

KURKUMA BIO – proszek
Jest zalecana przez Ayurvedę, chińską medycynę oraz system Siddha. My również ją zalecamy. Każdy, kto chce wzbogacić swoją dietę dużą ilością witamin, minerałów i flawonoidów, będzie zadowolony. Najważniejszą rzeczą jest kurkumina, którą miłośnicy zdrowego stylu życia lubią ze względu na korzystny wpływ na wiele dolegliwości.
Skład
Kurkuma BIO 100%Napar i smak
Kurkuma BIO ma bogatą żółto-pomarańczową barwę i smakuje pieprzowo- gorzko, ziemiście. W smaku może przypominać musztardę lub przyprawę curry, do której jest dodawana.
Pochodzenie
Może znasz ją pod nazwą indiański szafran, może wiedziałeś, że to jedno ze składników curry. Kurkuma jest bardzo popularna w krajach azjatyckich. Nie tylko jako środek spożywczy, ale także jako barwnik do tkanin lub wskaźnik roztworów alkalicznych.
Źródłem Kurkumy jest kłącze przetrwałego zioła Curcuma longa. Botanicy umieścili go w tej samej grupie co imbir. Roślina jest niepozorna, około metra długości, z naprzemiennymi, dużymi liśćmi. Rośnie z długimi przegubowymi kłączami.
Kurkuma pochodzi z Indii, uprawiana jest również w Chinach, Sri Lance, Indonezji i Peru. Wymaga temperatur od 20 do 30 ⁰C i częstych opadów.
Przyprawę tą można znaleźć w kuchniach całego świata. Proszek ten zawiera około 60-70 procent węglowodanów, 6-8 procent białka, 5-10 procent tłuszczu, 3-7 procent minerałów, taką samą ilość olejków eterycznych i 1-6 procent kurkuminy. To dzięki niej regularne spożywanie kurkumy zalecają tradycyjne systemy lecznicze, takie jak Ajurweda czy Siddha.
Tradycyjne przepisy zalecają połączenie kurkumy z pieprzem i oliwą z oliwek - zwiększając zdolność organizmu do wchłaniania kurkuminy. Niektóre źródła wskazują na wzrost chłonności do 2000 proc. Taka mieszanka może być używana do aromatyzowania różnych potraw (zup, sosów, sałatek).
Pikantne przyprawy używane są w słodkich i pikantnych potrawach, przetworach spożywczych, pieczeniu, przygotowaniu lodów, soków, ciast i sosów. Zwykle pojawia się w kuchni jako proszek, rzadko używa się świeżego kłącza.
Dodatkowo kurkumę stosuje się do barwienia tkanin lub podczas ceremonii hinduskich uroczystości weselnych. Warto również wspomnieć o jej zastosowaniu do analizy chemicznej - tak zwany papier kurkumy wskazuje po zanurzeniu w roztworze na kwasowość lub zasadowość.
Wypróbuj Kurkumę jako gorący napój lub wydobądź z niej tak zwane złote mleko. Tak zwane złote mleko przygotujesz z pasty (w małym garnuszku, zagotuj ¼ szklanki kurkumy, ½ łyżeczki pieprzu i ½ szklanki wody aż do zgęstnienia), zmieszaj we wrzącym mleku (1 szklanka mleka, 1 łyżeczka oleju kokosowego, ¼ łyżeczki pasty z kurkumy) i dodaj miód.
Zalety herbaty
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Sposób przygotowania
1. Zalecana dawka to 1 gram kurkumy dziennie.
2. Zagotuj w wodzie z czarnym pieprzem i dodaj kilka kropel oleju (olej kokosowy, oliwa ...)

























Potrzebujesz porady?

27. 8.
21. 10.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CYNAMON CEJLOŃSKI BIO

ASHWAGANDHA BIO - żeńszeń indyjski-proszek
