele odmian. Ta jest oparta o czarną herbatę indyjską. Przez wzbogacenie bergamotem powstała orzeźwiająca i bardzo przyjemna herbata, która nadaje się do picia w ciągu całego dnia. Jej cierpkość was obudzi, olejek bergamotowy doskonale orzeźwi. Ktoś pije ją z mlekiem, kto inny z cukrem. W naszych krajach podaje się z cytryną. Sami wybierzcie, jaki Earl Grey będzie wam smakować najbardziej.
Skład
Czarna herbata Darjeeling 99%, Bergamota 1%Napar i smak herbaty
Darjeeling Earl Grey daje ciemnopomarańczowy napar. Jej smak opiera się na czarnej herbacie, dlatego też dostrzegamy w niej pewną cierpkość. Ta jednak w ogóle nie przeszkadza. Wspaniale uzupełnia się z cytrusowym bergamotem. Razem więc tworzą oryginalną herbatę o intensywnym zapachu.
Wypróbujcie tę aromatyzowaną czarną herbatę także w postaci ice tea. Podczas upalnego lata na pewno docenicie jej właściwości orzeźwiające.
Pochodzenie herbaty
Indyjska czarna herbata jest mocna, wyraźna i aromatyczna. Ta, którą uprawia się w Darjeelingu (Bengal Zachodni), należy do najbardziej wartościowych. Plantacje herbaty znajdują się tam w wysokości około 2000 m. n. p. m. Dzięki częstym deszczom można liście herbaty zbierać nawet cztery razy w roku. W Darjeelingu uprawiana jest specjalna odmiana herbaty chińskiej, odmiana assamica. Jej listki są drobniejsze i bardziej kręcone. Po zbieraniu listki zostawia się więdnąć, potem są skręcane i fermentują. Dla Darjeelingu jest ważne, by fermentacja była tylko dziewięćdziesięcioprocentowa. Potem następuje suszenie, selekcjonowanie, pakowanie i eksport.
Oczywiście bez bergamotu by nie było herbaty Earl Grey. Wyraźnie aromatyczne owoce drzewa subtropikalnego są podobne do cytryny. Zyskuje się z nich olejki eteryczne, z których produkuje się oleje, perfumy i środki kosmetyczne. Bergamot (Citrus bergamia) rośnie w basenie śródziemnomorskim.
Wzór opakowania herbaty
Stała obudowa aluminiowa z zamkiem, która umożliwia powtórne zamykanie. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter herbaty. Herbata zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy. Na te trzy rzeczy herbata jest szczególnie podatna i ma to ogromny wpływ na jakość gotowego napoju.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
- Czarną herbatę zalać wrzątkiem w proporcji 1 łyżeczka na 150 - 200 ml.
- Do herbaty przygotowywanej w dzbanku dodać 1 łyżeczkę więcej.
- Czas parzenia 3-5 minut (pod przykryciem), później odcedzić.

























Potrzebujesz porady?

3. 6.
2. 6.
20. 5.
24. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu

FILTR PAPIEROWY M - DO FILIŻANEK I DZBANKÓW

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR M

PERMANENT SITKO DO HERBATY ROZMIAR L

FILTR PAPIEROWY S - DO KUBKA

BAWEłNIANE SITKO L - 1 szt.

BAWEŁNIANE SITKO M - 1 szt.

FILTR PAPIEROWY L - DO CZAJNIKA

TERMOMETR DO PARZENIA HERBATY W DREWNIANEJ OPRAWIE

CZAJNICZEK Z SITKIEM - ORIENTALNE MOTYWY

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw

HERBACIANY CZAJNIK Z SITKIEM - kwiatovy motyw II
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

EARL GREY – czarna herbata

EARL GREY - KWIAT NIEBIAŃSKI – czarna herbata
