

Imbir BIO - proszek
Dlaczego warto urozmaicić swój ulubiony napój szczyptą imbiru? Odpowiedź jest oczywista! Ponieważ daje on zarówno niezłego kopa, jak i wiele wspaniałych substancji. Z ich pomocą zwiększysz metabolizm węglowodanów i witalność. Peruwiański 100% proszek z kłącza imbiru ma ogromną moc. Uważamy, że jest nawet ostrzejszy niż świeżo starty imbir z supermarketu. Wypróbujcie różnicę.
Skład
Imbir BIO 100%NAPAR I SMAK ZIOŁA
Organiczny imbir w proszku ma piaskowy kolor, jego smak jest pieprzny, ostry, lekko słodki. Ponieważ jest to produkt otrzymywany wyłącznie poprzez mechaniczną obróbkę kłącza, nigdy nie rozpuszcza się całkowicie w napojach.
Można go dodawać do herbaty, koktajli, ale może również służyć jako przyprawa do różnych słodkich i pikantnych potraw.
POCHODZENIE ZIOŁA
Może się wydawać, że imbir nie pasuje do Peru. W końcu pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i to właśnie tam jest najbardziej popularny. Prawda jest jednak taka, że Peruwiańczycy dosłownie uwielbiają ostre kłącza tej rośliny i jest ona jednym z pięciu największych producentów na świecie. Jego natura, klimat, bogata gleba wulkaniczna i wilgotność są niezwykle korzystne dla imbiru. Warunki panujące w Peru pozwalają mu nawet rosnąć wolniej, dzięki czemu jest smaczniejszy i bardziej aromatyczny niż imbir z Azji.
Hodowcy imbiru w Peru koncentrują się głównie na zrównoważonych i ekologicznych praktykach. Unikają pestycydów i używają naturalnych nawozów. Dzięki temu ich imbir jest wyjątkowo smaczny i poszukiwany. W 2020 r. kraj odnotował produkcję 20 000 ton imbiru, co stanowi wzrost o 15 procent rok do roku. 95 procent stanowił imbir o jakości organicznej, co peruwiańscy rolnicy zamierzają kontynuować.
Dodajmy trochę więcej informacji o samej roślinie. Imbir lekarski (Zingiber officinale) to wieloletnia roślina o wysokości około metra i długich liściach. Prawie w ogóle nie kwitnie, ponieważ rozmnaża się przez kłącza. Jak już wspomnieliśmy, pochodzi z Azji i jest obecnie uprawiany w Indiach, Chinach, Tajlandii, ale także na Jamajce, w Meksyku i Peru. Kłącza imbiru są bogate w potas, magnez, fosfor, witaminę C i E. Zawierają również olejki eteryczne, flawonoidy, alkaloidy i inne związki fotochemiczne. Za ostry smak imbiru odpowiadają gingerole.
Imbir jest powszechnie stosowany do przygotowywania herbat, mieszanek herbat, napojów owocowych lub likierów, a także do przyprawiania słodkich i pikantnych potraw. Nawiasem mówiąc, imbir jest jedną z najbardziej zalecanych przypraw według Ajurwedy.
Osoba dorosła nie powinna przekraczać dawki 4 g dziennie; osoby cierpiące na schorzenia takie jak kamica żółciowa lub cukrzyca powinny skonsultować przyjmowanie imbiru z lekarzem.
Wzór opakowania ziół
Mocne aluminiowe opakowanie z zamknięciem strunowym ZIP, które umożliwia wielokrotne otwierania i zamykanie. Najwyższej jakości opakowanie, które zachowuje charakter ziół. Zioła są w nim zawsze hermetycznie zamknięte, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami. Są one bardzo podatne na te trzy czynniki mające znaczący wpływ na ostateczną jakość samych ziół oraz przygotowanego z nich naparu.
Przygotowanie herbaty
|
|
|
Sposób przygotowania
1. Zalać imbir wodą o temperaturze 80 ⁰C w proporcji pół łyżeczki na 200-250 ml.
2. Pozostawić do zaparzenia na 5 minut pod przykryciem. Następnie przecedzić.
3. Nie przekraczać zalecanej dawki 4 g dziennie.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CYNAMON CEJLOŃSKI BIO

KURKUMA BIO – proszek
